Hlavní obsah

Místo hub pospíchal na sraz

PRAHA/DĚČÍN

Volné pondělní dopoledne trávil fotbalový záložník Teplic Petr Voříšek s přítelkyní na houbách. Romantickou vycházku v lesích nedaleko Děčína, kde bydlí, však musel přerušit. Trenér Brückner ho dodatečně a vůbec poprvé nominoval do reprezentačního áčka za zraněného Šmicra.

Foto: Archiv

Petr Voříšek

Článek

"Z lesa jsem mazal, co mi síly stačily. Přítelkyně pochopitelně také. A to jsem měl auto docela daleko," smál se Voříšek, který se pyšní titulem mistra Evropy do jedenadvaceti let z minulého roku.

"Bylo to docela hektické. Motali jsme se vlastně někde u hranic s Německem, signál na mobilu nebyl dobrý, takže jsem měl v záznamníku zprávu od vedoucího nároďáku pana Dudla," líčil čtyřiadvacetiletý záložník, jak se k němu dostala informace o premiérové pozvánce do národního týmu.

Nemohl se dovolat

Normálně telefon do lesa nenosí, tentokrát však udělal výjimku, která se vyplatila. "Asi nějaká intuice," krčil rameny odchovanec Lokomotivy Děčín. Jakmile si přehrál zprávu ze záznamníku, vytáčel Dudlovo číslo takřka bez ustání. "Zrovna to nebral. Volal jsem snad desetkrát. Byl jsem hodně nervózní. Nevěděl jsem, co se děje," přiznával Voříšek.

Jakmile nabral informace, spěchal domů, zabalil si nejnutnější věci a uháněl do Prahy. "Snažil jsem se, abych nepřijel na první sraz pozdě, ale nepodařilo se. Přestože jsem hodně spěchal, zůstal jsem v dopravní zácpě a maličko jsem se opozdil," připustil.

Myslet si, že budu hrát, by byla drzost

Nominaci bral jako velkou poctu. "Vždyť mohu být v týmu s takovými fotbalisty jako Nedvěd nebo Koller. To je skvělé. Pro mě to znamená obrovskou zkušenost," vyprávěl fotbalista, který je vysoce ceněný zejména pro svojí univerzálnost.

Vůbec nepřemýšlel, jestli je jeho výhodou, že ve Vídni při souboji s Rakouskem už o nic nepůjde, protože český tým si účast na ME v Portugalsku zajistil už v minulém souboji s Nizozemskem. "Byla by drzost si myslet, že budu hrát. Jsem rád, že vůbec mohu být v takové společnosti," vykládal momentálně pilíř záložní řady teplického mužstva, v jehož dresu exceluje v lize i v pohárové Evropě.

Setrvání v Teplicích se vyplatilo

Přitom v průběhu zimní a posléze i letní přestávky měl několik lukrativních nabídek z Ruska. Vábení dolarů však odolal i přes nelibost mnoha zainteresovaných. "V tuto chvíli jsem pochopitelně moc rád, že jsem v Teplicích zůstal. Vždyť se nám daří v lize a máme dobře rozehraný i Pohár UEFA," culil se Voříšek, když se chystal nafasovat reprezentační výbavu.

Reklama