Hlavní obsah

Anglické fotbalisty kritizuje i prezident FIFA

Anglickou fotbalovou reprezentací lomcuje zdrcující kritika. Hráči ve středu uvažovali o tom, že by nenastoupili ke klíčovému zápasu evropské kvalifikace v Turecku, ale pak si vše rozmysleli. Důvodem jejich neochoty hrát bylo vyřazení obránce Ria Ferdinanda z kádru kvůli tomu, že se v září nedostavil k namátkové dopingové kontrole.

Článek

Reprezentanti si bojkotem chtěli vynutit, aby fotbalový svaz vzal Ferdinanda zpátky do týmu. Za své chování místo toho inkasovali tvrdý úder médií, Evropské fotbalové unie (UEFA) a dokonce i kritiku z úst předsedy FIFA Seppa Blattera, který patřil k nejtvrdším. "Taková situace je nepřijatelná. Ve fotbale není dostatek disciplíny a respektu. Pokud jej nezískáme, nevím, kam se fotbal bude ubírat dál," vraštil čelo Blatter.

Anglický fotbal prý nebyl daleko od izolace, kterou mu v polovině 80. let způsobili řádící fanoušci. "Pokud by se zápas nehrál kvůli neúčasti anglického týmu, čelila by Anglie vážným následkům," uvedl mluvčí UEFA Mike Lee.

Banda urážlivých primadon

Tisk počínání hráčů rozlítilo. "Kdo si sakra myslíte, že jste?" zuřil deník Daily Mirror, který tuto řečnickou otázku doprovodil fotografiemi všech 24 "provinilců". Konkurenční The Mirror považuje celou věc za urážku fanoušků. "Na náš národní sport se valí lavina skandálů. Všechny ale přesahuje fakt, že Beckham a spol. si právě tento týden vyberou jako období, kdy se budou chovat jako banda urážlivých primadon," napsal list.

Reprezentanti ještě ve středu večer dali dohromady stanovisko, v němž si posteskli nad postupem svazu. "Podle našeho vlastního názoru organizace, kterou reprezentujeme, zklamala nejen jednoho našeho spoluhráče, ale i celý tým a jeho trenéra. Cítíme se zrazeni," napsali fotbalisté se v prohlášení.

Eriksson se chce soustředit na Turky

Kouč Sven Göran Eriksson si od všeho snažil držet odstup. "Hráči se semkli ve velmi pevný celek. Jsem si jist, že stejně si budou počínat v sobotu. Teď chceme dát fotbalu dvousetprocentní koncentraci," řekl. Anglii stačí k přímému postupu na mistrovství Evropy v Turecku remizovat.

Reklama

Související témata: