Hlavní obsah

Lvíčata svedou boj o ME se Švýcarskem

PRAHA

Cesta na závěrečný turnaj mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let vede pro český tým přes Švýcarsko. Rozhodl o tom los baráže ve Frankfurtu nad Mohanem. Svěřenci Wernera Ličky začnou 15. nebo 16. listopadu na hřišti soupeře, odveta je na pořadu o tři dny později doma.

Článek

Na první pohled byl pro obhájce titulu los nakloněn příznivě. Ve srovnání s dvojicí Francie - Portugalsko by jejich souboj s mladými Švýcary neměl být tak dramatický.

Jenže fotbal v zemi helvétského kříže zaznamenal v poslední době výrazný vzestup. Áčko vyhrálo svou skupinu a jednadvacítka loni v domácím prostředí získala bronzové medaile. Čeští fotbalisté těsně před šampionátem se Švýcary hráli a v generálce je porazili 3:0.

Vítěz duelu postoupí na závěrečný turnaj, o jehož pořádání se Česká republika uchází. Tam se bude hrát o čtyři postupová místa na olympijský turnaj v Aténách.

Pohřeb nebo oslava doma

Trenér Lička se snažil přijmout frankfurtský los bez emocí. "Vyhýbám se jakýmkoliv pocitům, je to jenom los. Chceme postoupit a vše ostatní je a musí být nepodstatné," přece jen se pousmál těsně po losu. V předstihu si stačil o možných soupeřích získat základní informace a zásadní rozdíly mezi výkonností Švýcarska, Skotska a Chorvatska prý nespatřoval.

"Švýcarsko bylo loni třetí na šampionátu jednadvacítek a teď suverénně vyhrálo svoji desátou kvalifikační skupinu. To je jasná vizitka," ocenil jeho sílu Lička. Před vzájemným soubojem vidí šance obou týmů zcela vyrovnaně. Češi hrají první zápas na půdě soupeře. Zda jde o výhodu, ale Lička nespekuloval. "Jedno je jasné: pohřeb, nebo oslava bude doma," prohlásil.

Se sháněním detailních informací o Švýcarech začne prý hned. "Ve švýcarské mentalitě se projevuje vliv Itálie, Francie a Německa a to samé platí i pro švýcarský fotbal," nabídnul základní charakteristiku Lička.

Dvojice pro baráž ME '21':
ŠvýcarskoČesko
NěmeckoTurecko
PortugalskoFrancie
DánskoItálie
Srbsko a Černá HoraNorsko
BěloruskoPolsko
ŠvédskoŠpanělsko
ChorvatskoSkotsko

Nizozemsko narazí na Skoty

Los baráže fotbalového mistrovství Evropy dospělých svedl dohromady sousedy Chorvatsko se Slovinskem a Nizozemsko se Skotskem. Další dvojice o postup na portugalský šampionát 2004 tvoří Lotyšsko s Tureckem, Rusko s Walesem a Španělsko s Norskem.

Nizozemsko, které do baráže poslali vítězstvím ve třetí kvalifikační skupině čeští fotbalisté, se utkalo se Skoty dokonce na dvou mistrovstvích Evropy, jejich poslední dva vzájemné zápasy skončily bezbrankovou remízou.

Dvojice pro baráž ME
ChorvatskoSlovinsko
NizozemskoSkotsko
LotyšskoTurecko
RuskoWales
ŠpanělskoNorsko

Reklama

Související témata: