Hlavní obsah

Američané a Turci mluví o přípravných zápasech, Češi pasovali zámořské turné na turnaj

NEW JERSEY

Paradoxní situace. Zatímco Turci i Američané avizují nastávající zápasy s českou fotbalovou reprezentací jako přátelská utkání, Češi mluví o turnaji, jež je za oceánem čeká. „On to takový malý turnaj vlastně je, i když je pravdou, že se o žádnou trofej, natož pak finanční prémii, nehraje. A pořadí se samozřejmě vyhlašovat také nebude,“ přiznává manažer národního týmu Vladimír Šmicer, že zámořské duely pasovali na turnaj opravdu jen Češi.

Foto: Petr Horník, Právo

Manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer

Článek

Takže nikoli turnaj, protože třeba Turci hrají v Americe nejen s českým týmem a domácí reprezentací, ale i se Severními Iry, ale zaoceánské turné. I to je ovšem pro český fotbal nadmíru zajímavé.

Šmicer: Nula od nuly pojde

„Hlavně proto, že Američané hradí cestu a ubytování. Tedy oni nám vyplatí startovné ve výši obvyklé pro mezistátní zápasy a my z něho uhradíme letadlo. Nakonec sice v kolonce má dáti dal nula od nuly pojde, takže žádné peníze do strahovské pokladny nepřivezeme, čtyřicetičlenná výprava je ale v Americe vlastně zadarmo a navíc na nás čekají dva skvělé zápasy,“ prozrazuje Vladimír Šmicer podmínky, za kterých česká fotbalová reprezentace v zámoří startuje.

Kdo s kým za mořem hraje
Česká republika: 22. května s Tureckem, 25. května s USA
Turecko: 22. května s Českou republikou, 26. května se Severním Irskem, 29. května s USA
USA: 25. května s Českou republikou, 29. května s Tureckem, 5. června s Austrálií

„Proti Turkům a Američanům to bude skvělý test, protože narazíme na dva silné soupeře. Bude to konfrontace srovnatelná s kvalifikačními duely se Španělskem a Skotskem, jež nás v bojích o postup na EURO 2012 čekají. Samozřejmě uznávám, že třeba Španělsko je fotbalově trochu výš než Turci a Američané, ale i tak to bude pro naše hráče náramná příležitost se ukázat,“ zasní se před nastávajícími zápasy manažer české reprezentace.

Turci budou hrát vlastně doma

Okamžitě se však vrátí do americké reality. „Jen musíme hráčům opakovaně připomenout, že ještě nejsou na dovolené, ale že je čekají dva nesmírně těžké zápasy. Američané finišují v přípravách na mistrovství světa, pro Turky je americké turné první ostrou zkouškou pod vedením nového kouče Hiddinka. Berou ji smrtelně vážně, takže přiletěli s nejsilnějším kádrem, v němž nechybí ani ti nejlepší hráči. Všichni se budou chtít nizozemskému trenérovi předvést v tom nejlepším světle, což by se měli naši fotbalisté také uvědomit. A navíc se musí připravit i na to, že v třicetitisícových ochozech stadiónu v New Jersey bude osmdesát procent tureckých fanoušků. Za mořem totiž žije početná turecká komunita, která si nenechá zápas ujít. Podle mých informací má být vyprodáno,“ zvěstoval Vladimír Šmicer.

I manažera sžírají obavy

Samozřejmě že i jeho sžírají obavy, jak sobotní střetnutí s Tureckem a poté středeční utkání s reprezentací USA dopadne, protože pod novým trenérem Bílkem to jde s národním týmem od deseti k pěti. Nejprve blamáž a poslední místo na turnaji v Emirátech, poté březnová prohra ve Skotsku, takže suma sumarum – tři střetnutí bez vítězství a navíc i vstřeleného gólu.

„Zatím šlo sice o přípravné zápasy, v nichž spousta stabilních hráčů chyběla a kdy trenér zkoušel a ověřoval různé varianty, ale i tak je to nepříjemná situace. Do Arábie jsme sice letěli s ligovým výběrem, ale přesto jsme nepočítali, že obě utkání prohrajeme. A v březnu ve Skotsku jsme výsledek také neudělali, i když hra se výrazně zlepšila a k úspěchu jsme měli blízko. Proto přišel čas, kdy je zapotřebí zabrat, konečně dát gól a uhrát solidní výsledek. Potíž je ale v tom, že z našich původních představ vypadla prakticky celá jedna jedenáctka, což se nám ovšem může přihodit i v kvalifikaci,“ přiznává reprezentační manažer Vladimír Šmicer, že i za mořem pociťuje nepříjemné mražení, jak zaoceánské turné dopadne.

Reklama

Související témata: