Hlavní obsah

Kdyby Skácel neriskoval, tak se nenají

PRAHA

Měsíc pobyl Rudolf Skácel ve francouzském Marseille. V úterý se vrátil, do Prahy ho zavedly reprezentační povinnosti. Před kvalifikačním utkáním ME v Rakousku totiž poprvé v kariéře dostal pozvánku do národního týmu. "Byl jsem z nominace hodně překvapený. Je to pro mě velká čest. Alespoň si zase popovídám česky," usmívá se 24letý odchovanec Trutnova.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Rudolf Skácel (uprostřed) ještě se spoluhráči ze Slavie

Článek

Sezónu začínal ve Slavii, které se nedařilo. Neúspěch v kvalifikaci o Ligu mistrů a lákavá nabídka z Olympique Marseille ho zavály do země galského kohouta. "První měsíc jsem zvládl bez větších problémů," líčí Skácel. "S výjimkou fancouzštiny," dodává pohotově.

Na hřišti rozumí

Je mu jasné, že proniknout do tajů libozvučného jazyka nebude snadné. "Asi mi to chvilku potrvá. Ale základy už jsem pochytil a na hřišti se domluvím. Jistou výhodou je, že je v týmu i Štěpán Vachoušek. Pomáhá mi, vždyť je v Marseille už čtyři měsíce," vypráví reprezentační debutant.

Slovíčka chytá hlavně v kabině mezi spoluhráči, vydatnou roli by měl sehrát učitel. "Důležité je, abych rychle zapadl. A k tomu potřebuji rozumět. Proto se snažím mluvit i sám. Klidně v tomhle směru i riskuji. Ostatně kdybych tak nečinil a nemluvil sám, tak bych umřel hlady," uculuje se Skácel.

Úspěch mi do hlavy nestoupne

V restauracích však experimentuje jen s jazykem, z jídelníčku vybírá osvědčené pokrmy. "Jen jednou jsem si dal marseillskou rybí polévku, to je jejich specialita. Ryby jsou vlastně při stravování samozřejmostí," vypráví borec, který do české ligy nahlédl v Hradci Králové, odkud v roce 2002 přestoupil do Slavie.

Dnes už válí v lize mistrů Evropy v dresu Marseille: "V Hradci jsem dostal šanci od pana Uličného v lize, takže vlastně jemu bych měl poděkovat. Pak přišel přestup do Slavie, ale asi nejvíce ze všeho mi pomohl úspěch na mistrovství Evropy jedenadvacítek ve Švýcarsku. Získali jsme zlaté medaile, to bylo hodně důležité." Z rychlého vzestupu Skácel strach nemá. "Nemyslím, že by se mi zamotala hlava. Budu pořád stejný," říká přesvědčivě.

Bydlí u moře

V ligové sestavě francouzského klubu se zabydlel, jen utkání Ligy mistrů musí sledovat z tribuny, protože předkolo prestižní soutěže absolvoval za Slavii. "Držím klukům palce, aby postoupili do jarní části, kde už bych mohl nastoupit. Snad to zvládnou," věří Skácel.

V minulém týdnu konečně opustil hotelový pokoj. "Vybrali jsme si s přítelkyní bydlení v přímořském letovisku Cassis. Máme parádní výhled na moře. Přitom do města a do tréninkového centra to mám slabou půlhodinku," vykládá borec, který se z postu záložníka ve Slavii přeškolil na levého obránce. "Byl jsem na to připravený, když jsem podepisoval kontrakt. Takže se budu snažit rychle adaptovat."

Vyjma ligových utkání se v pondělí musel popasovat s fotbalovou elitou Francie. Mužstvo Marseille nastoupilo k exhibici s mistry světa z roku 1998: "Diváci byli naprosto u vytržení. Bylo to fantastické. Hodně na mě hrál Dugarry, taky jsem se potkal se Zidanem. Rovněž Henry nám několikrát ukázal svojí rychlost."

Reklama

Související témata: