Hlavní obsah

Bílek si konečně oddechl. Po rošádách dorazili na sraz reprezentace všichni

zp, dosSport.cz

Po čtyři dny musel v nominaci na přípravný zápas ve Skotsku šachovat a dělat korektury, při pondělním srazu osmnácti vyvolených v dejvickém hotelu Praha si kouč fotbalové reprezentace Michal Bílek konečně oddechl. „Dorazili všichni. A v pořádku,“ ulevilo se mu, že v národním mužstvu už další změny dělat nemusí.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Michal Bílek si při pondělním srazu reprezentace konečně oddechl.

Článek
Fotogalerie

Rošád v původní nominaci už bylo skutečně dost. Nejdříve musel škrtnout zraněného brankáře Čecha a společně s ním i Baroše a Pospěcha, pak dorazila omluvenka od Bednáře a Šimůnka, nakonec se zranil Hloušek. Narychlo tedy povolával Pudila, Blažka a Papadopulose.

Bílek: Nemá smysl naříkat!

„Nemá smysl brečet a vykládat, že jedeme v horším složení, než jsme si představovali. Naše mužstvo velkou sílu má a věřím, že ve středu v Glasgowě ji proti Skotům ukáže,“ nemínil si dopředu vystavovat alibi trenér národního týmu Michal Bílek, jehož bilance u reprezentace je zatím dost bídná.

Na listopadovém turnaji v Emirátech totiž jeho svěřenci nejprve remizovali s tamní reprezentací, aby po nepovedeném penaltovém rozstřelu podlehli v utkání o třetí místo i Ázerbájdžanu.

Všechno zlé je pro něco dobré, myslí si kapitán

„Bylo vlastně dobře, co se v Arábii přihodilo. Po neúspěšné kvalifikaci všichni volali po obměně a omlazení reprezentace, takže trenér měl možnost vidět spoustu nových hráčů pohromadě a udělal si tak úsudek i o tom, jak se chovají v momentě, kdy se nedaří,“ myslí si i kapitán národního mužstva Tomáš Rosický, že všechno zlé bylo pro něco dobré. Zvláště teď, kdy prvním ostrým testem letošního roku začíná nová reprezentační kapitola.

„A nebude jednoduchá, protože Skotové na nás ve středu vyrukují s typickým ostrovním fotbalem plným důrazu, tvrdosti a nasazení. Pokud se s těmito aspekty nevyrovnáme, budeme mít starosti,“ upozorňoval ještě před podvečerním tréninkem na slávistickém stadionu v Edenu Rosický.

Tomáš Rosickýfoto: Právo/Petr Horník

„Nejde jen o to se Skotům vyrovnat v důrazu, nasazení a soubojích, my musíme navíc ukázat i naši fotbalovou kvalitu. Znamená to zachovat chladnou hlavu, dobře kombinovat a dostávat se do zakončení,“ dodával trenér Bílek.

Dvě varianty, jediná jistota

Samozřejmě by byl rád, kdyby jeho mužstvo vyrukovalo ve středu večer v Hampden Parku v Glasgowě na Skoty v plné síle, jenže... „Změny v nominaci, které jsme museli před cestou na ostrovy v kádru udělat, nás mohou stejně tak dobře potkat i před kvalifikací o Evropu v příštím roce. Je to realita, s níž se musíme vyrovnat,“ zůstává v klidu.

Pro prověrku v Glasgowě má připraveny dvě varianty sestavy, ovšem jedinou jistotou, kterou byl ochoten prozradit, bylo místo mezi tyčemi. „Zranění Čecha je samozřejmě nepříjemné, ale Drobný je výborný brankář se zkušenostmi z bundesligy, takže bude chytat celý zápas,“ pravil Bílek a přiznal, že ve svých plánech počítal napevno se slávistickým mladíkem Hlouškem. „Jeho zranění nám zkomplikovalo jednu z nachystaných variant, ale poradíme si.“

Jak si o víkendu vedli reprezentanti
Brankáři:
Michal Daněk (Plzeň) - Proti Baníku nastoupí až v pondělí.
Jaroslav Drobný (Hertha) - Držel poslední tým tabulky nad vodou, ale neudržel. Domácí porážka 0:2 s Hoffenheimem je dalším malérem v bitvě o záchranu.
Obránci:
Roman Hubník (Hertha) - Když jeho tým začal hrát vabank, vyslal ho trenér na hrot, porážku 0:2 s Hoffenheimem však již neodvrátil.
Michal Kadlec (Leverkusen) - Proti Kolínu naskočil až v 69. minutě, podporoval ofenzívu, jenže po remíze 0:0 přišel Bayer o vedení v tabulce.
Ondřej Kušnír (Sparta) - Proti Příbrami (1:1) hrál aktivně, kouč Chovanec mu však přisoudil díl viny na inkasovaném gólu.
Jan Rajnoch (Ankaragücü) - V defenzívě si zjednal pořádek a ještě stačil útočit, jeho tým vyhrál na půdě Genclerbirligi 1:0.
Tomáš Sivok (Besiktas) - Podal solidní výkon a pomohl obhájci titulu, aby se výhrou 2:1 na hřišti Kayserisporu udržel v kontaktu se špicí.
Záložníci:
Mario Holek (Dněpropetrovsk) - Zůstal jen na lavičce, jeho tým remizoval 2:2 s Luganskem.
Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) - Nehrál, jeho tým doma vyhrál 1:0 nad Poltavou.
Jan Morávek (Schalke) - Výhru 2:1 nad úhlavním sokem z Dortmundu sledoval jen z lavičky.
Jaroslav Plašil (Bordeaux) - Zápas v Le Mans byl odložen.
Daniel Pudil (Genk) - Na trávníku vydržel do 87. minuty, jeho tým prohrál na hřišti Cercle Bruggy 0:1.
Tomáš Rosický (Arsenal) - Střídal Ramseyho, jemuž soupeř zlomil nohu... Český středopolař pak přispěl k výhře 3:1 ve Stoke, jeden z gólů padl po jeho střele.
Rudolf Skácel (Larissa) - V Soluni si zahrál do 62. minuty a domácí Aris vyhrál 2:0.
Útočníci:
Jan Blažek (Larissa) - Také on si „vychutnal“ porážku, která mužstvu zkomplikovala boj o záchranu.
Tomáš Necid (CSKA Moskva) - Ruská liga ještě nezačala.
Michal Papadopulos (Heerenveen) - Hrál celý zápas, gól nedal a dočkal se nepříjemné domácí porážky 1:2 s Almelem.
Václav Svěrkoš (Sochaux) - Do prohraného zápasu v Lorientu (0:1) nezasáhl.

Reklama

Související témata: