Hlavní obsah

Baroš se cítí den ode dne líp, Čech má blízko k double

PRAHA

Český kanonýr ještě žije. Tak mohl o víkendu s ulehčením zvolat kouč fotbalové reprezentace Michal Bílek, když k němu dorazila zpráva o hattricku Milana Baroše. Útočník Galatasaraye Istanbul nastoupil poprvé od říjnového zranění nártu v základní sestavě a hned v duelu s Diyarbakirsporem (4:1) třikrát udeřil. V Anglii pak líčí na velký triumf brankář Petr Čech.

Článek

Produktivitu mu může leckterý renomovaný kanonýr závidět. Milan Baroš kvůli zranění nastoupil jen ke čtrnácti zápasům letošního ročníku turecké fotbalové ligy, může se ovšem pochlubit již devíti trefami. Suverénně vedoucí muž střeleckého pořadí Makukula z Kayserisporu nastřádal za celou sezónu osmnáct gólů. A český reprezentant má i navzdory dlouhé pauze stejnou bilanci jako třeba bývalý kanonýr španělské ligy Güiza z Fenerbahce...

„Kéž by mě nepotkalo zranění, ale to se nedá nic dělat. Snažím se vrátit do bývalé formy. Cítím se den ode dne líp,“ pochvaluje si Baroš na klubových stránkách.

Galatasaray jeho góly potřebuje. Na třetí příčce tabulky je zatím mimo přímý postup do Ligy mistrů a na vedoucí Bursaspor ztrácí pět bodů. „Uděláme to, co udělat musíme. Pokusíme se vyhrát pět zbývajících zápasů,“ troufá si Baroš.

Čech je podruhé po sobě ve finále FA Cupu

Na velký úspěch sahá v Anglii další reprezentant, gólman Petr Čech. Jeho Chelsea v semifinále Anglického poháru zdolala Aston Villu 3:0 a 15. května si to rozdá o trofej ve Wembley proti Portsmouthu, který sestupuje z Premier League. Vedoucí tým ligové tabulky tak prahne po mistrovském double...

„Ano, jsme o krok blíže double. Už to, že budeme mít možnost obhajoby trofeje, je velký úspěch. Za poslední čtyři roky jsme prvním týmem, kterému se podařilo, aby dvakrát po sobě postoupil do finále FA Cupu,“ poukazuje Čech na svých stránkách.

Ve svém prvním letošním startu v Anglickém poháru udržel čisté konto. „Aston Villa moc střel na branku neměla, ale bylo tam hodně centrovaných míčů a vzdušných soubojů a se všemi jsem si poradil.“

Finále Anglického poháru se tradičně odehraje týden po skončení prvoligových bojů, a tak se mohou Blues plně koncentrovat na zbylých pět kol Premier League. To nejbližší je čeká již v úterý večer na Stamford Bridge proti Boltonu. „Nic jiného než tři body nepřichází do úvahy, chceme jimi potvrdit vítězství nad Manchesterem. Navíc víme, že když Bolton porazíme, budeme před Manchesterem v tabulce už o čtyři body,“ zdůraznil Big Pete. Bezgólová remíza Fergusonovy ekipy v Blackburnu nahrála Chelsea samozřejmě do karet...

Jak si o víkendu vedli reprezentanti
Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) - Kromě jednoho zaváhání při centru neměl vážnější problém a jistým výkonem přispěl k výhře 3:0 nad Aston Villou a tím i k postupu do finále FA Cupu.
Jaroslav Drobný (Hertha) - Byl znovu výtečný, na tečovanou střelu však dosáhnout nemohl a poslední tým tabulky doma podlehl Stuttgartu 0:1.
Obránci:
Zdeněk Grygera (Juventus) - Ani do vítězného zápasu s Cagliari (1:0) nezasáhl.
Roman Hubník (Hertha) - Dlouhodobě zraněný.
Michal Kadlec (Leverkusen) - Ve šlágru kola proti Bayernu (1:1) se vrátil do základní sestavy a podal velmi dobrý a aktivní výkon.
Ondřej Kušnír (Sparta) - Derby se Slavií se hraje až v pondělí.
Zdeněk Pospěch (FC Kodaň) - Odehrál celý zápas, v němž si lídr připsal nečekanou porážku 0:1 na hřišti Randers.
David Rozehnal (Hamburk) - V Bochumi nenastoupil.
Tomáš Sivok (Besiktas) - V defenzivě neměl problém, jeho tým však podruhé hrál jen 0:0, tentokrát doma s Trabzonsporem.
Záložníci:
Mario Holek (Dněpropetrovsk) - Zahrál si závěrečnou desetiminutovku duelu na Šachtaru Doněck (0:0).
Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) - Byl vcelku výraznou postavou šlágru kola s Dněprem (0:0), ke konci uvolnil místo ofenzivnějšímu hráči.
David Jarolím (Hamburk) - Po postupu v Evropské lize dovedl HSV ke šťastné výhře také v Bochumi (2:1).
Jan Morávek (Schalke) - Již delší čas nenastupuje, přišel tedy i o porážku 2:4 v Hannoveru.
Jaroslav Plašil (Bordeaux) - Nevyužil jednu velkou šanci a po porážce 1:3 v Paříži se mu vidina ligového titulu vzdaluje.
Daniel Pudil (Genk) - Hraje stabilně a po výhře 2:1 v Charleroi má jeho tým v play off o Evropskou ligu stále plný bodový zisk.
Tomáš Rosický (Arsenal) - Zápas s Tottenhamem se dohrává ve středu.
Útočníci:
Milan Baroš (Galatasaray) - Úžasné představení. Poprvé od říjnového zranění nártu nastoupil v základní sestavě a hned v duelu s Diyarbakirsporem (4:1) třikrát skóroval!
Roman Bednář (West Bromwich Albion) - Další hrdina víkendu. Gólem přispěl nejen k výhře 3:2 v Doncasteru, ale touto trefou poslal svůj tým definitivně zpátky do Premier League!
Tomáš Necid (CSKA Moskva) - Trenér ho nechal odpočinout, z výhry 3:1 ve Vladikavkazu si užil jen závěrečných 17 minut.
Michal Papadopulos (Heerenveen) - Nenastoupil, jeho tým prohrál v Twente 0:2.
Václav Svěrkoš (Sochaux) - Proti St. Etienne (0:2) nehrál.
Jiří Štajner (Hannover) - Po vyloučení v minulém kole stál, takže přišel o nečekanou výhru 4:2 nad Schalke.

Reklama

Související témata: