Hlavní obsah

Češi vyhrají ve svátečních polobotkách, tvrdil vídeňský číšník

Karel Felt (Vídeň)

První skupinky českých fanoušků byly k vidění i slyšení už v pátek večer v hospodách kolem centra Vídně. V sobotu ráno se hloučky v červených dresech a s vlajkami objevovaly na Mariahilfer strasse, hlavní ulici metropole bývalého mocnářství, u Dómu sv. Štěpána, Opery, ale i u císařského zámku Schónbrunn.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Roman Týce (vlevo) a Tomáš Ujfaluši při tréninku před kvalifikačním utkání s Rakouskem.

Článek

Hlavní nápor však od dopoledne zažíval Pratr. Obří kolo, z něhož vlála ve výšce 110 m česká vlajka, domy hrůzy, v ty se postupně proměnily některé restaurace, a další atrakce byly plné Čechů. Vídeňáci jen přihlíželi.

České fanoušky bylo i patřičně slyšet. Nejvíce ve slavné restauraci Schweizerhaus, kterou založil vídeňský Čech Karel Kolarik. Tady do sebe lili Budvar především fanoušci ostravského Baníku a z desítek hrdel znělo" Baníčku my jsme s tebou, neopustíme tě, nikdy tě nezradíme, bo my ti věříme... Češi do toho!" Ostrozrací rakouští policisté na ně čekali venku a těžko říct, jestli dorazili na Happelův stadión o kilometr dál všichni.

Když ale u piva přišla řeč na výsledek podvečerního zápasu, číšník posmutněl a bez nejmenší stopy servility pravil: "Rakousko má špatný mančaft, Češi skvělý. Dneska tu vyhrajete ve svátečních polobotkách 3:0." Na dresech některých fanoušků dráždil Rakušany nápis v němčině. "Rakouský fotbalový tým ne. Temelín ano." A nad tím se skvěl symbol radioaktivního záření. Část hlediště vyhrazená deseti tisícům Čechů, zpívala už dlouho před utkáním, zatímco skeptičtí domácí fandové se scházeli mnohem liknavěji a ještě museli poslouchat řeči jako že... "Český lev vyškube orlovi, který je maskotem rakouského fotbalového svazu, všechna brka."

Sestava ČR:
Čech - Jiránek, Petrouš, Bolf, Jankulovski - Štajner, Nedvěd, Galásek, Vachoušek - Lokvens, Heinz.

Reklama

Související témata: