Hlavní obsah

Kubík si před cestou na šampionát přiťukne s prezidentem Obamou

NEW YORK

Nejistota je pryč! Luboš Kubík už ví, jakou roli u americké reprezentace má a co ho na světovém šampionátu v Jižní Africe čeká. „Stal jsem se jedním ze tří asistentů trenéra Bradleyho, jenž bude mít i na mistrovství světa na starosti skauting. Tedy sledování našich soupeřů ve skupině,“ vykládal český vyslanec u fotbalového týmu USA, když se jako špión objevil v Red Bull v New Yorku na utkání Bílkova výběru s Tureckem.

Foto: Jan Tauber

Luboš Kubík.

Článek

Na sraz americké reprezentace na univerzitě v Princetonu dorazil Luboš Kubík pro jistotu mezi prvními. „Už je to asi můj úděl být všude první. Jako první jsem kopal v Itálii i v Americe, jako první jsem se stal asistentem u americké reprezentace, jako první a vlastně jediný Čech jsem jel na olympijský turnaj do Číny a teď si to zamířím i do Jižní Afriky,“ připomínal český fotbalový legionář svůj osud.

Test s čechy, hned poté nominace

„Na univerzitě v Princetonu dobíjíme fyzičku, zranění hráči se dávají po sezóně do kupy, my si ověřujeme a zkoušíme, jak na tom jsou. Takový Oneywu z AC Milán sedm měsíců nehrál, Bocanegra z francouzského Rennes byl rovněž zraněný, DeMerit z Watfordu také. A navíc jsme na soustředění povolali i několik fotbalistů z americké Major League, abychom si ověřili, jak na tom jsou. Test je čeká ve středečním utkání zápase proti českému týmu,“ prozrazoval Kubík, jak probíhá závěrečná příprava Američanů na rychle se blížící světový šampionát v Jižní Africe.

Luboš Kubík.foto: Jan Tauber

„Bude to pro nás prověrka, jakou potřebujeme. Nastoupí hráči, kteří ještě nemají jistou nominace, takže jejich motivace bude veliká. Budou chtít dokázat, že si místo v americkém mužstvu zaslouží a že by měli v třiadvacetičlenném kádru pro Jižní Afriku figurovat,“ varoval trenéra českého výběru, že střetnutí v Hartfordu bude hodně náročné a pro Američany prestižní.

Přípitek v Bílém domě

„Hned po utkání oznámí trenér Bradley konečnou nominaci a celá výprava odletí do Washingtonu, kde na nás čeká 28. května setkání a přípitek s prezidentem Obamou. den poté pak hrajeme ve Filadelfii poslední přípravný zápas s Tureckem,“ líčí Luboš Kubík svůj nejbližší program a dodává, že o kvalitách a fotbalové síle americké reprezentace na světovém šampionátu v Jihoafrické republice nepochybuje.

„Fotbalovou sílu a kvalitu máme, technika a fyzická připravenost je také na úrovni, takže teď jde o to, aby se všichni hráči dali zdravotně dohromady a mančaft si sedl. Pak budeme mít na to, abychom na šampionátu bojovali se Slovinskem a Alžírskem o druhé místo a tudíž o postup ze skupiny společně s Anglií,“ je český asistent Boba Bradleyho přesvědčen, že Američané mohou na mistrovství světa překvapit.

I jeho zásluhou, neboť na něm bude, aby v Jižní Africe sledoval soupeře Američanů a do trenérského štábu přivážel poznatky o jejich hře. „V prvním zápase proti Anglii budu samozřejmě na lavičce, pak ale budu objíždět a pozorovat utkání Alžířanů a Slovinců a dodávat je hlavnímu trenérovi. Dělá se s ním perfektně, neboť se vyptává na naše názory a chce znát naše mínění, i když rozhodující slovo má samozřejmě on,“ líčí Luboš Kubík, jak to u americké fotbalové reprezentace chodí.

Reklama

Související témata: