Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace odletěla k prvnímu ostrému testu do Skotska

Zdeněk PavlisSport.cz

Korektur a změn musel nakonec udělat víc, než si představoval. Nejprve byl trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek nucen z kádru pro přípravu ve Skotsku škrtnout brankáře Čecha a společně s ním i zraněného Baroše a Pospěcha, po nich útočníka Bednáře a obránce Šimůnka, nakonec i slávistického univerzála Hlouška. Až příliš mnoho změn na to, že po loňském zpackaném vystoupení na turnaji v Arábii má ve středečním přátelském duelu v Glasgowě skládat národní tým reparát.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Česká fotbalová reprezentace se vydala do Skotska pod vedením kapitána Tomáše Rosického.

Článek

Chtěl do Skotska cestovat s nejsilnějším výběrem, z něhož nakonec vzejde kádr pro kvalifikaci o fotbalové EURO 2012, jenže z původních představ musel nakonec trenér Michal Bílek slevit. Z původního osmnáctičlenného kádru mu totiž vypadli čtyři zranění hráči, s nimiž napevno počítal,  takže v úterním dopolední odlétalo z pražské Ruzyně do Glasgowa mužstvo pomalu z jedné čtvrtiny obměněné.

Bílek: I v kvalifikaci nás mohou zranění potkat

„Nedá se nic dělat, se změnami se musíme vyrovnat. Vždyť v kvalifikaci se nám může přihodit totéž! Šanci dostanou další hráči a bude na nich, jak se jí chopí. Tohle mužstvo v sobě sílu má,“ nezbývalo Bílkovi než se stoickým klidem přijmout korektury, jež byl nucen udělat.

Namísto Čecha totiž povolal jako náhradníka mezi tyče plzeňského Daňka, Šimůnka nahradil Pudilem, Bednáře Blažkem, Hlouška Papadopulosem.

Za Emiráty vlastně dík, pravil Rosický

Duel proti Skotům, kteří se stejně jako český tým neprobojovali na mistrovství světa do Jižní Afriky, bude pro Bílkův výběr představovat první pokus o rehabilitaci renomé českého fotbalu notně zpackanou blamáží na turnaji v Emirátech loni v listopadu. Tam totiž národní tým nejprve prohrál v penaltovém rozstřelu s domácím mužstvem a v utkání o třetí příčku podlehl i Ázerbájdžanu.

„Bylo vlastně dobře, co se v Emirátech přihodilo. Všichni volali po obměně reprezentačního kádru a trenér měl tudíž možnost vidět nové hráči a ověřit si, jak se chovají, když se mužstvu nedaří,“ připomínal kapitán reprezentace Tomáš Rosický, že všechno zlé je vlastně pro něco dobré.

Šmicer: Zkušenost k nezaplacení

Středeční zápas ve fotbalovém chrámu v Hampden Parku má navíc pikantní příchuť i v tom, že oba soupeři se příští rok utkají i v kvalifikační skupině o postup na evropský šampionát v Polsku a na Ukrajině.

Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicerfoto: Právo/Petr Horník

„Přesto jsme po varšavské kvalifikačním losu ani na chvíli neuvažovali, že by se dojednaný přátelský zápas nehrál,“ odmítl manažer české reprezentace Vladimír Šmicer spekulace, že by trenéři obou výběrů o přípravu příliš nestáli. „Kvalifikace je na pořadu až za rok,  takže hráči se mohou připravit na to, co je čeká. Bude to pro ně dobrá zkušenost i proto, že zápas o body bude dvakrát těžší.“

Ukažte naši kvalitu, apeluje trenér

„Určitě proti nám vyrukují s typickým fotbalem, který je plný důrazu, bojovnosti, nasazení, centrovaných míčů do šestnáctky“ prozradil trenér Michal Bílek, co od středečního soupeře očekává. „Nesmíme proto nechat soupeře hrát, musíme se mu v jeho přednostech vyrovnat, zachovat chladnou hlavu a ukázat naši fotbalovou kvalitu, která by se měla projevit.

Pro středeční zápas, v němž Skoty povede poprvé nový kouč Craig Levein, má trenér Bílek nachystány dvě varianty sestavy. „Zranění Hlouška nám sice plány trochu zkomplikovalo, ale poradíme si. Zatím ovšem prozradím jen jedno jméno - celých devadesát minut odchytá Drobný,“ halil při odletu z Ruyzně sestavu tajemstvím kouč české reprezentace.

Reklama

Související témata: