Hlavní obsah

Trenér Skotů sestavu i nakreslil, zato Bílek byl tajemný jak hrad v Karpatech

GLASGOW

Čeká ho zápas pravdy. Jeho výběr také, to se ví... „Ale na zkoušení je přece ještě dost času. Pomalu celý rok,“ snaží se před přípravným utkání ve Skotsku navodit v řadách české fotbalové reprezentace klid její kapitán Tomáš Rosický, i když sám tuší, že národní tým už zabrat musí. Po blamáži v Arábii loni v listopadu mu ostatně nic jiného nezbývá, i když první mezistátní konfrontace letošního roku bude ve středu večer v Glasgowě moc a moc svízelná.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Michal Bílek

Článek

Skotové se na světový šampionát rovněž nedostali, takže vyměnili trenéra a od pětačtyřicetiletého Craiga Leveina očekávají úspěch. Samozřejmě hned , protože nezdary i Skoty příliš bolí.

Přichází s novým koučem vítězná éra?

I bývalý řízný bek Heart of Midlothain , jenž si o místo na lavičce reprezentace své země řekl tříletým působením v Dundee United, je úspěchu lačný. „Samozřejmě že chceme do nové etapy vstoupit úspěšně,“ nenechal natěšené skotské fanoušky Craig Levein na pochybách, že s ním přichází vítězná éra.

Ostatně, naladil je už tím, že přemluvil k návratu zkušeného záložníka Glasgow Rangers Lee McCullocha, jenž už se reprezentace vzdal, ale ve středu by navzdory zdravotním problémům mohl obléknout dres Skotska pošestnácté. V pořádku by měl být stoper Dundee United Andy Webster, jenž laboroval s poraněným lýtkem, a obránce Hearts  Lee Wallace, který přijel na sraz se třemi stehy na hlavě. Naproti s mladším jmenovcem slavnějšího Darrena Fletchera Stevenem trenér počítat nemůže, neboť dvaadvacetiletý útočník si na tréninku zlomil ruku.

Před zápasem nedělal nový kouč Skotů sebemenší tajnosti. „Mám svou filosofii, svůj systém a svou sestavu,“ zahlásil a vysypal jedenáctku, s níž proti Čechům vyrukuje. Rozestavení přidal také... „Budu hrát s pětičlennou středovou řadou a jedním hrotovým útočníkem,“ nijak se nevykrucoval. Ba co víc, vypálil jedenáct jmen a začal kreslit, kde se budou na trávníku pohybovat...

Z Bílka nevypadlo ani jedno jméno

To trenér české reprezentace Michal Bílek byl tajemný jako hrad v Karpatech. „O sestavě jasno mám, ale nahlas ji neřeknu. A rozestavení mužstva ode mne také neuslyšíte. Nejdříve se všechno musí dozvědět hráči,“ pravil před podvečerním tréninkem na trávníku Hampden Parku, čímž skotské žurnalisty dost šokoval.

Přitom na rozdíl od domácího kouče si Bílek problémy s nominací i sestavou vyčerpal už doma před cestou na ostrovy, takže žádné korekce v plánech dělat nemusí. „Jenže hledání naší optimální sestavy pokračuje. I proto je tady s námi několik nových hráčů, kteří toho v národním mužstvu ještě tolik neodehráli,“ bránil se cokoli třeba jen naznačit.

Úspěch potřebuje mužstvo i trenér

Žádný div, když si moc dobře uvědomuje, jak důležitý středeční duel je. „Hlavně pro mužstvo, i když uznávám, že pro mě také,“ přiznal Bílek barvu. „Nepovedla se nám kvalifikace, nevyšel turnaj v Emirátech, takže náš tým si potřebuje zvednout sebevědomí úspěšným výsledkem, který pro nás bude nesmírně důležitý. Jde ale vlastně o spojené nádoby, protože pokud chceme docílit úspěšného výsledku, musí mít naše hra patřičnou kvalitu. A když ji bude mít, výsledek se dostaví.“

Kouč na kvalifikaci nemyslí

Přitom o soupeři a fotbalu, s nímž na jeho svěřence vyrukují, má Bílek jasno. „Samozřejmě že to bude  typicky ostrovní pojetí plné důrazu, bojovnosti, nasazení, centrovaných míčů do šestnáctky,“ ví, s čím musí jeho svěřenci počítat. „Nesmíte proto nechat soupeře hrát, musíte se mu v jeho přednostech vyrovnat, zachovat chladnou hlavu a ukázat naši fotbalovou kvalitu, která by se měla projevit,“ nabádal své svěřence, pro něž bude duel v Hampden Parku cennou zkušeností před kvalifikací o postup na EURO 2012, jež se bude hrát ve Skotsku v příštím roce.

„To určitě, ale já osobně tak daleko nemyslím. Natož aby snad teď uvažoval o tom, že bychom se měli v kvalifikační skupině rvát o druhé místo,“ s úsměvem odrážel ataky, že si to Skotové a Češi rozdají mezi sebou o druhou příčku za favorizovaným Španělskem.

Zápas se hraje od 21 hodin středoevropského času, přímý přenos vysílá televizní stanice Sport 1, on-line reportáž můžete sledovat i na Sport.cz. Rozhoduje Francouz Fautrel.

Předpokládané sestavy:
Skotsko: Gordon - Hutton, Webster, Caldwell, Wallace - Brown, Thomson, Robson, D. Fletcher, McFadden - Miller.
Česká republika: Drobný - Kušnír, Sivok, Hubník, Kadlec - Hübschman - Rosický, Plašil, Skácel - Svěrkoš, Necid.

Reklama

Související témata: