Hlavní obsah

Při debutu ukončil premiérovou trefou střelecké trápení reprezentace, přesto se Milan Černý z gólu neradoval

Zdeněk Pavlis (New Jersey)Sport.cz

Na trávníku se objevil na poslední půlhodinu, přesto mohl být slávistický záložník Milan Černý po prohraném zápase s Turky jako jeden z mála hráčů českého týmu spokojený. Nejenže debut v národním týmu zvládl, ale navíc po 352 minutách ukončil střelecké trápení české reprezentace. „Prohrálo se, ale spokojený jsem. Nejenže jsem dal gól, ale také jsem poznal, že na kluky hrající v národním mužstvu výkonnostně moc neztrácím,“ liboval si v útrobách Red Bull Arény v New Yorku.

Foto: Jan Tauber

Milan Černý po vstřelené brance proti Turecku.

Článek

Hodinu to v první zámořské konfrontaci českého týmu vypadalo na pořádný výprask. Turci Bílkův výběr vyučovali a ten se jen bezradně díval, co všechno je možné s míčem dělat a jak jednoduchý také fotbal může být.

„Trenér mě poslal na hřiště, abych zkusil oživit hru. Měl jsem míč podržet, něco sám zkusit,“ vykládal debutující Milan Černý, jaký úkol při své premiéře dostal.

Milan Černý v zápase s Tureckem.foto: Jan Tauber

Vbíhal na trávník za tureckého dvougólového vedení, pod které se podepsali nejen střelci ze země půlměsíce, ale chybou při první brance i Ondřej Kušnír. „Ardu mi ukázal, co dovede. Lepšího hráče jsem proti sobě snad nikdy neměl. Snad jen Brazilec kopající za Panathinaikos  Atény mně v kvalifikaci o Ligu mistrů předváděl to, co on,“ žasl Kušnír, co turecká hvězda dovede. „Chybou bylo, že mě obešel. Ještě větší, že jsem nevyhrál souboj u zadní čáry, který celé akci předcházel,“ sypal si popel na hlavu.

Bylo však ještě hůř, neboť Turci přidali hned po přestávce druhou branku a právě na debutujícím Milanovi Černém bylo, aby zkusil s výsledkem něco udělat. Troufalost, protože i on tápal a na trávníku se dobrých dvacet minut hledal, aby nakonec přece jen dal českému týmu naději.

Milan Černý v zápase s Tureckem.foto: Jan Tauber

„I v obraně chtěli Turci řešit všechny situace fotbalově, takže jsem vběhl do malé domů, kterou posílal stoper brankáři,“ líčil svou premiérovou trefu, po níž ani ruce nad hlavu nezvedl, natož aby nad ní jásal.

„Sám jsem z ní byl překvapený, ale radost jsem samozřejmě měl,“ bránil se. Aby ne - první zápas za reprezentaci a hned gól. „Navíc jsem poznal, že na kluky hrající v národním mužstvu zase až tak moc neztrácím. I to bylo povzbuzující,“ přiznával Milan Černý, že navzdory prohře opouštěl newyorskou Red Bull Arénu docela spokojený. „Kdybychom ale vyrovnali, byl bych ještě spokojenější.“

Reklama

Související témata: