Hlavní obsah

Vzpomínky na řež s Turky ani v křiklavých kopačkách Sionko zahnat nedovede

Zdeněk Pavlis (New Jersey)Sport.cz

Šeredné vzpomínky na ženevskou řež s Turky ho sžírají pořád. A to přesto, že od nepochopitelné prohry na evropském šampionátu v roce 2008 už uběhly dlouhé dva roky. „To se prostě z hlavy vyhnat nedá, porážka mrzí stále,“ zachmuřil se čerstvý sparťanský mistr Libor Sionko, když se česká fotbalová reprezentace chystala na tréninkovém hřišti v areálu univerzity Monclair v New Jersey na sobotní odvetu za EURO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Daniel Pudil (vlevo) a Libor Sionko na tréninku národního týmu

Článek

Tvrdíte, že reminiscence na utkání s Tureckem jsou stále hodně živé, takže teď v Americe se vám konečně po dvou letech nabízí příležitost k odplatě...

Jaká odplata, když jde o přátelské utkání?!

Když ne odplata, tak tedy alespoň možnost prohru jim vrátit!

Spíše bych mluvil o velice dobré prověrce, která nás v sobotu čeká. Turci přijeli do Ameriky s velice kvalitním týmem, který je možná ještě silnější než ten, jenž nás před dvěma lety ve Švýcarsku porazil.

Prošel jste si jejich kádr? Připomněl jste si jména hráčů, kteří vás tehdy porazili?

Na jména jsem nekoukal, protože před utkáním nás čeká pravidelná příprava. A během ní nám poskytne trenér dost a dost informací nejen o jednotlivých tureckých hráčích, ale i o celém mužstvu.

A co nizozemského trenéra Hiddinka, který z Ruska do Turecka přestoupil? Toho jste zaregistrovat stačil?

Samozřejmě. A také si říkal, že s každým novým trenérem přichází změny a že i Turci jsou ve stavu zkoušení a hledání. Zvláště po příchodu nového kouče Hiddinka, který ve fotbale něco dokázal. I on bere sobotní střetnutí jako přípravu a nikoli jako generálku stabilní jedenáctky na kvalifikaci.I to by nám mohlo dopomoci k úspěšnému výsledku.

Nevyhnul jste se srovnávání a oživování jmen tureckých fotbalistů i proto, abyste až příliš nejitřil vzpomínky na zápas, který vás připravil o postup ze skupiny, který jste ještě pět minut před koncem drželi v rukou?

Jasně že se k utkání nerad vracím, protože porážka i dvou letech mrzí. Mě tedy určitě. Měli jsme nakročeno k postupu, čekali by nás Chorvati, s nimiž se hrát dalo, ale najednou se všechno sesypalo.

Dovedete si po letech vysvětlit, proč k takovému zkratu tehdy došlo?

Fotbal se hraje devadesát minut a my prostě závěr nezvládli. A to přesto, že Turci už předtím dokázali podobným způsobem otočit zápas s domácím Švýcarskem.

Vás muselo vyřazení obzvláště mrzet, neboť na mistrovství Evropy jste hrál ve výborné formě...

Skutečně jsem měl formu, neodehrál jsem špatná utkání, dařilo se mi a cítil jsem, že bychom se mohli dostat daleko. Ale bohužel...

Teď byste se měl cítit také znamenitě. Alespoň doktor Krejčí tvrdil, že hráči slavící mistrovský titul třeba po dva dny a tudíž zákonitě nevyspalí, by měli být v Americe ve výhodě, neboť by se měli snáze vyrovnat s časovým posunem...

Pro mě to asi neplatí, neboť se stále nemohu zbavit lehké chřipky, která mě přepadla pár hodin před posledním ligovým zápasem s Teplicemi. Mám ale ještě pár hodin na to, abych se dal dohromady.

A v sobotu se Turkům za EURO pomstil. Zvláště s nejnovějším modelem kopaček Nike, které jste začal obouvat. Kopačky mně na noze sedí a jsem s nimi spokojený. Jen ty jejich křiklavé barvy mně moc po chuti nejsou, i když chápu, že nejnovější model musí být tak výrazný, aby ho registrovali diváci jak v ochozech, tak i u televize. Mně však připadají jako pestrobarevný papoušek kakadu.

Možná výzva k tomu, abyste v nich dal první gól nově se tvořící české reprezentace! Ať ho dá kdokoli, hlavně abychom vyhráli a neúspěšnou sérii národního týmu v posledních týdnech a měsících otočili. Já si na podobné barevné výstřelky nepotrpím. Jsem konzervativec a vyznávám klasiku - tedy černou a bílou.

Reklama

Související témata: