Hlavní obsah

Bild: Česko je favorit fotbalového Eura 2004

BERLÍN

Třebaže bookmakeři českou fotbalovou reprezentaci pro evropský šampionát příští rok v Portugalsku příliš nefavorizují, v Německu se píše o Česku jako o černém koni turnaje a horkém kandidátovi na titul. "Česko je tajný favorit," napsal palcovým titulkem po závěrečném víkendovém kole kvalifikace týdeník Bild am Sonntag.

Článek

Málo obvyklé dvoustraně, věnované v zemi loňských německých vicemistrů světa výlučně českému týmu, přitom vévodí celostránkový portrét listem vychvalovaného Pavla Nedvěda s menšími fotografiemi Tomáše Rosického a Jana Kollera. "Profíci z pěti evropských lig udělali z maličké země fotbalovou mocnost," složil českému týmu poklonu nejčtenější německý list.

Nejpozději od zářijového večera, kdy Češi porazili Nizozemce a získali místenku na evropský šampionát, Starý kontinent ví, že jsou Francouzi, Angličané nebo Portugalci silní, "tajný favorit pro ME 2004 se však jmenuje Česko!" hlásil list.

Srdce odevzdané pro vlast

České mužstvo přitom nedělník označil za "dokonalé společenství". Připomněl, že v týmu hrají fotbalisté ze zahraničních klubů jako Rosický, Koller, Ujfaluši, Týce, Štajner, Baroš nebo Šmicer, a to "s velkým srdcem odevzdaným pro vlast". "Jejich superhvězda se ale jmenuje Pavel Nedvěd. Středopolařský motor s blonďatou hřívou je v životní formě," velebil kapitána národního družstva.

Oporu Juventusu Turín v listu chválil i německý kouč Rudi Völler. "Nedvěd je kompletní hráč," řekl. Trenér by přitom podle listu neměl v den evropského finále 4. července 2004 nic proti opakování závěrečného zápasu z roku 1996 v Anglii, kdy Němci hráli právě s Čechy. "Nakonec zvítězilo Německo..." neopomněl připomenout s nadějemi Bild am Sonntag.

Reklama