Hlavní obsah

Ani mně nejsou výsledky ukradené, brání se před zápasem s Turky trenér Bílek

Zdeněk Pavlis (New Jersey)Sport.cz

Samozřejmě že trenéra Michala Bílka bilance straší, i když to přiznat nemíní. Vždyť s českou fotbalovou reprezentací nevyhrál ještě jediný zápas, ba co víc -za jeho éry nevstřelil národní tým ani gól. Před americkou konfrontací s Tureckem a domácím mužstvem USA mu proto nezbývá než doufat, že prachbídnou bilanci už konečně zlomí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

Musíte už být dost nervózní z toho, že jdete od porážky k porážce a fotbalový národ začíná volat po vaší hlavě...

Ale já přece už na samém začátku otevřeně řekl, že se mně nabízí prostor na zkoušení hráčů a proto jim budu dávat příležitost. Kdyby mně šlo o výsledky , neměnil bych kádr, který se v reprezentaci objevoval a povolával bych pořád stejné fotbalisty.

Jenže ono je zkoušení a zkoušení. Zvláště, když se výsledky nedostavují a v národním týmu se navíc objevují hráči, jejichž nominace vzbuzuje značné rozpaky!

Ani mně přece nejsou výsledky ukradené. Do každého zápasu jdu s tím, že chceme vyhrát. Zároveň si chci vyzkoušet a prověřit celou čtyřicítku hráčů, které jsem zahrnul do širší nominace a o nichž jsem mluvil od samého začátku, co jsem se národního týmu ujal.

Neděste! To chcete ve zkoušení pokračovat dál? I po návratu z Ameriky? V letní přípravě proti Maroku, která by měla být generálkou na vstup do kvalifikace?

Ale to ne! Po americké prověrce se už žádné zkoušení konat nebude, neboť v srpnovém duelu proti Maroku chci nastoupit s co nejsilnějším týmem.

Čímž chcete říci, že v sobotním utkání proti Turecku a pak i ve středečním utkání proti domácí reprezentaci bude zkoušení pokračovat?

Výsledky pro nás důležité budou, což ale neznamená, že bych od zkoušení ustoupil. Příležitost tudíž dostanou všichni hráči, kteří do Ameriky přiletěli.

Takže nepovažujete některé z utkání, jež vás v příštích dnech za oceánem čeká, za důležitější?

V žádném případě. A jak také odlišit, které střetnutí by mělo být důležitější? Turci nepostoupili na mistrovství světa, na americké turné přivezli 33 hráčů i nového trenéra a samozřejmě se budou chtít ukázat. Zvláště, když budou hrát vlastně doma, neboť sobotní utkání je vyprodáno, přičemž v hledišti budou převážně turečtí fanoušci. A pro Američany je zase naše vzájemná konfrontace jednou z posledních prověrek před cestou na světový šampionát. Oba zápasy budou tudíž těžké.

Narazíte na soupeře vyznávající naprosto odlišnou fotbalovou filosofii a herní styl. Uzpůsobíte protivníkům sestavu?

To tedy ne! O sestavě mám víceméně jasno, o taktice také. Navážeme na rozestavení, s nímž jsme se představili v březnu ve Skotsku, a budeme se ho snažit držet.

Znamená to, že jste definitivně vzdal myšlenku hrát s národním týmem ofenzivně laděný fotbal v rozestavení 4 - 3 - 3, o němž jste tolik básnil?

Mluvil jsem o něm jako o jedné z variant, kterou bychom mohli praktikovat. V březnové přípravě ve Skotsku se ovšem ukázalo, co je nám bližší.

Jenže ve Skotsku nastoupil Tomáš Rosický, který s mužstvem do Ameriky nepřiletěl. Dá se při panující konstelaci bez legionáře z Arsenalu vůbec uspět?

Rosický je pochopitelně vynikající fotbalista, který navíc zvládl střetnutí v Cardiffu výborně, musíme se ale připravit na to, že v některých dalších utkáních nám bude také chybět.

Lze bez něho vůbec hrát?

Uvidíme. Příležitost dostane Jarda Černý, který je typologicky podobným hráčem a na úkoly, jež mužstvo čekají, se hodí nejlépe. Jsem zvědav, jak se s nimi vyrovná.

Je možné při absenci Rosického uspět, když třeba právě ve Skotsku měl minimálně poloviční podíl na zlepšení a výkonu vašeho mužstva?

Uznávám, že je pro nás klíčovým hráčem, ale v Cardiffu zahrálo dobře víc hráčů. Oproti turnaji v Emirátech jsme podali zlepšený výkon, na který bychom měli teď v Americe navázat...

...a třeba dát konečně gól. Nevypsal jste pro prvního kanonýra, jenž dá konečně za reprezentaci gól, nějakou zvláštní prémii?

To tedy ne, i když bych si samozřejmě také moc přál, abychom branku už konečně dali. V Emirátech to bylo hodně špatné, neboť jsme si žádnou šanci nevytvořili, ve Skotsku už jsme si příležitosti vytvořili, ale v koncovce zklamali. Teď dostávají možnost další útočníci, takže na nich bude záležet.

Reklama

Související témata: