Hlavní obsah

Hráči se vydali a odpracovali utkání dobře, hodnotil trenér Bílek obraz fotbalové bídy

Děsivá bilance už musí trenéra Michala Bílka strašit i ve snu. Čtyřikrát vedl českou fotbalovou reprezentaci, i počtvrté s ní prohrál. V prvním utkání amerického turné s Turky sice přijatelným výsledkem, ale po výkonu, který přes hodinu nabízel obraz fotbalové bídy a utrpení. „Hráči se vydali a odpracovali utkání dobře, ale přidat musíme, to je jednoznačné,“ glosoval přitom kouč českého týmu vystoupení svých svěřenců.

Foto: Jan Tauber

Trenér reprezentace Michal Bílek v zápase s Tureckem.

Článek

Nejste v hodnocení až příliš mírný? Vždyť i samotní někteří hráči mluvili v daleko kritičtějším tónu!

Prvních deset minut jsme Turky do ničeho nepustili, takže začátek vyzněl celkem dobře, jenže postupně se začala projevovat soupeřova herní kvalita. Upozorňovali jsme sice naše hráče, že Turci jsou velice dobře technicky vybavení a vyhledávají souboje jednoho proti jednomu, takže se mají jistit a bránění zdvojovat, přesto jsme dostali hloupou první branku. A do půle už jsme se nezvedli.

Vy jste se nezvedli ale ani po poločase...

To proto, že soupeř dál lépe kombinoval. My se vzchopili až v závěru, kdy jsme vstřelili branku a měli i další střelecké příležitosti, které jsme nevyužili. I proto jsme zápas prohráli.

Už počtvrté, co reprezentaci vedete. Při hodnocení zápasu se dá očekávat asi pořádná bouřka.

Hráči se vydali a odpracovali utkání dobře, ale je dál na čem pracovat.

Takové hodnocení vyznívá po prohraném utkání a hlavně předvedeném výkonu hodně alibisticky!

Pokud chceme se soupeřem kvalit Turecka hrát, musíme si počínat disciplinovaně a kompaktně. A to jsme předváděli tak z poloviny.

Jen z poloviny? Nezdálo se vám, že mezi fotbalem servírovaným Turky a vašimi hráči byl rozdíl několika světelných let?

Byly chvíle, kdy nás samozřejmě Turci přehrávali víc, kdy měli navrch v pohybu, rychlosti, startu na míč a dokazovali, že ovládají balón lépe než naši hráči, takže pod tlakem jsme chvílemi opravdu byli. Ale nezapomeňme, že v našem týmu dostali příležitost další noví hráči. Je samozřejmě nemilé, že jsme prohráli, ale pořád jde jen o přípravu.

Ale zase prohranou. Proč jste trochu odvahy a snahy po zvrácení výsledku projevili až v posledních deseti minutách? Neměli jste ji sebrat daleko dřív?!

Prohrávali jsme a bylo zapotřebí s výsledkem něco udělat. Vysunuli jsme proto obranu, soupeř už se tolik nedostával do kombinace, zatímco my získávali míče a nějaké střelecké příležitosti si připravili. Ale uznávám, že naše snaha přišla pozdě a tlak měl přijít dřív.

Před zápasem jste tvrdil, že Jaroslav Černý je typologicky hodně podobný Rosickému a že by proto měl nejen nastoupit na jeho místě, ale plnit i Rosického úkoly. Jenže jeho výkon byl velkým zklamáním!

I já od něho očekával větší aktivitu, kterou do hry nevnesl. V první půli byla proto veškerá kombinace na Plašilovi, což se na našem výkonu muselo projevit.

Jenže on nezklamal pouze debutující Jaroslav Černý...

Každé utkání hrajeme v jiném složení, takže se nedalo očekávat, že náš výkon bude brilantní. Větší a lepší herní kvalitu jsem ale i já čekal.

Ale nedočkal jste se a v dalším utkání amerického turné se ji asi také těžko dočkáte. Nebo se snad dá ještě renomé zachránit a s hrou týmu něco provést?

Uvidíme, jaký bude zdravotní stav některých hráčů. Sivoka jsme proti Turkům záměrně nepostavili a šetřili ho, neboť jeho problémy s pohmožděným kotníkem pokračovaly, teď jsme přišli zřejmě o Mazucha, jehož bolí sval, takže dva stopeři jsou mimo. I přesto věřím, že dáme dohromady sestavu, která kvalitu mít bude a proti Američanům uhraje lepší výsledek.

A podá daleko lepší výkon, protože s podobným jako proti Turkům by těžko uspěla. A to nemluvíme o podzimní kvalifikaci o Evropu. Nebo si snad myslíte, že s podobnou hrou byste v konfrontaci se Španělskem, Skotskem a spol., uspěli? Že by stejný výkon stačil?

Nechci hodnotit, zda by takovýto výkon stačil či nikoli. Nastoupili jsme bez devíti hráčů, s nimiž jsem původně počítal, což se nám může stát i na podzim, i když nepředpokládám, že náš tolik absencí postihne v podobném počtu. Přidat ale musíme každopádně, to je jednoznačné.

Reklama

Související témata: