Hlavní obsah

Čecha zklamala atmosféra MS, více ho nadchli lvi a nosorožci zblízka

Pavel DosadilSport.cz

Dovolené si užil a s trochou nostalgie nezainteresovaného pozorovatele stihl i krátkou návštěvu mistrovství světa. Brankáře české fotbalové reprezentace Petra Čecha však atmosféra šampionátu v Jihoafrické republice neuchvátila. Mnohem větším zážitkem pro něj bylo safari, kde se divokým zvířatům díval pěkně z očí do očí. Přípravu v londýnské Chelsea zahájí gólman již v pondělí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Petr Čech na tréninku národního týmu

Článek

V Praze zahajujete pátý ročník svojí školy pro mladé fotbalisty. Věříte, že objevíte novou hvězdu?

Školy se účastní děti z různých kategorií věkových i kvalitativních. Věřím, že to někomu z nich k solidní kariéře pomohlo. Mám radost, že každým rokem posunujeme úroveň kempu k lepšímu. Letošní turnusy by to měly potvrdit.

V minulých dnech jste byl v dějišti fotbalového mistrovství světa. Co všechno jste tam stihl?

Byla to krátká návštěva v rámci různých aktivit pro Adidas. Viděl jsem zápas Španělsko - Chile, stihl pár povinností a safari.

Nebylo vám přece jen líto, že jste na šampionátu jen jako divák?

Trochu mě u srdce zabolelo. Vždycky je samozřejmě lepší, když jste účastníkem takového velkého turnaje. Atmosféra mistrovství mě však zklamala. Jednak jsem si kvůli troubení vuvuzel vůbec nepřipadal jako na fotbalovém zápase. V Jihoafrické republice jsou navíc velké vzdálenosti mezi pořadatelskými městy, takže člověk se téměř nedostane do kontaktu s fanoušky. To pro mě byl velký zážitek třeba v Portugalsku, kde na EURO 2004 byli diváci všude kolem nás.

Na safari jste se nebál?

Krásný zážitek! Být v otevřené přírodě je něco jiného než v uměle vybudovaném safari. Projížděli jsme krajinou v otevřeném jeepu a byli takových deset metrů od lvů, nosorožců či slonů. A když se pak takový lev zvedne a začne se o vaše auto zajímat, je to hodně zajímavé...

Sledoval jste Španěly již očima jejich soupeře v kvalifikaci EURO 2012?

Ve skupině přežili horkou chvilku. Po porážce se Švýcarskem to zvládli, přitom i Chile bylo nebezpečné. Teď mají klid, podle mě mohou turnaj vyhrát. Nemůžeme do Španělska přijet s otevřenou hrou, musíme dobře bránit a podat výkon na hranici maxima. Nesmíme však předem sami sebe odepisovat. Nesmíme dát Španělům prostor.

Řadu vašich spoluhráčů z Chelsea zasáhlo zklamání z bolestného vyřazení na MS. Nemáte obavy, že to atmosféru v klubu poznamená?

Klub je něco jiného, i když úspěch v reprezentaci může hráče nabudit a naopak. Každý z účastníků šampionátu však dostane po návrat dvacet dnů dovolené, takže si kluci dostatečně odpočinou.

Budete na Terrym a spol. vyzvídat, jak nesli situaci kolem Lampardova neuznaného gólu v osmifinále s Německem?

Já jim to rozhodně připomínat nebudu. Loni mě absence videa připravila o finále Ligy mistrů, tohle byla jen další kapka. Video se ke spokojenosti všech používá v hokeji, tenise, ragby, americkém fotbale či kriketu, jen ve fotbale ne. Už pět let tvrdím, že je to chyba. A letošní šampionát to jen potvrzuje.

Reklama