Hlavní obsah

Šmicrova hektika: Nejprve s letadlem vracejícím se po startu zpět do New Yorku, pak se soupeřem

NEW YORK/ PRAHA

Pořádnou hektiku si užil manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer při návratu ze zaoceánského turné. Nejprve přímo v Americe, neboť letecký speciál měl po startu v New Yorku technické problémy, takže se po chvilkovém kroužení nad Manhattanem musel vrátit na letiště v Newarku, poté hned první pracovní den na Strahově.

Foto: Jan Tauber

Čeští fotbalisté David Limberský (vlevo), Daniel Pudil (uprostřed) a Michal Daněk po příletu ze Spojených států amerických.

Článek

Dost zděšeně se tvářila česká fotbalová reprezentace, když chvíli po ranním startu v New Yorku zakroužilo letadlo nad Manhattanem a vracelo se zpátky na letiště v Newarku. V pilotním kokpitu totiž kontrolka signalizovala špatně uzavřené dveře nákladového prostoru, takže posádka neriskovala let přes oceán a po půlhodině ve vzduchu se vrátila na letiště, odkud startovala.

„Lepší, než přistát na hladině řeky,“ snažil se kustod Jiří Šíma marně vyloudil úsměv na sinalých tvářích hráčů reminiscencemi na amerického pilota, který posadil svůj letoun do vod řeky Hudson a zachránil tak desítky životů.

Odlet plánovaný na třetí hodinu ranní amerického času se tak zpozdil pomalu o dvě hodiny, neboť se pátralo po příčině poruchy. Tu způsobil popruh jedné z tašek, který si přiskřípl do dveří.

Další cesta se zastávkou na dotankování paliva na ostrově Newfoundland na severu Kanady už proběhla bez problémů. Ty pro manažera fotbalové reprezentace Vladimíra Šmicera nastaly až první pracovní den po návratu ve strahovském sídle svazu.

Vladimír Šmicerfoto: Právo/Petr Horník

„Měl jsem na stole fax, že Maroko ruší dohodnutý přípravný zápas, který se měl hrát 11. srpna v Liberci. Zvěstovali nám, že momentálně nemají trenéra a národní mužstvo nedají dohromady. Bylo to pro nás nemilé překvapení, neboť s utkáním jsme napevno počítali. Už proto, že nově se tvořící reprezentace se zatím doma ještě nepředstavila a před vstupem do kvalifikace si potřebuje hru ve vlastním prostředí vyzkoušet,“ zvěstoval Šmicer, jemuž nezbylo, než narychlo shánět náhradního protivníka.

„Generálku před vstupem do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy hrát za každou cenu chceme a proto sháníme soupeře. V tuto chvíli to vypadá, že bychom se mohli utkat s Lotyšskem, tedy protivníkem, jehož herní styl je hodně podobný Litvě, která nás čeká v kvalifikaci. Začátkem příštího týdne by mělo být utkání potvrzeno,“ prozrazoval reprezentační manažer.

Cestu za moře si ovšem pochvaloval. „Turné bylo přínosné a jsme s ním spokojeni. Trenérovi se předvedli další hráči, s nimiž může pro kvalifikaci počítat, reprezentace si zahrála na perfektních hřištích před plnými ochozy a s výbornou diváckou kulisou, což jsme si také přáli. Proto spokojenost,“ liboval si Vladimír Šmicer.

Reklama

Související témata: