Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace: Škaredá sezóna pod psa, ani žraločí dresy ji nespasí...

Nadějnou výhrou nad Belgií začala a nadějnou výhrou nad Spojenými státy skončila. Jinak však byla sezóna 2009/2010 pro fotbalovou reprezentaci jako zlý sen. Přišla v ní o účast na mistrovství světa v Jihoafrické republice, připsala si blamáž na turnaji v Emirátech i dlouhé čekání na první výhru pod novým koučem Bílkem. Start kvalifikace EURO 2012 se přitom rychle blíží.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zatímco gólman Mucha se Slováky do Afriky zamíří, Baroš a spol. nikoliv...

Článek
Deset událostí fotbalové reprezentace v sezóně 2009/10

1. Afrika jen v televizi - Češi budou na světovém šampionátu 2010 v Jihoafrické republice chybět. To je nejpodstatnější výsledek sezóy. Po třech postupech na velké turnaje v řadě již čtvrtou kvalifikaci nezvládli, přestože měli ideální skupinu.

2. Čtyři trenéři, smutný rekord - Bilance, která vydá za všechny komentáře. V roce 2009 se na lavičce národního týmu vystřídali čtyři trenéři - Rada, Straka, Hašek a Bílek.

3. Nestačíme ani na Ázerbájdžán - Bylo to sice hlavně testování nových tváří, ale ostuda převeliká. Češi skončili na listopadovém turnaji v Emirátech poslední, prohráli i se 125. týmem světa Ázerbájdžánem.

4. Končí i „Portugalci“ - Nejen „Angličané“, v reprezentaci skončili i přední protagonisté úspěšné „portugalské“ generace. Koller po remíze na Slovensku a Jankulovski po skončení kvalifikace.

5. Malý Mozart je zpátky - Po téměř dvou letech se do národního týmu vrátil uzdravený kapitán Tomáš Rosický. A třeba duel ve Skotsku ukázal, že s Malým Mozartem v sestavě dokáže středová řada okamžitě zařadit vyšší rychlostní stupeň.

Ve Skotsku se zase představil starý dobrý kapitán Tomáš Rosický.foto: ČTK/AP/Scott Heppell

6. Bílek vyhrál na pátý pokus - Svazový předseda Ivan Hašek se spasitelem nestal a kvalifikaci už nezachránil. Trenérské žezlo tedy předal Michalu Bílkovi, který se dočkal výhry až na pátý pokus. Ještě štěstí, že zatím nešlo o body...

7. Brückner do bačkor - Vrátil se jako Haškův poradce, s nástupem Bílka však skončil úplně. Od té doby sedmdesátník Karel Brückner ujišťuje, že už trénovat nebude.

8. Šmíca manažer - Byla to blesková akce. Další z legendárních „Angličanů“ Vladimír Šmicer se v listopadu rozhodl okamžitě ukončit hráčskou kariéru ve Slavii - a za pár hodin se už převlékal do saka manažera národního týmu.

9. Baroš ostřeloval rekord - Milan Baroš se mohl stát prvním hráčem československé i české historie, který vstřelil v mezistátním duelu 5 gólů. To by mu však kolega Svěrkoš musel v utkání se San Marinem přenechat i druhou exekuci pokutového kopu, takhle zůstalo „jen“ u čtyř gólů a vyrovnání rekordu...

10. Teď už pomohou jen žraločí dresy - Je třeba něco změnit, a tak od nového roku nastupuje reprezentace v nových dresech od firmy Puma. Mají hráče představit jako neporazitelné borce, proto byla při jejich tvorbě inspirací odvaha velkého bílého žraloka a rozšířený pás s vlajkou na trenýrkách má zase soupeřům připomínat boxera...

Reklama