Hlavní obsah

Ve hře šest přímých postupových míst

PRAHA

Před závěrečnými zápasy kvalifikace o postup na fotbalové EURO 2004 už si vybojovaly postup čtyři celky - Francie, Česko, Bulharsko a Švédsko. Účast má jistou i pořádající Portugalsko. V sobotu je tedy ve hře ještě šest přímých postupových míst, které získají vítězové skupin. Celky z druhých příček se utkají o pět míst v baráži.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

Zápasy baráže se budou hrát 15. a 18. listopadu, losování proběhne už v pondělí. Z 1. skupiny už si vybojovala postup Francie, která dosud neztratila ani bod, a Slovinsko už má jistou baráž, takže v této skupině je situace stejná jako v naší 3., z níž už postoupilo Česko a Nizozemsko jde do baráže.

Zato ve 2. skupině je situace zamotaná. Rumuni sice vedou, ale přeskočit je mohou Dánové, ale ti hrají v Bosně a Hercegovině, která v případě vítězství může vyhrát skupinu a postoupit přímo na úkor favoritů. Šance Norů i na baráž je takřka nulová, protože by museli nastřílet Lucembursku alespoň devět branek.

Španělé budou spoléhat na Iry

Bitva o baráž se strhne ve 4. skupině, kde k ní má nejblíže Lotyšsko, ale hraje na hřišti již postoupivšího Švédska. Tím se otvírá šance Maďarům, kteří hostí Poláky. Němci po několika klopýtnutích potřebují k přímému postupu z 5. skupiny doma alespoň remizovat s Islandem. Nerozhodný výsledek by pak stačil Skotům k postupu do baráže, jen musejí porazit Litvu.

Ani výhra v Arménii nezaručí Španělům první místo v 6. skupině. To mohou uhájit Řekové, když si doma poradí se Severním Irskem. Ukrajina už je ze hry. O první místo v 7. skupině se hraje v Istanbulu a Turci musejí zvítězit, zatímco Angličanům stačí remíza. Méně úspěšný z dvojice má však jistou baráž. Utkání provázejí velká bezpečnostní opatření a dokonce i kouč anglické reprezentace vyzývá fanoušky, aby na zápas nejezdili.

O postup se ještě musí poprat Itálie

Bulhaři už vyhráli 8. skupinu, mohou však ovlivnit boj o druhou příčku. Hrají totiž v Chorvatsku, které potřebuje zvítězit, protože lze těžko předpokládat, že by Belgie doma klopýtla s Estonskem. V 9. skupině dojde k nepřímému souboji o první místo. Blíže k němu má Itálie, která hostí Ázerbájdžán, zatímco Walesané přivítají nevyzpytatelný tým Srbska a Černé Hory.

Švýcaři v 10. skupině potřebují doma porazit Iry, kteří ale také mají šanci na přímý postup či alespoň baráž. Ve hře zůstávají i Rusové hostící Gruzínce, takže jsou tu tři kandidáti na přímý postup či alespoň baráž.

Postupový klíč
V případě, že na konci kvalifikace dosáhnou dva či více týmů ve skupině stejný počet bodů, rozhodnou o pořadí následující kritéria:
1.Rozdíl bodů ze vzájemných zápasů.
2.Brankový rozdíl ze vzájemných utkání.
3.Počet branek vstřelených na hřišti soupeře.
4.Statistiky ze všech kvalifikačních zápasů: a) brankový rozdíl, b) počet vstřelených branek, c) počet branek vstřelených na hřišti soupeře.
5.Tabulka fair play.
6.Los

I kdyby Česko v Rakousku prohrálo a Nizozemsko vyhrálo, už nyní má postup jistý díky postupovému kritériu číslo 1, protože ze vzájemných zápasů získalo čtyři body.

Reklama