Hlavní obsah

Petr Čech prozradil: Měl jsem k spoluhráčům proslov. A pomohl!

Po prohře s Tureckem se spoluhráčů v Red Bull Aréně v New Jersey zastával, za zavřenými dveřmi však k nim měl kapitán české fotbalové reprezentace Petr Čech proslov. „Mluvil jsem hlavně o zbytečném respektu, kteří někteří měli. Apeloval jsem na ně, že se nesmí spoléhat, že za ně někdo zápas odmaká. Pomohlo to,“ pochvaloval si po vítězství nad Američany Čech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Petr Čech na tréninku národního týmu

Článek

Výkon  české reprezentace proti USA se v porovnání s vystoupením proti Turkům změnil k nepoznání. Kde byla příčina?

Agresivita a důraz v osobních soubojích, tedy vlastnosti, jež nám chyběly v prvním utkání s Tureckem, to všechno se proti Američanům do naší hry vrátilo. Vyrovnali jsme se jim v agresivitě, hodně jsme je napadli. Hlavně jsme však ukázali, že náš tým svou sílu má, neboť jsme po nešťastně inkasovaném prvním gólu skóre dokázali otočit. Ve druhém poločase už jsme hráli velice dobře a výhru si zasloužili.

Opravdu myslíte, že první inkasovaný gól byl nešťastný? Neměl jste na něm svůj díl viny?

Míc vyletěl strašně vysoko a já myslel, že všechny přeletí. Proto jsem trochu přibrzdil, foukl však vítr, míč se zastavil a už bylo pozdě, abych ho ztlumil. Snažil jsem se zbourat všechny kolem sebe, aby nikdo nemohl hlavičkovat, což se sice podařilo, ale balón se nešťastně odrazil zpátky. Pak už ho mohl domácí hráč snadno dopravit do sítě. Byla to chyba, ale nepoložila nás, naopak - nakopla nás k vítězství. Šlo o reakci, kterou jsme potřebovali.

Videozáznam celého utkání fotbalové reprezentace:
USA - Česká republika

Hodně gólů a tentokrát i divoká přestřelka, to už bývá v zápasech s Američany pravidlem. Čím to vysvětlíte?

Obě mužstva se snažila hrát fyzicky na doraz a vytvořit si šance. Proto padalo hodně gólů.. Kdybychom na Turky vletěli s podobným nasazením, určitě by zápas dopadl také jinak.

Trenér prozradil, že po prohře s Tureckem došlo ke společnému sezení a proslovům. Co jste řekl spoluhráčům Vy jako kapitán?

Po zklamání po zápase s Tureckem nastal čas, abychom si sedli a všechno si vyříkali.Já mluvil o tom, že všichni hráči, kteří za moře s národním mužstvem přiletěli, jsou v reprezentaci proto, že fotbal umí a neměli by čekat, že druzí odehrají a odmakají zápasy za ně. A přidal jsem, že někteří mají zbytečně velký respekt, kterého se musí zbavit.

Proslov zřejmě pomohl...

Určitě, protože všichni hráli s mnohem větší sebedůvěrou a na výkonu se to projevilo.

To je před kvalifikací o Evropu určitě příslib

Ještě větším příslibem ovšem bylo, že proti Američanům jsme vypadali jako tým, což v prvním utkání neplatilo.Každému určitě pomůže, že jsme vyhráli venku, před plným stadionem a navíc proti soupeři, jenž je účastníkem mistrovství světa. Proto se nemáme čeho bát.

Reklama