Hlavní obsah

Rána za ranou, jedna omluvenka za druhou. Realita, na níž je kouč Bílek už zvyklý

Představy měl úplně jiné. Na americké turné chtěl trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek odletět s nejsilnějším kádrem, aby za mořem v zápasech s Tureckem a USA mohl začít formovat a utvářet tým pro podzimní kvalifikaci o Evropu. Realita ho však vyvedla z iluzí! Samozřejmě že na jeho výběr začala dopadat rána za ranou. Hned sedm hráčů se totiž omluvilo, takže při nominaci musel zase improvizovat...

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Michal Bílek měl s nominací na zaoceánské turné zase problémy.

Článek

Už to vypadá jako prokletí. Před každým reprezentačním srazem hlásáte, že konečně chcete mít k dispozici ten nejsilnější kádr, nakonec ale přijímáte jednu omluvenku za druhou...

A co nadělám? Samozřejmě že jsem chtěl letět za oceán s nejsilnějším mužstvem, jenže realita je prostě jiná.

Absencí je však před cestou do zámoří až moc. Nejen Hubník, Pospěch, Svěrkoš a Bednář, ale hlavně Rosický s Barošem budou chybět.

Rosický má od začátku dubna problémy s kotníkem, tři zápasy sice pod injekcemi ještě v Premier League odkopal, ale dál už to nešlo. Od Arsenalu dostal volno na doléčení zranění, takže jsme ho samozřejmě povolat nemohli. Baroš má natržený sval, v sobotním utkání turecké ligy nenastoupil a podle informací z Istanbulu si léčba vyžádá tři, čtyři týdny. Prostě realita, s níž jsem musel v závěru jara počítat.

Ve vašem výběru ovšem chybí nejen šestice zraněných hráčů, ale i krajánek z bundesligy Kadlec...

Toho pro změnu neuvolnil Leverkusen, který se chystá na turnaj do Šanghaje. Nechtěli jsme situaci vyhrocovat a proto jsme nakonec souhlasili, že ho necháme k dispozici klubu.

Takže z představ, že se v zaoceánských zápasech s Turky a Američany bude formovat nová česká reprezentace, která by měla na podzim úspěšně vstoupit do bojů o účast na EURO 2012, definitivně sešlo...

Přiznávám, chtěli jsme zapracovat na složení mužstva, rozestavení i herním stylu, s nímž do kvalifikace půjdeme, ale teď musíme vnímat cestu do USA zase jako další zkoušku.

Nejste z toho nervózní? Vždyť před vstupem do kvalifikace na vás čeká už jen jeden jediný přípravný zápas proti Maroku a vy jste vlastně ještě neměl mužstvo pořádně pohromadě!

Proč? Stejně s tím nic nenadělám. S koncem sezóny se prostě zranění nahromadila, což se nám můžeme přihodit i v kvalifikaci. Jen doufám, že to nebude v takové míře.

Co by vám tedy za vzniklé konstelace měla cesta do Ameriky napovědět?

Dávám příležitost dalším hráčům, aby v zápasech s Tureckem a USA ukázali, že do národního mužstva patří. Devět jich bude hrát pod mým vedením vůbec poprvé. Vystřídají se všichni a bude to pro ně důležitá prověrka. Sám jsem zvědav, jak se o nabídnutou příležitost poperou a nakolik mě přesvědčí, abych s nimi pro kvalifikaci počítal.

Ve vašem výběru se objevují čtyři fotbalisté, kteří za reprezentaci ještě neodehráli ani minutu. Proč jste ukázal právě na Laštůvku, Milana Černého, Mazucha a Suchého?

Laštůvka nastupuje v Dněpropetrovsku pravidelně a má velké brankářské předpoklady. Společně s Čechem a Drobným tvoří silnou trojku gólmanů. Suchý s Mazuchem jsou mladými perspektivními hráči, kteří ve svých klubech rovněž pravidelně kopou a prokazují dobrou výkonnost. Nadešel čas, aby dostali i reprezentační šanci. Milan Černý je silný v organizování hry, dovede se prosadit v soubojích jednoho proti jednomu, umí dát kolmou přihrávku a zrychlit ofenzívu. Chtěl jsem ho vzít už na turnaj do Emirátů, jenže tehdy se zranil a letět nemohl.

Za moře berete ovšem i několik hráčů, kteří v reprezentaci už figurovali a pár startů nasbírali. Teď jim dáváte novou šanci...

Takový Sionko ve Spartě vyloženě ožil, rychlostně a pohybově je na tom výborně a letenský mančaft svými výkony táhne. Jablonecký Lafata je ve výborné formě a ze všech hráčů naší ligy si zaslouží nominaci nejvíc. Už proto, že dvě šance mu stačí na to, aby dal gól... Jarda Černý je vhodným typem hráče pro kombinační fotbal, navíc se dovede uvolnit a vystřelit ze střední vzdálenosti. Polák se do mužstva vrací po zranění a předpokládám, že by společně s Hübschmanem a Holkem mohli vytvořit silný střed hřiště. Feninovi dáváme při současných potížích s útočníky novou příležitost, i když mně je jasné, že toho ve Frankfurtu v poslední době moc neodehrál. Bude na něm, aby nás přesvědčil.

V kuloárech se spekulovalo, že byste mohl nominovat i Morávka, jenž sice v Schalke vůbec nehraje, ale kterého jste třeba v březnu do Skotska vzal a příležitost mu dal...

Kolem něho je situace složitější, neboť od zmiňovaného utkání ve Skotsku ve svém klubu nenastoupil k ani jednomu zápasu. Sám Morávek už mluvil s trenérem Schalke a ten souhlasil, aby odešel na hostování a na podzim pravidelně hrál v jiném klubu.

V Americe vás čekají dva zápasy - nejprve se střetnete 22. května v New Jersey s Tureckem, o čtyři dny později posloužíte v Hartfordu jako sparing partner domácímu týmu USA. Jaké informace a představy o soupeřích máte?

Zatím je pořád sbíráme a dáváme dohromady, abychom byli na oba zápasy nachystáni.

Reklama

Související témata: