Hlavní obsah

Ujfaluši vládne Madridu, k návratu do reprezentace ho nepřemluvil ani Brückner

Pavel DosadilSport.cz

Prožil skvělý závěr sezóny. S fotbalisty Atlétika Madrid došel Tomáš Ujfaluši nejen do finále Španělského poháru, ale především vyhrál Evropskou ligu. Díky tomu si na startu nového ročníku zahraje i Superpohár proti Interu Milán. Takových obránců nemá národní tým nazbyt... „Ještě loni mě přemlouval pan Brückner, ale já se do nároďáku už opravdu nevrátím,“ ujišťuje Ujfaluši.

Foto: ČTK/AP

Obránce Atlétika Madrid Tomáš Ujfaluši (vpravo vedle Forlána držícího pohár) po vítězném finále Evropské ligy s Fulhamem.

Článek

Máte co slavit, vítězství v Evropské lize je velký triumf.

Užívám si to. Zvedli jsme se a druhá polovina sezóny byla vynikající. První finále jsme nad Fulhamem vyhráli, ve druhém Seville podlehli. Ale ještě nás čeká třetí proti Interu Milán.

Jaké to je, když Madridu vládne Atlético a ne bohatý Real?

Úžasné. Fanoušci Realu nám hodně záviděli, protože jejich tým nejenže nic nevyhrál, ale nebyl ani v žádném finále. Příznivci Atlétika byli po úspěchu hladoví, evropský pohár klub získal pouze před 48 lety. Když jsme tedy vyjeli otevřeným autobusem na oslavnou jízdu Madridem, bylo v ulicích 250 000 lidí!

Patřil jste k oporám týmu. Kde se vzala vaše forma?

Těžko říci. Možná je to tím, že stárnu. Je mi dvaatřicet, musím se víc hlídat a podřizovat fotbalu vše. A také už nejezdím na reprezentační srazy, takže si jednou za měsíc v nabité sezóně pořádně odpočinu.

To se vám po nároďáku ani nestýská?

Stýská. Nepředstavoval jsem si takový odchod, ale za svým rozhodnutím si stojím. Okolnosti mě k odchodu donutily. Navíc už tam nejsou Jankul, Brükec ani Kova (Jankulovski, trenér Brückner a Kováč - pozn. red.), o to méně líto mi to je.

Český fotbal i reprezentace však mají nové vedení. Neučinila ani jedna strana vstřícný krok k vašemu návratu?

Naposledy mě přemlouval pan Brückner loni před zápasem na Slovensku, když byl poradcem Ivana Haška. Já mu ale potvrdil, že mé rozhodnutí je definitivní. Hlavním důvodem je to, co se kolem reprezentace před mým odchodem stalo. Ve svých letech už myslím na sebe.

Na vrcholné klubové úrovni chcete hrát ještě tři roky. Pořád v Atlétiku?

Asi by bylo nejlepší, kdybych v něm kariéru zakončil. Dovedu si představit i návrat do Florencie, která je po Praze mým druhým domovem. To bych však musel být volným hráčem, protože z Fiorentiny jsem zadarmo odešel. Pořád pomýšlím i na to, že bych fotbalový důchod strávil v Americe, ale bylo by to trochu komplikované.

Teď máte ovšem dovolenou.

Byli jsme s dcerou Kačenkou v Dubaji, tam jsem si opravdu odpočinul. Kdy přesně začne příprava na novou sezónu, nám Atlético teprve sdělí.

Komu budete fandit na mistrovství světa v Jihoafrické republice?

Mým favoritem zůstává Španělsko, které je nesmírně silné po všech stránkách. Ze spoluhráčů však mám nejblíže k Simaovi, takže fandit budu Portugalsku.

Reklama

Související témata: