Hlavní obsah

Koller sebral Rakousku cennou remízu

Čeští reprezentanti prošli kvalifikací na ME 2004 bez porážky a jen s jednou remízou. Národní tým už nebyl poražen v osmnácti posledních zápasech. V posledním kvalifikačním dějství s Rakouskem přitom reprezentanti necelou čtvrthodinku před koncem utkání prohrávali 1:2. I tak nenechali ve Vídni ani jeden bod.

Článek

Český tým do utkání nastoupil bez šesti hráčů základní sestavy - pro nemoc stáli Grygera, Šmicer, Rosický a Baroš, karty vyřadily Ujfalušiho a Poborského. Rakušané však do zápasu vstoupili s velkým respektem i proti našim náhradníkům. Z nich hned v úvodu poslal soupeři výbornou vizitku ostravský Heinz. V sedmé minutě Lokvenc v šestnáctce obral nedůrazného obránce Stranzla, vypálil a brankář Mandl míč vyrazil přímo k Heinzovi, který pohotově pálil do brankářova protipohybu. Jenže jeho pokus zastavila tyč.

I v druhém duelu Mandl vs. Heinz byl úspěšnější brankář - Heniz pálil v 19. minutě k pravé tyči, ale Mandl vyškrábl.

V hlavní roli Nedvěd

Výborný výkon podal v zápase kapitán Pavel Nedvěd, který přihrál na všechny tři branky. Poprvé asistoval v 27. minutě Jankulovskému, který zleva  prostřelil brankáře - 1:0.

První půle se dohrávala v poklidném tempu. Trenér ČR Karel Brückner ale musel na jeho konci ze hry pro zranění stáhnout Jiránka a nahradit ho Týcem.

Obrat zahájil Haas

Po pěti minutách druhého poločasu přišlo vyrovnání. Haas si zaběhl z levé strany za obranu a prostřelil Čecha. Rakušany úspěch povzbudil a přitvrdili hru. Po tvrdých zákrocích, za které rozhodčí Kasnaferis rozdal několik žlutých karet, přišel logický trest. V 64. nedbal žlutého varování Schopp. Znovu tvrdě fauloval a musel opustit bojiště. Domácí se však po vyloučení nezatáhli a dále hrozili.

V 75. minutě se znovu do brejku dostal Haas, ale tentokrát se neprosadil. Jenže o tři minuty později strhl vedení na stranu Rakouska po narážečce na hranici šestnáctky Ivanschiz.

Nadšení domácích však za minutu zchladil přesnou trefou z přihrávky Nedvěda Vachoušek. V nastaveném čase sebral Rakušanům i bod za remízu Koller, který do sítě Mandla usměrnil přesnou přihrávku koho jiného než Nedvěda.

Porážku jsme si nezasloužili, řekl trenér Rakouska

"Nechtěli jsme, aby odjížděli smutní. Bylo skutečně fantastické, v jakém počtu nás přijeli povzbudit. Viděli jsme, že jsou tady lidé ze všech koutů naší země. Dokonce jsem viděl i vlajku s nápisem Skalná, mé rodné obce," řekl po zápase směrem k fanouškům Nedvěd.

Zápas stejně jako jeho spoluhráči zhodnotil jako nejtvrdší z celé kvalifikace. "Jenže všichni kluci, včetně těch, kteří nehrávají pravidelně od začátku, podali kvalitní výkon. Po dvou inkasovaných gólech jsem ale chtěl naše obránce zabít," žertoval záložník, když měl objasnit svá gesta po druhém inkasovaném gólu.

Také v Rakousku sehrál velký zápas a byl ústřední postavou mužstva. Nejvíce si zahrál po vyloučení Schoppa. "Najednou stačilo, aby ve středu hřiště jednoho hráče uhlídal Tomáš Galásek a já měl více prostoru k útočení," popsal závěrečnou dvacetiminutovku, v níž připravil oba rozhodující góly.

Na trávníku se fotbalisté radovali, ale kapitán tvrdil, že nejde o žádnou euforii. "Kdepak, na tu není čas. A favority evropského šampionátu také nejsme," odmítl spekulace zahraničního tisku. O sérii bez porážky se prý bál. "Po druhé brance jsem si v prvním okamžiku řekl: tak to jednou asi musí skončit, ale najednou jsem pocítil chuť to změnit a po vyrovnávací brance už bylo zřejmé, že klíčový okamžik ještě přijde," prohlásil sebevědomě.

Trenér Karel Brückner přiznal, že z jeho pohledu se lépe dívalo na první poločas. "Ten byl herně kvalitnější, v závěru už ale rozhodovala morálka a vůle," usmíval se zkušený kouč spokojeně.

Domácí kouč Hans Krankl předstoupil před novináře krátce před ním. I rakouské novináře překvapil prohlášením, že jeho tým prohrál nezaslouženě. "Po přestávce jsme podali velmi dobrý výkon a pokud jsme si nezasloužili vyhrát, tak přinejmenším remízu ano," pravil.

Brückner se později Kranklovým slovům jen pousmál. "Podle mě je zasloužený vítěz pokaždé ten, kdo dá více branek. A my dali tři, zatímco soupeř pouze dvě," prohlásil pobaveně.

Rakousko - Česká republika 2:3 (0:1)
Branky: 50. Haas, 78. Ivanschitz - 27. Jankulovski, 79. Vachoušek, 90. Koller. Rozhodčí: Kasnaferis - Grutsis, Giakumis (všichni Řec.). ŽK: Schopp, Standfest, Stranzl, Hiden - Nedvěd. ČK: 64. Schopp (Rak.). Diváci: 32.350.
Rakousko: Mandl - Standfest, Hiden, Stranzl, Pogatetz - Schopp, Aufhauser, Flögel (68. Dospel), Ivanschitz - Haas (76. Linz), Glieder (68. Wagner). Trenér: Krankl.
Česká republika: Čech - Jiránek (41. Týce), Petrouš, Bolf, Jankulovski (84. Voříšek) - Štajner, Nedvěd, Galásek - Heinz (68. Koller), Vachoušek - Lokvenc. Trenér: Brückner.

Reklama

Související témata: