Hlavní obsah

Bílek po Skotsku: Spokojen být nemohu, i když ze hry nároďáku už dobrý pocit mám

Zdeněk PavlisSport.cz

Opět sice s reprezentací prohrál, konečně však měl pocit, že se s národním týmem vydal správnou cestou. Při třetím pokusu o nápravu notně pošramoceného fotbalového renomé už se hra českého týmu blížila představám, které trenér Michal Bílek má a jež by chtěl v kvalifikaci o postup na EURO 2012 s týmem praktikovat. „Spokojen být nemohu, protože jsme ve Skotsku prohráli, ale podle mých představ mužstvo skutečně hrálo,“ přitakal kouč národního mužstva.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek byl s výkonem ve Skotsku spokojen.

Článek

Dosavadní bilance na lavičce fotbalové reprezentace vás musí asi moc a moc strašit. Tři zápasy, tři porážky, to dosud žádný trenér u národního týmu nezažil...

Nedívám se na sebe, ale na mužstvo a z jeho vystoupení v Glasgowě jsem měl dobrý pocit. Výsledky jsou samozřejmě nesmírně důležité pro psychiku, sebedůvěru a sebevědomí, takže prohra je nepříjemná, ale do Skotska jsme jeli proto, abychom si vyzkoušeli co největší počet hráčů. Kdyby šlo jen o výsledek, v závěru zápasu bych nestřídal a snažil se skóre otočit.

Zkoušení a hledaní je sice krásná věc, jenže fotbalový národ už konečně lační po úspěšných výsledcích a fotbalovém progresu v reprezentačním podání!

Ale ten se přece dostavil. S přístupem hráčů, s naplněním představ, které jsme měli, stejně jako předvedeným výkonem můžeme být spokojeni. Jen mizerná koncovka a jedna špatná reakce při inkasovaném gólu nás o lepší výsledek připravila.

Znamená to snad, že navzdory další prohře věříte v lepší a hlavně úspěšnější cestu?

V Glasgowě se potvrdilo se, že máme na čem stavět. Až se konečně představíme v nejsilnějším složení, zvedne se i fotbalová kvalita a dostaví se i výsledky.

Jenže k tomu bude zapotřebí, aby vaši svěřenci začali už konečně střílet góly, bez nichž se vyhrávat nedá.

Chybí samozřejmě zraněný Baroš a jeho osmatřicet branek, které dosud v reprezentaci dal, ale jen na jeho absenci se vymlouvat nemůžeme. Góly musí střílet i jiní hráči.

Problém ovšem je, že Necid se v Glasgowě vůbec neprosadil, zatímco Svěrkoš se sice do šancí dostal, ale až školácky je zahazoval...

Potřebujeme, aby útočníci ve svých klubech pravidelně hráli a dostali se do pohody, která jim viditelně schází. Vždyť Svěrkoš nevstřelil ve Francii od listopadu branku, Necid toho v CSKA Moskva také moc neodkopal, neboť ruská liga se ještě nerozběhla, Bednář se zranil a nemohl s námi cestovat. Třeba právě on by se chytil....

Svěrkoš v Sochaux moc nehraje a gól nedává, vy jste ho přesto nechal na trávníku hodinu, i když šance zase zahazoval!

Sneslo se na něho hodně kritiky, jenže on se do šancí dostal a byl mnohem nebezpečnější než třeba Necid, který se neprosadil vůbec. Postavil jsem ho a na trávníku nechal proto, že jsem mu chtěl zvýšit sebevědomí a vrátit mu chuť do hry.

Jmenoval jste Baroše, Necida, Svěrkoše a zraněného Bednáře, tím je ovšem výčet útočníků nabízejících se pro reprezentaci vyčerpán...

Ale vůbec ne, protože kvalitních útočníků máme dostatek. Třeba Mageru, jenž s námi byl v Emirátech, třeba Lafatu, na něhož podává trenér Komňacký dobré reference. Potřebují, aby se dostali do pohody a pak může přijít jejich šance.

Z výběru, který jste vzal na krajně nepovedený listopadový turnaj v Arábii, jste sáhl znovu po několika hráčích. Jak jste byl s nimi spokojen?

Holek patří jednoznačně mezi adepty, kteří mají v nově se tvořící reprezentaci největší šanci. Jeho výkony pro mě nejsou vůbec žádným překvapením, neboť od osmnácti Holkovu kariéru sleduji, dokonce i do Sparty jsem ho chtěl. Tehdy ovšem byly finanční nároky jeho mateřského klubu neakceptovatelné, takže odešel do ciziny. Škoda, že v Dněpropetrovsku není jeho pozice zrovna nejsilnější.

Na hřiště se ale dostali i další debutanti. Třeba Kušnír, třeba Morávek...

Kušnír zvládl premiéru docela dobře, i když se nevyvaroval tradiční chyby, kdy si až moc věřil. Morávek do reprezentace nakoukl, nasál atmosféru a při trénincích naznačil, že i on budoucnost v reprezentaci má. Potřebuje však v Schalke či někde na hostování pravidelně hrát.

Zmínil jste se o Holkovi, neglosoval jste ovšem jeho spolupráci s Hübschmanem a vůbec taktický tah s nasazením dvou defenzivních záložníků, jímž jste Skoty překvapil.

Šlo o jednu z herních variant, kterou jsme si chtěli vyzkoušet. Ukázalo se, že ji praktikovat můžeme, protože Holek zvládl zápas bez problémů, odebíral balóny, zapojoval se do útočné fáze a jeho spolupráce s Hübschmanem fungovala.

Hlavně v první půlhodině to v podání vašeho týmu na hřišti klapalo skutečně perfektně, aktivní hrou a neustálým napadáním jste Skoty vyvedli dokonale z míry, sami se dostávali do šancí. Nakolik se výkon v úvodních třiceti minutách blížil ideálním představám, které o hře reprezentace máte?

Taktika nám skutečně vyšla, neboť hráči plnili úkol, které dostali. Nechtěli jsme nakopávat balóny, ale naopak držet míč na zemi, hrát jednoduše a dávat ho rychle od nohy, abychom podstupovali co nejméně osobních soubojů. Prostě jeden ze způsobů hry, který jsme zvládli a chtěli bychom ho praktikovat i v budoucnu. Samozřejmě s tím, že vypracované šance musíme proměňovat a góly dávat.

Reklama

Související témata: