Hlavní obsah

Dort mu nestačil. Sborová gratulace také ne. Kapitán Čech chce konečně dobrý výsledek

Dort mu k osmadvacátým narozeninám naservírovali. Tedy dort - spíš minidort! Spoluhráči mu samozřejmě sborovým zpěvem také poblahopřáli, ten nejlepší dárek by však od nich dostal Petr Čech dnes, kdyby v Red Bull aréně Turky porazili a on se konečně dočkal s nově se tvořící českou fotbalovou reprezentací vítězství. „Dobrý výsledek už potřebujeme, aby před podzimním vstupem do kvalifikace zavládla v týmu pohoda,“ připomínal kapitán národního týmu před utkáním.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Petr Čech na tréninku národního týmu

Článek

Do Ameriky jste přiletěli bez devíti hráčů, s nimiž trenér Bílek původně v nominaci počítal. Mají potom podobné přípravné zápasy vůbec smysl, když v podzimní kvalifikaci stejně nezůstane v mužstvu kámen na kameni a celý kádr se změní?

Ale samozřejmě že prospěšné jsou. Pro trenéra určitě, neboť mu ukáží, zda hráči širšího kádru na reprezentaci mají či nikoli. Když  bude potom v kvalifikaci potřebovat po některém sáhnout, bude vědět, na čem je. Nebude to pro něho sahání do neznáma, což je také důležité.

Během zkoušení jde ovšem národní mužstvo od porážky k porážce a jeho renomé značně trpí. A na žebříčku FIFA se to také projevuje...

Jenže je nezapomínejme, že první dva přípravné zápasy v Emirátech byly hodně specifické, neboť k nim vyrukoval ligový výběr, v němž chyběli hráči nastupující v reprezentaci stabilně. To mělo samozřejmě vliv na to, co se v Arábii stalo a jak tam národní mužstvo dopadlo. Za pořádnou přípravu je tudíž možné považovat jen utkání ve Skotsku, kde už náš tým zahrál dobře, i když se to na výsledku neprojevilo.

Jenže ve Skotsku hrál v daleko silnějším složení, než v jakém nyní přicestoval do Ameriky. Po dlouhé době nastoupil Rosický, což bylo na výkonu a hře hodně znát. Má vůbec současné národní mužstvo na to, aby uspělo bez Rosického?

Dva roky si musíme na jeho absence zvykat a vyrovnávat se s nimi, stejný úkol nás čeká i nyní v Americe.Samozřejmě že Rosický je hráč, který patří v národním týmu ke klíčovým, ale nahradit ho musíme. A nejen jeho, neboť chybí i Baroš, Jarolím a spol.

Právě proto úvodní otázka, zda mají podobné přípravné zápasy vůbec nějaký smysl!

Před vstupem do evropské kvalifikace potřebujeme sehrát co nejvíce zápasů a termíny si vybírat nemůžeme.Situace kolem národního týmu momentálně velí, že si nemůžeme dovolit vynechat jediné přípravné utkání, jež se nám nabízí. Tvoří se nové mužstvo, které potřebuje čas, a i proto je dobré, že se teď v Americe hraje.

Jenže s velice ambiciózním Tureckem, takže úspěšný výsledek, o jehož potřebě jste mluvil, se dá těžko předpokládat!

Bude na nás, jak si povedeme a Turkům jejich záměry a úmysly překazíme. Dá se očekávat, že budou chtít hrát a dávat góly, že uplatní rychlost a techniku, že budou chtít do nejvíce držet míč.

A samozřejmě se patřičně ukázat před novým trenérem Hiddinkem, kterého jste zažil v Chelsea. Dá se očekávat, že se jeho trenérský rukopis do hry Turků promítne už v prvním zápase?

Budou hrát určitě daleko disciplinovaněji než dřív, protože trenér Hiddink má disciplinu rád. Turci jsou hodně horkokrevní a v minulosti se nechávali často strhnout, což je připravovalo v minulosti o lepší výsledky. S příchodem Hiddinka se situace určitě změní a hned v prvním zápase pod jeho vedením ke zlomu dojde. Jakmile přidají k technice, rychlosti, fotbalovosti, rvavosti a drzosti i disciplínu a dobrou organizaci hry, stane se z nich velice silný soupeř.

O to těží pro vás bude proti nim obstát. Zvláště, když budete chytat za nově poskládanou obranou, na niž nejste zvyklý.

Proto bude moc důležité, aby obránci spolu hodně komunikovali, neboť nemají některé návyky zažité tak, jako kdyby spolu odkopali deset dvanáct utkání. Automatismy jim logicky schází.

Už jste jim říkal, co od nich budete v zápase s Turky potřebovat?

Já od nich nepotřebuji nic. Nebo vlastně potřebuji, aby dobře bránili a nedopustili se chyby, neboť jedině tak uhrajeme výsledek, který bude pro další psychickou pohodu mužstva moc důležitý.

Reklama

Související témata: