Hlavní obsah

Lvíčata mají baráž jistou

WAIDHOFEN

Česká fotbalová jednadvacítka má stále naději, že bude příští rok na mistrovství Evropy obhajovat zlaté medaile. V posledním zápase evropské kvalifikace zvítězila v Rakousku 2:0, ziskem tří bodů přeskočila v čele třetí skupiny Bělorusko a zajistila si postup do listopadové baráže.

Článek

V zápase "o všechno" vsadili Češi od počátku na útok a zatlačili domácí tým do obrany. "Lvíčata" hnaly vpřed stovky českých fanoušků. Jejich podpory si užíval především Svěrkoš, z nějž byla obrana domácích zoufalá. Ve 12. minutě prodloužil Hübschmanův dlouhý nákop na Maria Ličku, který v čisté šanci mířil jen slabě a vedle domácí branky.

Klid až závěru první půle

Spolupráce bývalých ostravských spoluhráčů vyústila vzápětí v další šanci. Lička tentokrát v pokutovém území vtipně přenechal míč Svěrkošovi a jeho přízemní střelu reflexivně vytlačil Berger. Neproměněné šance ale hosty znejistěly a Češi se dostávali do křeče.

O slovo se tak poprvé přihlásili i domácí, před urostlým Kienastem na poslední chvíli odvracela posila z "áčka" Hübschman. Na druhé straně zahrozil český tým útokem po pravém křídle, ale k dobrému centru kapitána Poláka chyběl Svěrkošovi ani ne metr.

Když už se zdálo, že v prvním poločase zaplněný stadiónek branku neuvidí, přece jen se Ličkův tým dočkal vytouženého gólu. Polák ve 42. minutě kolmicí vysunul Svěrkoše, kterého na hranici pokutového území nedovoleně zastavil gólman Berger. Na penaltu si vzal míč Martin Kolář a při střele k levé tyči ve vypjatém okamžiku nezaváhal.

Svěrkoš neproměnil penaltu

Pojistku triumfu lvíčata přidala čtvrt hodiny před závěrem. Střídající Trojan krásným centrem z levé strany našel Svěrkoše a ten se tentokrát před Bergerem nemýlil. Český tým byl blízko třetímu gólu v 82. minutě. Po Plašilově střele stáhl v pokutovém území Lassnig na zem Trojana, ale Svěrkoš z penalty úspěšný nebyl. Pak míč v dobré pozici nadvakrát neprotlačil do sítě ani Trojan.

Zlomení Rakušané na pozorné Čechy v závěru už nic nevymysleli. Po závěrečném hvizdu mladí reprezentanti radostně zdravili nadšené české fanoušky.

Rakousko - Česko 0:2
Poločas: 0:1. Branky: 42. M. Kolář z pen., 76. Svěrkoš. Rozhodčí: Pérez - Medina, Díaz (všichni Šp.). ŽK: Berger, Lassnig - Polák. Diváci: 3000.
Rakousko: H. P. Berger - Ibertsberger, Pircher, Lassnig, Ziervogel (58. D. Berger) - Garics, Prager, Salmutter (67. Bahadir), Horvath (46. Eisele), Säumel - Kienast
ČR: Lejsal - Křap, Hübschman, Koubský, Bureš - Kobylík (78. Slepička), Polák, Plašil, M. Kolář (67. Trojan) - Lička, Svěrkoš (88. Lafata)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články