Hlavní obsah

Příště snad bude líp, nezbývá před zápasem s Američany věřit Bílkovi

NEW JERSEY/ HARTFORD

Už jen víra, že v příštím zápase snad bude konečně lépe, zbývá trenérovi české fotbalové reprezentace Michalu Bílkovi. S ní také cestoval v nedělním odpoledni z New Yorku do dějiště druhého zápasu amerického turné Hartfordu. „Musíme přidat, abychom proti Američanům uhráli lepší výsledek,“ sliboval po sobotní lekci od Turků.

Foto: Jan Tauber

David Lafata v zápase s Tureckem.

Článek

Teprve při pondělním, a hlavně pak úterním tréninku v Hartfordu bude dávat reprezentační kouč dohromady sestavu, která by měla odčinit sobotní blamáž v utkání s Turky. Uvidíme, jaký bude zdravotní stav některých hráčů,“ krčil rameny trenér Michal Bílek.

Mazuch musel na ultrazvuk

„Sivoka jsme v sobotu záměrně nepostavili a šetřili ho, teď se ovšem přidaly problémy s brankářem Daňkem, jenž má natažená třísla, a hlavně s Mazuchem. Ten má ze zápasu s Turky bolestivě naražený bok, takže musí v doprovodu doktorů absolvovat v nemocnici vyšetření ultrazvukem,“ vysvětloval, proč bude o složení svého výběru rozhodovat až na posledním tréninku přímo v Hardfordu.

„Věřím, že dáme dohromady sestavu, která kvalitu mít bude a proti Američanům uhraje lepší výsledek," nechal se slyšet Bílek. Jenže po dobrém výsledku touží i domácí reprezentace, což český asistent v americký službách Luboš Kubík potvrdil.

Američanům půjde o nominaci

„Pro naše hráče bude střetnutí s českým týmem poslední příležitostí říci si o místo v třiadvacetičlenném kádru cestujícím na světový šampionát v Jižní Africe. Řada jich totiž byla zraněna, další potencionální adepty hrající ligu v USA si potřebujeme prověřit. Zápas s českým týmem je poslední možností, neboť hned poté určí trenér Bradley konečnou nominaci pro mistrovství světa,“ prozrazoval Kubík a dodával, že 28. května čeká na americké fotbalisty cesta do Bílého domu na setkání s americkým prezidentem Obamou. „Pak ještě sehrajeme ve Filadelfii přípravné střetnutí s Turky a letíme do Afriky, kde bude posledním testem konfrontace s Austrálií.“

Kubík: Na Čechy se dívat nebudeme

I proto Kubík odmítá, že by se z jeho špionáže na zápase v utkání s Tureckem odvíjela taktika pro středeční zápas. „Samozřejmě že poznatky trenérovi Bradleymu předám, ale my se nebudeme dívat na soupeře, ale sami na sebe. Je to naše příprava a také poslední prověrka před závěrečnou nominací. Hráči budou proto určitě mimořádně motivovaní, aby se do mužstva pro mistrovství světa probojovali,“ tvrdil Kubík, který s týmem USA absolvuje závěrečné soustředění právě v Hartfordu.

„Místní univerzita patří k nejlepším ve Státech a v jejím areálu jsme našli ideální podmínky pro přípravu. Středeční zápas se bude hrát na stadiónu, jenž sloužil původně americkému fotbalu, ale teď je přebudovaný na fotbal a je v dobrém stavu. Mělo by být vyprodáno,“ referoval Luboš Kubík.

Bílek nad sestavou váhá

Trenér české reprezentace tentokrát sestavu dopředu neoznámil. „Nejsem rozhodnut ani o brankáři, ani o sestavě. Určíme ji až před utkáním,“ pravil lakonicky Michal Bílek, víc než pravděpodobné však je, že od začátku nasadí hráče, kteří v sobotu do zápasu s Turky nenastoupili nebo většinu času odseděli na lavičce - tedy Limberského, Morávka, Lafatu, Pekharta a spol.

„Od Američanů čekám úplně jiný fotbal, než s jakým na nás vyrukovali Turci. Fyzicky náročný, atletický, s klasickým rozestavením 4 - 4 - 2, založený na nebezpečném presinku, účelném přechodu do útoku a jednoduché ofenzívě,“ nechal se slyšet na pondělním tréninku. „Navíc mají ve svém středu dost hráčů se zkušenostmi z anglické Premier League, takže i letos budou na mistrovství světa velice silní,“ dodával před zápasem, v němž jeho tým poslouží Američanům jako sparring partner.

Přenos v televizi i na Sport.cz

Zápas českých fotbalistů s Američany se hraje ve středu ve 2 hodiny v noci středoevropského času na Rentschler stadionu v Hartfordu, přímý přenos vysílá televizní stanice Prima cool, anebo ho můžete sledovat na internetovém portálu www.sport.cz.

Reklama

Související témata: