Hlavní obsah

Vím, že reprezentace na mně bude stát. Ale nebojím se, přísahá Rosický

Zdeněk Pavlis (Glasgow)Sport.cz

Vyrukuje na Skoty nejen s kapitánskou páskou na rukávě, ale i jako nejstarší a samozřejmě nejzkušenější hráč českého výběru. Časy se prostě mění a s nimi role Tomáše Rosického v reprezentaci. „A nejen v reprezentaci... Vždyť já patřím k nejstarším i v Arsenalu,“ moc dobře si legionář ve službách Kanonýrů uvědomuje proměnu, kterou prošel.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Rosický si uvědomuje, že reprezentace bude stát hlavně na něm.

Článek

Zestárl jste, vyzrál, v nově tvořené reprezentaci se bude kolem vás všechno točit a na vás stát...

Vím, že nároďák na mě bude hodně  stát. Nebojím se, jsem na tuto roli připravený. Ostatně, než jsem se zranil, už jsem to v kvalifikaci zažíval.

Jenže v Bílkově výběru už budete vlastně jediným skutečným vůdcem. Budete se zřejmě muset změnit. Třeba i v kabině...

Jak víte, jak se chovám v kabině?!

Samozřejmě že nevíme, ale bude se z vás muset stát kapitán, který bude ostatní burcovat, zvýšit na ně hlas, strhnout je...Ale to ke kapitánské pásce patří. A jak se budu v kabině chovat a zda se změním, to si nechám pro sobě.

Bude vůbec dost času, aby se do začátku kvalifikace o Evropu reprezentace změnila? Vždyť sehrajete pouhé tři, čtyři přípravné zápasy a začne se hrát o body...

Začínáme od nuly, takže může skutečně nějaký čas trvat, než všechno vykrystalizuje. Důležité ale bude, aby se z nás stal mančaft, před nímž si každý soupeř řekne: Jó, Češi, s těmi to nebude jednoduché. Na ty se hraje špatně!“

Je toho současný výběr, jenž se trenérovi Bílkovi nabízí, vůbec schopen?

Situace je samozřejmě jiná než před lety, kdy za reprezentaci hrávali Nedvěd, Poborský a spol. vyznávající technický fotbal. Takový mančaft už mít nebudeme, protože právě ve zmiňované technice hodně ztrácíme. Všude a na všech frontách. Musíme najít jinou tvář a vsadit na pojetí, proti němuž se bude soupeřům špatně hrát.

Třeba?

Třeba na týmový výkon.

Nezní vám to jako fráze?

Vím, sám jsem to slýchával, když jsem byl zraněný a za reprezentaci nemohl hrát. Často se v kvalifikaci tohle zaklínadlo skloňovalo a pak jsem měl při sledování zápasů pocit, že na hřišti nechce nikdo vzít odpovědnost na sebe.

Teď to bude na vás...

Je mi to jasné, ale jsou zde i další hráči, kteří tvoří kostru týmu, jež není rozhodně špatná. Se mnou v záloze Plašil, vpředu Baroš, po uzdravení bude k dispozici i Polák.

Takže myslíte, že trenér Bílek má na čem stavět?

Určitě. A je dobře, že ví, na kom stavět může. Proto je dobře, že loni v listopadu dopadl turnaj v Emirátech špatně. Po kvalifikaci všichni volali po omlazení a obměně reprezentačního kádru a najednou viděli, že to nebude zdaleka tak jednoduché, jak mysleli.

Vy ale přesto v úspěch a reprezentační budoucnost věříte...

Pokud najdeme svou tvář, pokud se z nás stane mužstvo, jež bude v protivnících budit respekt.

Teď k tomu budete mít první příležitost v duelu proti Skotům...

Musíme se ale vyrovnat s jejich důrazem, tvrdostí a nasazením, protože jinak s námi bude zle. Když to zvládneme a navrch přidáme naši fotbalovost, můžeme uspět.

Vy povedete k zápasu v roli kapitána českou reprezentaci, proti vám se ve stejné roli postaví Darren Fletcher z Manchesteru United, s nímž se často potkáváte na scéně Premier League. Jak se těšíte na tenhle pikantní souboj?

Fletcher je velmi dobrým a kvalitním fotbalistou, o čemž svědčí stálé místo v sestavě Manchesteru. Hraje se na něho velice těžko, ale fotbal není o jednom hráči. A to bude platit i ve středu večer v Hampden Parku, protože Skotové mají velice silný tým s mnoha zkušenými fotbalisty.

Reklama

Související témata: