Hlavní obsah

Fletcher, opora Skotů. Ale také smolař, který už dvakrát přišel o finále Ligy mistrů

GLASGOW

Má pověst smolaře, přesto si trenér skotské fotbalové reprezentace Craig Levein nedokáže sestavu bez šestadvacetiletého Darrena Fletchera představit. I ve středečním duelu s českým týmem se v glasgowském Hampden Parku bude kolem záložníka ve službách Manchesteru United všechno točit, neboť Fletcher je momentálně nejzkušenějším a nejúspěšnějším skotským fotbalistou.

Foto: David Moir, Reuters

Darren Fletcher (vlevo) představil spolu s brankářem Craigem Gordonem před utkáním s českou reprezentací nové dresy skotského týmu.

Článek

V neděli pomohl Fergusonovu týmu před devadesáti tisíc diváky ve Wembley k vítězství nad Aston Villou a zisku Ligového poháru, ve středu večer povede Skoty k přípravě s českou reprezentací.

Smolař. Anebo spíš fotbalový nešťastník Darren Fletcher, který už tři roky sní o tom, že si v barvách Rudých ďáblů zahraje finále Ligy mistrů a zatím mu pokaždé zbyly jen oči pro pláč. Když před dvěma lety triumfoval Manchester United v moskevském finále při penaltovém rozstřelu nad Chelsea, trpěl na lavičce náhradníků.

„Bylo to kruté,“ vzdychl, zatímco spoluhráči se po zisku nejcennější evropské klubové trofeje radovali. „Doufal jsem, že mě trenér alespoň na pár minut na hřiště pošle,“ svěřoval se rozčarovaný Fletcher v moskevských Lužnikách. Jeho zklamání bylo dokonce tak velké, že se mu hlavou začaly honit myšlenky na přestup. Zvláště, když měl životní formu a nabídky se mu jenom hrnuly...

„S nikým jsem ale nejednal, protože Sir Alex mně na rovinu řekl, že má o mě zájem a nechce, abych odcházel. Pravdou ale je, že jsme nad novou smlouvou seděli dlouho. Nelicitovali jsme ovšem o penězích, ale o čase, který trávím a budu trávit na hřišti. Dohodli jsme se, ale i tak jsem byl na pochybách,“ svěřoval se Fletcher poté, co s Manchesterem United prodloužil smlouvu. Samozřejmě s vírou, že příští finále Ligy mistrů už si zahraje. To ale netušil, jak krutý dokáže být fotbalový život...

„Určitě bych ho postavil, Je to skvělý hráč, který toho spoustu naběhá a dře ve prospěch celého mužstva,“ dušoval se kouč Manchesteru Sir Alex Ferguson po loňském finále Champions Leegue s Barcelonou, při němž skotský reprezentant Darren Fletcher neseděl ani mezi náhradníky.

Čtvrthodiny před koncem odvetné semifinálové partie s Arsenalem totiž skopl v šestnáctce kapitána Kanonýrů Cesca Fabregase, musel z placu a bylo jasné, že vysněné finále si zase nezahraje. Fotbalová tragédie, jaká v minulosti potkala třeba jeho spoluhráče Paula Scholese, jenž o finále s Bayernem rovněž přišel, nebo s níž se musel vyrovnávat v barvách Juventusu Pavel Nedvěd, který si o „ušatý pohár“ proti AC Milán rovněž nezahrál.

„Přitom to bylo hodně přísné vyloučení, neboť nejprve zasáhl míč,“ zastával se tehdy Fletchera i trenér Arsenalu Arséne Wenger, jenže ani to nepomohlo. UEFA Fletcherovi milost nedala a on se na římské finále zase jen díval.

„Obrečel jsem to. Všem dnům ale ještě není konec. Chci v Manchesteru zůstat po celou svou fotbalovou kariéru, chci po sobě zanechat na Old Traford výraznou stopu. Třeba tím, že letos Ligu mistrů vyhrajeme a já si na třetí pokus konečně finále zahraju,“ přísahá skotský tvrďák Fletcher, který povede Skoty ve středeční přípravě proti českému týmu, že si na vysněnou trofej přece jen sáhne.

Reklama

Související témata: