Hlavní obsah

VIDEO: Inspiroval nás příklad hokejistů, tvrdil po výhře nad USA Sivok

Po zranění se vrátil do sestavy české reprezentace a jeho přítomnost v duelu s Američany byla v Hartfordu moc znát. A nejen proto, že Tomáš Sivok vstřelil důležitý vyrovnávací gól. Svou hrou a vůbec přítomností na trávníku vnesl do zadních řad klid a jistotu. „Inspiroval nás příklad hokejistů. Řekli jsme si, že když oni po počátečních nezdarech šampionát zvládli, musíme to dokázat také,“ prozrazoval Sivok.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Sivok (dole) na valné hromadě s Američanem Edsonem Buddlem.

Článek

Střetnutí s Američany pro vás muselo být hodně náročné. Trenér dokonce prozradil, že jste nebyl zdravotně úplně v pořádku...

Hlavně jsem celý týden nic nedělal a po sedmi dnech trénoval až před zápasem s Američany. A ke všemu jsem chytil už v první půli „koňara“, jenže neměl mě kdo střídat, takže jsem musel vydržet. Posledních dvacet minut jsem dohrával už jen vůlí...

Výkonem jste v Hartfordu hodně překvapili, tím, jak jste Američany  hlavně ve druhé půli přehrávali...

Měli jsme z nich strach, neboť jsme viděli jejich zápasy se Španělskem a Holandskem, v nichž vyvíjeli na soupeře obrovský presink. Ze začátku jsme s nimi skutečně měli problémy, neboť skvěle bránili a pro nás bylo těžké se k jejich bráně dostat. Nakonec jsme jim čtyři góly dali a i šancí jsme měli daleko víc, takže jen škoda dvou inkasovaných branek po standardních situacích.

Mezi střelce jste se zapsal i vy, když vás neubránil Onyewa. Českého asistenta Kubíka tím nemile překvapil!

Má sice o třicet kilo víc a pořád kolem mě běhal, ale přesto mě neuhlídal. Dostal jsem se do výskoku a on už neměl šanci.

Proti Američanům se vám střelecky výjimečně daří. Na mistrovství světa v Německu před čtyřmi lety jim dala česká reprezentace tři góly, tentokrát v Hartfordu dokonce čtyři...

Vyšla nám stanovená taktika. Turky jsme napadali po jednom, proti Američanům jsme postavili obranný blok  a čekali na jejich chyby. Vyšlo to. Vítězství nad účastníkem mistrovství světa je pro nás moc důležité a po předchozích výsledcích povzbudivé.

Bylo na place znát, že některým Američanům šlo o nominaci na mistrovství světa?

Určitě, zvláště někteří šli do zápasu hodně urputně.

Nakolik pomohlo společné sezení a promluva vás starších hráčů k ostatním?

Řekli jsme si, že do zápasu půjdeme jako tým a i když se nám třeba nebude dařit herně, musíme výsledek prostě urvat. Nakonec se nám povedlo obojí.

Inspiroval vás příklad hokejistů, kteří se po počátečních nezdarech a porážkách na mistrovství světa také zvedli a nakonec urvali zlato?

Fandili jsme jim u notebooku a pochopitelně jsme si řekli, že když oni udělali skvělou šňůru a šampionát zvládli, i když se jim zpočátku nedařilo, musíme Američany udolat a třeba jen 1:0 vyhrát. Uvědomovali jsme si, že nezdarů už bylo moc a že výsledek je moc důležitý.

Reklama