Hlavní obsah

Bílek po návratu: Osu týmu pro kvalifikaci jsem už avizoval. V Americe do ní přibyli další hráči

Nakonec se vrátil ze zámořského turné docela spokojený. A nejen proto, že fotbalová reprezentace pod jeho vedením poprvé vyhrála a začala dávat góly. „Sehráli jsme dva těžké zápasy, proti Američanům jsme prokázali herní kvalitu a konečně zvítězili, hlavně jsem si však ověřil, s kterými hráči se dá pro kvalifikaci o Evropu počítat,“ prohlásil po návratu z Ameriky trenér národního týmu Michal Bílek.

Foto: Jan Tauber

Trenér reprezentace Michal Bílek v zápase s Tureckem.

Článek

Už za mořem jste prohlásil, že někteří hráči vás během amerického turné mile překvapili a že s nimi pro reprezentaci dál počítáte. Budete po návratu konkrétnější?

Stejně jako jsem čekal od některých hráčů víc, našli se opravdu jiní, kteří mě překvapili příjemně. Polák po těžkém zranění prokázal, že bude pro nově se formující národní tým přínosem, Fenin přes vleklé zdravotní problémy, jež ho v průběhu jara brzdily, podal ve druhém střetnutí zaoceánského turné proti Američanům rovněž velmi dobrý výkon, Milan Černý si pohybem, kolmým tahem na bránu i schopností prosadit se v soubojích jednoho proti jednomu rovněž o místo řekl, i když nastoupil jen na část utkání.

Takže osa týmu, s nímž vstoupíte na podzim do kvalifikace, se vám už rýsuje...

Už dříve jsem avizoval, že by ji měli tvořit Čech, Sivok, Hubník, Kadlec, Plašil a Baroš, za mořem se k těmto hráčům přidali i Polák a Hübschman. Úspěšná kvalifikace však nebude o jménech a jednotlivcích, ale o týmovém výkonu, jaký jsme v Americe podali proti domácí reprezentaci USA.

V Hartfordu došlo v porovnání s prvním zápasem proti Turecku skutečně k zásadní proměně ve hře vašeho týmu. Nebylo to však i tím, že Američané nastoupili s druhou reprezentační garniturou? Vždyť třeba Martin Fenin bezprostředně po vítězném zápase pronesl, že na Turky jste prostě neměli...

Jasně že Turci měli větší fotbalovou kvalitu než tým USA, ale to nic nemění na tom, že i v tomto střetnutí jsme očekávali od hráčů víc. Kdybychom proti nim nastoupili se stejnou touhou po vítězství a měli podobný přístup, jako v duelu s Američany, mohlo utkání dopadnout jinak.

Takže možná opravdu pomohlo, že si po lekci od Turků hráči sedli a všechno si mezi sebou vyříkali...

Samozřejmě že to pomohlo. Už proto, že pokud chceme a máme uspět, pak jedině s týmovým výkonem.

Ovšem i týmový výkon je podmíněn hrou jednotlivců. Proti Američanům bylo znát, že se do sestavy vrátil Sivok.

Sivok je hráčem, na němž budeme obranu stavět. Diriguje obranu, je silný v osobních soubojích, navíc je to vítězný typ hráče. To ovšem neznamená, že by třeba Mazuch reprezentační premiéru nezvládl. Byl sice u prvního inkasovaného gólu, jinak ale podal kvalitní výkon.

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek na tiskové konferencifoto: Sport.cz/Jan Tauber

Zato Jaroslav Černý, který je podle vašeho tvrzení typologicky podobným fotbalistou jako Rosický a měl tudíž zastat jeho roli, v zámoří hodně vyhořel...

Nebyl v jednoduché situaci, protože po těžkém zranění odehrál ve Slavii jen pár utkání. Pořád ale tvrdím, že jde o tvořivého hráče a teď bude záležet jen na něm, jak se bude v lize prosazovat.

Těžko se s ním však dá počítat pro kvalifikaci. Máte tedy po amerických zkušenostech představu, kdo jiný by mohl Rosického nahradit, kdyby nebyl na podzim zdravotně v pořádku a nemohl v kvalifikaci nastoupit?

Spoléhám na Plašila, který je tvořivým fotbalistou schopným kombinovat. Společně s Polákem a Hübschmanem by měli tvořit zesílený střed sestavy, přičemž i tito dva hráči by se měli snažit o tvorbu hry. Pochopitelně, Polák k tomu má větší předpoklady než třeba Hübschman. Věřím ale, že o sobě dá vědět i Matějovský a že se ukáže třeba i Morávek, který požadavky na tvořivého hráče rovněž splňuje. Záleží ovšem na tom, zda bude v bundeslize pravidelně hrát.

O brankáři máte před podzimní kvalifikací jasno, hráče pro obrannou formaci i středovou řadu jste také vyjmenoval, takže největším problémem pro vás bude asi útok...

V prvních čtyřech zápasech pod mým vedením jsme v koncovce zklamali, o tom není sporu. Na turnaji v Emirátech jsme si vlastně nevytvořili ani jednu kloudnou šanci, ve Skotsku jsme si sice příležitosti připravili, ale neproměnili je, i proti Turecku mohla a měla být naše hra lepší. Proti Američanům konečně došlo ke zlepšení, neboť jsme dali čtyři góly a navíc nám sudí jeden neuznal, ale i tak přiznávám, že tato řada mně dělá největší starosti. A to přesto, že se proti Američanům prosadili Fenin i Necid, což je pozitivní zjištění.

Před vstupem do kvalifikace vás už čeká jen srpnová generálka se soupeřem, který se po odřeknutí Maroka teprve hledá. S čím do ní půjdete?

Samozřejmě s nejsilnější sestavou, s níž pak vstoupíme do kvalifikace. I proto se chystáme po pěti přípravných zápasech nominaci zúžit.

Reklama

Související témata: