Hlavní obsah

„Česká“ Premier League - Čech s Rosickým se mohou pobít o titul

PRAHA

Je dost možné, že velká bitva o Anglii bude mít letos také jednoho českého vítěze. Fotbalovou Premier League vede po víkendu Čechova Chelsea a za druhým Manchesterem United je ve hře o titul stále i Rosického Arsenal. Současní či bývalí reprezentanti by si mohli sáhnout na trofej také v dalších prestižních ligách v Německu, Itálii a Francii.

Článek

Kdyby české pointě „nepřekážel“ druhý Manchester United, byl by to krásný souboj Petr Čech kontra Tomáš Rosický. I tak je dvoutřetinová pravděpodobnost, že na úkor obhájce titulu se letos fotbalovým mistrem Anglie stane tým s českým hráčem na soupisce. Chelsea po výhře 2:1 na půdě Rudých ďáblů vede o dva body právě před Manchesterem a o tři před Arsenalem.

„Je velmi důležité tyto souboje s přímými konkurenty, v nichž jde prakticky rovnou o šest bodů, vyhrávat. Pro nás je ale teď neméně důležité, abychom do konce ligy zvládli i zápasy s ostatními soupeři. Jsme nyní v situaci, kdy víme, že osud máme ve svých rukou a je na nás, jak s tím naložíme,“ pochvaluje si brankář Petr Čech.

Kdyby Arsenal ztratil body s Wolverhamptonem, bylo by gólmanovi Blues ještě veseleji. Proti byl ovšem právě kapitán českého nároďáku. Rosický založil gólovou akci, která ve čtvrté minutě nastavení vedla k rozhodnutí...

Radost Tomáše Rosického a jeho Arsenalu.foto: ČTK/AP

Rozloučí se Jankulovski titulem?

Výčet českých šampiónů v cizích službách by letos mohl být vcelku pestrý. Marek Jankulovski již ohlásil návrat domů, před nímž by mu titul s AC Milán moc slušel. Bordeaux ztratilo vedoucí pozici ve Francii, tým Jaroslava Plašila však má dva odložené zápasy k dobru. A v Německu by se v případě zaváhání Bayernu mohl radovat Jan Morávek se Schalke nebo Michal Kadlec s Leverkusenem.

Dva Češi podpořili šance svých týmů o víkendu také gólově. Zdeněk Pospěch z FC Kodaň v Dánsku a Lukáš Magera z Temešváru v Rumunsku. První pozici hájí Tomáš Hübschman se Šachtarem Doněck na Ukrajině či Anderlecht hned se čtyřlístkem Mazuch, Polák, Zítka, Mareček v Belgii.

Pikantním mistrem by se mohl stát Tomáš Zápotočný v Turecku. Pro obhájce z Besiktasu, v jehož týmu dál kope Tomáš Sivok, nebyl dost dobrý, takže ho zapůjčil do Bursasporu - a právě ten senzačně vede ligu! Ve hře je i Milan Baroš s Galatasarayem.

V Rakousku vede Salcburk s Karlem Pitákem, Austria s Petrem Voříškem a Tomášem Junem už asi na trofej nedosáhne.

Jak si o víkendu vedli reprezentanti
Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) - Ve šlágru jara měl při výhře na hřišti Manchesteru United (2:1) méně práce, než se čekalo, inkasovaný gól byl sporný.
Jaroslav Drobný (Hertha) - Hned v úvodu zápasu v Kolíně zazmatkoval, k výhře 3:0 pak ovšem výrazně přispěl.
Obránci:
Zdeněk Grygera (Juventus) - Nehrál a jeho tým prohrál v Udine 0:3.
Roman Hubník (Hertha) - Dlouhodobě zraněný.
Michal Kadlec (Leverkusen) - Znovu zasáhl do hry až v průběhu druhé půle a jeho oslabený tým nakonec prohrál ve Frankfurtu 2:3.
Ondřej Kušnír (Sparta) - Po straně se s plzeňskými rychlíky naběhal víc než obvykle, hektický duel skončil smírně 2:2.
Zdeněk Pospěch (FC Kodaň) - Krásnou střelou otevřel skóre duelu v Nordsjaellandu (3:0) a lídr vede ligu již o šest bodů.
David Rozehnal (Hamburk) - Do bezbrankového boje s Hannoverem nezasáhl.
Tomáš Sivok (Besiktas) - V defenzivě neměl problém, plichta 0:0 na půdě Ankaragücü však obhájci titulu příliš nepomohla.
Záložníci:
Mario Holek (Dněpropetrovsk) - Ve vítězném duelu s Užhorodem (1:0) si nezahrál.
Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) - Tentokrát odehrál celý zápas a dočkal se perně vydřené výhry 1:0 na půdě Obolonu Kyjev.
David Jarolím (Hamburk) - HSV v lize dál rozdává body, jeho kapitán dostal v utkání s Hannoverem (0:0) žlutou kartu.
Jan Morávek (Schalke) - Již delší čas nenastupuje, přišel tedy i o šlágr s Bayernem (1:2).
Marek Matějovský (Reading) - Sezóna pro něj zřejmě skončila, tento týden musí na operaci břišního svalstva.
Jaroslav Plašil (Bordeaux) - Šetřil se na Ligu mistrů, takže z překvapivé domácí porážky 1:2 s Nancy má na triku jen 12 závěrečných minut.
Daniel Pudil (Genk) - Hraje play off o Evropskou ligu a pomohl k důležité domácí výhře 1:0 nad Standardem Lutych.
Tomáš Rosický (Arsenal) - Přežil kriminální faul, za nějž byl vyloučen Henry, takže proti Wolverhamptonu (1:0) pak mohl ve čtvrté minutě nastavení založit rozhodující gólovou akci...
Útočníci:
Milan Baroš (Galatasaray) - Na hřišti Sivassporu (1:1) se nepředstavil.
Roman Bednář (West Bromwich Albion) - Měl rušné Velikonoce - v pátek stihl část utkání s Leicesterem (3:0), v pondělí odehrál celý zápas na Watfordu (1:1).
Tomáš Necid (CSKA Moskva) - Zápas s Petrohradem byl odložen.
Michal Papadopulos (Heerenveen) - Nenastoupil, jeho tým porazil Spartu Rotterdam 4:1.
Václav Svěrkoš (Sochaux) - V Nice (0:0) nehrál.
Jiří Štajner (Hannover) - V Hamburku dostal během sedmi minut dvě žluté karty a šel ven, jeho tým však remízu 0:0 uhájil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články