Hlavní obsah

Bílek před zápasem s Američany přešaltoval: Potřebujeme nutně vyhrát. A máme na to!

Čtyřiadvacet hodin za mořem stačilo, aby trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek změnil kurs. Ještě po prohře s Tureckem se oháněl tím, že jde o přípravu a zkoušení, před středeční konfrontací s Američany však přešaltoval. „Do Hartfordu jsme nepřijeli zkoušet, potřebujeme udělat výsledek,“ pravil překvapivě.

Foto: Jan Tauber

Trenér reprezentace Michal Bílek v zápase s Tureckem.

Článek

Před americkým turné i v jeho úvodu jste tvrdil, že za mořem jste proto, abyste zkoušeli a dali příležitost dalším hráčům přicházejícím pro reprezentaci v potaz, najednou se vytasíte s nutností dosáhnout dobrého výsledku. To na vás tolik zapůsobila prohra s Tureckem a čtvrtý nezdar v řadě?

Výsledek je vždycky důležitý, protože fotbal hrajeme pro vítězství a pro fanoušky.

Právě fanoušci ale dávají nespokojenost s reprezentací nepokrytě najevo, ba dokonce už volají po vaší hlavě. To na vás tolik dolehla jejich zloba, že najednou mluvíte o potřebě vyhrávat?

Pokud je nespokojený fanoušek, musíme být nespokojeni i my. A pokud by se pětkrát po sobě prohrálo, bylo by to špatné. Je čas tuto bilanci změnit. Právě proti účastníkům mistrovství světa Američanům.

Neměl jste podobný cíl hlásat ještě před cestou za moře? Nechtělo to podobné apely na hráče vysílat už dopředu?

Ale já plánoval, že americké turné poslouží k tomu, abychom se konečně sžili a sehráli. Proto jsem v původní nominaci počítal s řadou hráčů, kteří s námi nakonec ze zdravotních důvodů nejeli.

Trenér národního fotbalového týmu Michal Bílekfoto: Právo/Jan Handrejch

Teď ovšem mluvíte vůbec poprvé o potřebě vyhrát jako o nezbytnosti. Zlomila vás kritika, která se na vás valí? Tvrdé hodnocení šefa českého fotbalu Ivana Haška po zápase s Tureckem? Zloba fanoušků?

Vadí nám prostě dosavadní bilance a vidíme, že nastal čas ji změnit.

Proti Američanům, jimž jde o nominaci na mistrovství světa a kteří budou i bez nejlepších hráčů potit na trávníku krev?

Je jedno, kdo z Američanů nastoupí. Potit krev budou všichni.

Budou ji potit i vaši hráči? Půjdou do zápasu od první minuty s tím, že chtějí vyhrát? Vždyť právě tuto neochotu jim vyčítal Ivan Hašek v New Jersey nejvíc!

Musíme samozřejmě vyvinout větší úsilí než v posledním střetnutí proti Turkům, o výsledek je třeba se rvát víc. V našich silách každopádně je zápas vyhrát. I ve složení, v němž nastoupíme.

Reklama

Související témata: