Hlavní obsah

Fotbalová bída a utrpení pokračuje i za mořem. Od Turků dostali Češi další lekci!

NEW JERSEY

Obraz bídy a fotbalového utrpení v podání české fotbalové reprezentace pokračuje i pod newyorskými mrakodrapy. V prvním přípravném utkání amerického turné totiž český tým prohrál s Tureckem, proti kterému neměl vůbec nárok. Prohra 1:2 mírněná v závěru Milanem Černým je hodně milosrdná, neboť fotbal servírovaný Bílkovým výběrem byl hodně bolestivý a musel být zákonitě ztrestán.

Článek

Nejdřív si Turci užili slávy, neboť v Red Bull aréně se po pár minutách rozloučili se svými legendami Asikem a Burukem, jimž americká krajanská komunita aplaus nachystala a fotbalová generalita od Bosporu zlaté kopačky na památku předala, pak už se ovšem před bouřící kulisou začalo naostro.

Samozřejmě že bez nového trenéra Turků na lavičce, neboť Hiddinkova smlouva v Rusku pořád ještě běží, takže své mužstvo nekoučoval a jen z tribuny ho sledoval.

Kapitán držel spoluhráče nad vodou

Turci se mu chtěli ukázat, takže po úvodní hlavičce Hübschmana mířící nad břevno dávali trenérovi, publiku a samozřejmě i Čechům na vědomí, co lze od nich očekávat.

Během čtvrthodiny si vytvořili hned tři víc než slibné příležitosti a kdyby je Ardo, Gökhan či Volkan proměnili, nebylo už zřejmě v dalším průběhu přípravného testu co řešit. Gólman Čech však spoluhráče podržel, i když třeba ránu Selcuka likvidoval nadvakrát a při hlavičce Arda se jen díval, jak míč sviští vedle jeho tyče.

Fotbal dvou různých světů

Po dvaceti minutách se sice Bílkův výběr trochu sebral, párkrát si dokonce i nahrál, takže se i na soupeřovu polovinu dostal, jenže šlo jen o neškodné vzepětí. Bázlivý, opatrný, předem signalizovaný a až k uzoufání pomalý fotbal v podání českého týmu ostře kontrastoval s rychlostí, pohybem a hlavně jednoduchostí a přímočarostí soupeře. Na skóre se to muselo zákonitě projevit a bylo malým zázrakem, že do poločasu jen jedním gólem.

Dva turecké údery a byl konec!

Parádní ale byl, neboť Arda doběhl míč u čáry, s Kušnírem si pohrál jako s malým klukem a střelou od tyče do sítě nedal Čechovi šanci. Kapitán vůbec musel držet své mužstvo nad vodou, neboť namlsaní Turci si pohrávali s českou obranou jak chtěli a třeba Nihatovu ránu musel Čech vyrážet na poslední chvíli jenom nohama.

Hned po přestávce byl ovšem osud zápasu dokonán. Zaváhal Mazuch, propadl střídající Polák, Nihat se hravě uvolnil a proti jeho střele k tyči neměl Čech sebemenší nárok.

Lekce tvrdá, ale nakonec milosrdná

Trenér Bílek se mohl z lavičky uřvat, ale nic nezmohl, i kdyby celé mužstvo vyměnil. Jeho svěřenci dostávali od reprezentace půlměsíce lekci, jak je ostatně v posledních zápasech pravidelně zvykem. Nestačili v ničem, všude byli druzí, mnohdy jen udiveně zírali, jak je soupeř rychlý, nápaditý a jak mu míč ani trochu nepřekáží. Drsný kontrast v porovnání s tím, co předváděl český celek.

Oproti poslednímu výprasku ve Skotsku se vrátil svým herním projevem opět o několik světelných let zpátky a znovu zjistil, že bez Rosického na jen trochu lepší soupeře nemá. A Turci nebyli lepší trochu, ale o třídu, takže prohra mírněná po hromadném střídání osm minut před koncem Milanem Černým byla nakonec vzhledem k obrazu hry a poměru šancí hodně milosrdná. A ani závěrečné vzepětí českého týmu už na ní nic změnit nemohlo.

Turecko - ČR  2:1 (1:0)
Branky: 31. Arda, 48. Nihat - 82. M. Černý. Rozhodčí: Geiger - Strickland, Vasoli (všichni USA). ŽK : Emre - Holek, Kušnír. Diváci: 15 000.
Turecko:  D. Volkan - Sabri, A. Emre (7. Gökhan, 65. F. Emre), Servet, Caglar - S. Selcuk (77. I. Selcuk), B. Emre - Okan (7. S. Volkan, 46. Kazim), Nihat (58. Turgay), Arda (82. Mehmet) - Halil Altintop (46. Semih). Trenér: Oguz.
ČR: Čech - Kušnír, Rajnoch, Mazuch (62. M. Černý), Pudil - Plašil (77. Skácel), Holek (46. Polák), Hübschman, J. Černý (48. Sionko) - Necid (77.Pekhart), Fenin (62.Lafata). Trenér Bílek

Reklama

Související témata: