Hlavní obsah

Čech přepsal s Chelsea historii, a tak musel zazpívat pro 100 tisíc lidí

PRAHA

Vyřazení z Ligy mistrů už dávno přebolelo. Fotbalisté Chelsea získali double a brankář Petr Čech byl u toho, když jeho tým přepisoval historii klubu i celého anglického fotbalu. Svými zákroky se navíc stal hrdinou finále FA Cupu. V pohodě tak může odletět do Spojených států, kde bude kapitánem národního týmu v duelech s Tureckem a USA.

Foto: ČTK/AP

Triumfální jízda Chelsea ulicemi Londýna na oslavu double - vpředu zleva Drogba, Čech, Lampard a Terry.

Článek

Na pondělním srazu fotbalové reprezentace nechyběl, přestože původně měl po bujarých oslavách v Londýně dorazit do Prahy až o den později. „Neměl jsem tady ještě být, ale sopka mě donutila přiletět již v noci na pondělí. Hrozilo, že letiště v Anglii se zase na tři, čtyři dny uzavřou. Bylo to dost hektické, balili jsme se s celou rodinou. Nechtěl jsem ale čekat, jestli mě sopečný prach na sraz pustí,“ líčí Petr Čech svou evakuaci z Anglie.

Double, jeden z vrcholů kariéry

Radost mu to však zkazit nemůže. V sobotu byl hrdinou Chelsea ve finále FA Cupu s Portsmouthem, v neděli si pak užil oslav double triumfální jízdou Londýnem.

„Zažil jsem jeden z vrcholů kariéry. Podařilo se nám přepsat historii. Poprvé jsme pro Chelsea získali double. Podařilo se nám to jako teprve sedmému klubu v historii anglického fotbalu a jako šestí jsme dokázali obhájit výhru v FA Cupu,“ poukazuje Big Pete.

Právě on položil základ k finalové výhře 1:0. Chytil penaltu a předvedl další zázračný reflexivní zákrok. Kouč Ancelotti to označil za klíčové. „Chvála od trenéra vždy potěší. Sám cítím, že jsem přispěl k tomu, aby se historie klubu přepsala.“

Petr Čech oslavuje vítězství v Anglickém poháru. foto: Reuters/Nigel Roddis

Když zpíval, bylo v ulicích vyprodáno...

V neděli se celý tým vydal na Victory Parade po okolí Stamford Bridge, triumfální jízdu otevřeným autobusem. „Těžko to mohu popsat, to se prostě musí zažít. Letos bylo v ulicích Londýna odhadem asi sto tisíc lidí...“ vypráví Čech.

Během triumfální jízdy se stal na chvíli dokonce zpěvákem. „Bývá zvykem, že v jednom místě v parku autobus zastaví. Každý hráč pak má možnost k fanouškům něco pronést nebo jim zazpívat. Já zpíval. Ani nevím, jak se to jmenuje, ale je to pokřik, kteří naši fanoušci zpívají při každém zápase Chelsea.“

Fotbalisté Chelsea v autobuse projíždějí po zisku double ulicemi Londýna.foto: Reuters/Suzanne Plunkett

Teď ještě Amerika, potom nejdelší fotbalové prázdniny

Na turnaji v Americe bude gólman kapitánem národního týmu, který je po sezóně oslaben řadou absencí. „Turnaj v Emirátech se nepovedl, ve Skotsku jsme už prokázali zlepšení a měli tam vyhrát. Teď bychom pro posílení sebevědomí potřebovali uhrát dobré výsledky. Test to bude náročný, protože Turci budou pod novým koučem Hiddinkem hrát jako o život a domácí Američané budou chtít úspěšně završit přípravu na mistrovství světa.“

Češi se do Jihoafrické republiky neprobojovali, a tak bude mít Čech nezvykle volné léto. „Neúčast na šampionátu mě mrzí, na druhou stranu budu mít asi nejdelší prázdniny během fotbalové kariéry. Nebudu sledovat celý program, ale na vybrané zápasy mistrovství světa se kouknu. Fandit budu všem svým spoluhráčům, ne žádnému oblíbenému týmu. Věřím však, že Anglie s koučem Capellem může dojít v turnaji daleko,“ myslí si reprezentační gólman.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články