Hlavní obsah

Sedmnáctka odstartuje evropský šampionát bitvou s Anglií

VADUZ

Českým mladíkům začne úterní bitvou s Anglií mistrovství Evropy fotbalistů do 17 let v Lichtenštejnsku. Svěřenci trenéra Jiřího Štola pak narazí ještě na Turecko a Řecko. Dva nejlepší týmy ze skupiny postupují do semifinále.

Foto: ČMFS

Česká fotbalová sedmnáctka.

Článek

Tým se sešel v tréninkovém centru Sparty v Praze na Strahově. Absolvoval krátké soustředění v Satalicích a po více než osmihodinové cestě autobusem zakotvil ve Vaduzu. Češi tady v úterý od 20:30 zahájí duelem s favorizovanou Anglií, v pátek následuje od 17 h v Eschen-Mauren zápas s Tureckem a působení ve skupině český tým uzavře v pondělí od 20 h v tomtéž městě zápasem s Řeckem.

Trenér Jiří Štol stojí před vrcholem dvouleté práce. S tímto výběrem začal pracovat už v kategorii do šestnácti let a mimochodem – devět hráčů z tehdejšího prvního výběru, který sehrál v září 2008 přípravné zápasy se Slovenskem, je nyní v nominaci na ME! Záložníci Tomáš Česlák a Marek Krátký dokonce sehráli všech 27 utkání, které výběr během necelých dvou let absolvoval!

Složení českého týmu
Brankáři: Adamuška (Tescoma Zlín), Veselý (1.FC Brno). Obránci: Kalas, Plšek (Sigma Olomouc), Toms (AC Sparta Praha), Twardzik Filip (Celtic FC). Záložníci: Česlák (FK Teplice), Haša (1. FC Slovácko), Hybš ( AC Sparta Praha), Krameš (1. FK Příbram), Krátký (FK Teplice), Kučera (AC Sparta Praha), Mižič (Bohemians 1905), Štancl (Vysočina Jihlava). Útočníci: Hurka (SK Slavia Praha), Mandula (Viktoria Plzeň), Mariotti (AC Sparta Praha), Twardzik Patrik (Celtic FC).

„Ve skupině nás čekají Anglie, Turecko a Řecko. Dostali jsme se mezi posledních osm nejlepších z Evropy, takže tady logicky nemůže být slabší soupeř. Ale Anglie je asi jeden z největších favoritů turnaje. Dokladují to veškeré naše informace i samá vítězství v šesti kvalifikačních zápasech,“ hodnotí soupeře Štol. Obavy z toho, že tým odstartuje s hlavním favoritem, však nemá: „Musíme hrát se všemi, máme vyzkoušeno i to, že i špatný začátek může být završen dobrým koncem, tak nekoukáme na to, v jakém pořadí naši soupeři přicházejí.“

Kouč naráží na březnovou kvalifikaci z jižní Moravy, kde Češi prohráli na úvod s Gruzií a ještě se jim podařilo do závěrečného turnaje proklouznout.

Hráči vyslechli školení komise rozhodčíchfoto: ČMFS

V deštivém Lichtenštejnsku krok za krokem

Štol hodlá v Lichtenštejnsku jít krok za krokem. „Úspěch už je to, že jsme se sem probojovali. Musíme si dávat postupné cíle. Takže teď nás čeká boj o postup ze skupiny a pokud se to podaří, pak teprve mohu hovořit o dalších ambicích.“

Česká reprezentace bydlí v hotelu Schaanerhof v Schaanu. Cesta do tréninkového areálu v Ruggellu sice vede skoro přes polovinu miniaturního knížectví, ale nezabírá více než čtvrthodinku… V Lichtenštejnsku poslední dny v kuse prší, drobný déšť zkrápěl i první český trénink. „Hřiště by potřebovalo posekat, tráva je dost vysoká,“ hlásil po příchodu na jednu z ploch trenér Štol.

Teď už se český tým soustřeďuje výhradně na silné Angličany. Kapitán Tomáš Česlák fotbalisty z ostrovů respektuje, ale nevěší hlavu, když odhaduje vyhlídky: „Na mistrovství Evropy nebude žádný soupeř jednoduchý. Věřím, že i Anglii potrápíme a nevyjdeme naprázdno. Postup je velký úspěch, vždyť je tu jen osm zemí z Evropy. Ale když už jsme se dostali tak daleko, chceme se poprat o postup ze skupiny a v semifinále udělat co nejlepší výsledek.“

Reklama