Hlavní obsah

Tři reprezentační překvapení - Štajner, zraněný Čech a zjištění, že Lotyši se Litevcům nepodobají

Zdeněk PavlisSport.cz

Dokonce i zraněného gólmana londýnské Chelsea Petra Čecha pozval kouč české fotbalové reprezentace Michal Bílek k poslední generálce před vstupem do podzimní kvalifikace o postup na EURO 2012. „Chtěl jsem mít pohromadě své vyvolené, jimž stoprocentně věřím. Proto až na zraněného Baroše dorazí všichni,“ pravil trenér národního mužstva před přípravou s Lotyšskem, k níž jeho tým vyrukuje příští středu 11. srpna ve 20.15 v Liberci.

Foto: Jan Tauber

Trenér Michal Bílek (vlevo) na tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Nejen nominace brankáře Čecha ovšem představuje překvapení, jež Bílek v osmnáctičlenné nominaci na Lotyšsko nachystal. Dalším nečekaným tahem bylo povolání navrátilce z německého angažmá Jiřího Štajnera.

„Viděl jsem ho na podzim už třikrát a hraje ve velice dobré formě. Má tah na bránu, dovede se prosadit v osobních soubojích, umí obejít protihráče, psychicky je také velice silný. Prostě pro ofenzívu důležité vlastnosti, které bude v podzimních kvalifikačních duelech s Litvou, Skotskem a Lichtenštejnskem potřebovat,“ vysvětloval Bílek, proč vsadil právě na čtyřiatřicetiletého exlegionáře.

Nominační tahy kolem Čecha

I povolání Čecha vyvolalo samozřejmě údiv, neboť reprezentační gólman měl poraněný lýtkový sval a zatím neodchytal v Chelsea ani jeden celý přípravný zápas.

„Ale jeho zdravotní stav je den ze dne lepší. I proto jsme se domluvili, že se rozhodneme až podle toho, zda se o víkendu v bráně Chelsea objeví. Když bude chytat, přiletí i na přípravu s Lotyšskem, kdyby mu to zdravotní stav nedovolil, povolám jako druhého brankáře Laštůvku,“ prozrazoval reprezentační trenér tahy, jež nominaci Čecha provázely.

Trenér národního fotbalového týmu Michal Bílekfoto: Právo/Jan Handrejch

V osmnáctičlenném kádru mají tentokrát výraznou převahu ofenzivně ladění hráči, k čemuž má Bílek své důvody. „V podzimních kvalifikačních zápasech se budeme muset prosadit fotbalovou kvalitou a útočným stylem, takže proto si chci co nejvíce ofenzivních hráčů v liberecké generálce vyzkoušet.“

Proto také sedm povolaných záložníků a čtyři útočníci, mezi nimiž se dostává i na legionáře z ostrovů Romana Bednáře. "Chtěl jsem ho vzít už na americké turné, jenže se zranil a musel na operaci. Za výkony, které předváděl v druhé anglické lize, si šanci zaslouží. Věřím, že kvalitu prokáže a naši ofenzivu posílí," pravil Bílek, pod nímž si Bednář, stejně jako třeba Zdeněk Pospěch zahrají vůbec poprvé.

Roman Bednář si zahraje pod trenérem Bílkem vůbec poprvé.foto: www.wba.co.uk

Lotyši se Litevcům nepodobají

Otázkou ovšem je, zda opravdu půjde o generálku. Poté, co Maroko reciproční zápas odřeklo, totiž vedení reprezentace vybralo za posledního soupeře pro přípravu Lotyšsko. Samozřejmě s představou, že hra tohoto pobaltského protivníka se bude hodně blížit fotbalovému projevu Litvy, s nímž se Bílkův výběr utká 7. září v prvním kvalifikačním duelu o postup na EURO 2012.

„Jenže jsme se spletli, hra Lotyšů a Litevců se přece jen liší. A dost! Lotyši sází na jednoduchý, poctivý fotbal a moc kombinačně nehrají, fotbalový projev i organizace hry Litevců je naproti tomu na daleko vyšší úrovni. I tak ale bude liberecké střetnutí dobrou zkouškou,“ přiznal trenér Bílek, že jeho představy o generálce se až tak docela nenaplní.

Stihne Baroš kvalifikaci?

Pro tři podzimní kvalifikační duely počítá víceméně s kádrem, který povolal na libereckou přípravu. Pochopitelně že by ho doplnil o Baroše, který je momentálně zraněný, ale na zápasy o kvalifikační body už by měl být k dispozici.

„Alespoň mě o tom ujišťoval. Teď ho ovšem trápí už delší dobu zánět achillovky, proto nehraje a ani tento týden za Galatasaray nenastoupí. Uvidíme, jak bude probíhat léčení, protože potíže s achillovkami jsou pro každého fotbalistu nepříjemné,“ sděloval reprezentační kouč obsah svého telefonátu s Milanem Barošem.

Azyl najdou v Jablonci, hrají ale v Liberci

Před přípravou s Lotyšskem se fotbalová reprezentace sejde v pondělí v Praze v dejvickém hotelu Praha, hned po obědě pak odjíždí do hotelu v Břízky v Jablonci, kde najde na dva tři dny azyl. Zápas s Lotyšskem se ovšem hraje v Liberci ve středu 11. srpna od 20.15 v Liberci.

Nominace fotbalové reprezentace na přípravné utkání s Lotyšskem:
Brankáři
Petr ČechChelsea740
Jaroslav DrobnýHamburk30
Obránci
Roman HubníkHertha Berlín71
Zdeněk PospěchFC Kodaň181
Michal KadlecLeverkusen151
Daniel PudilGenk132
Tomáš SivokBesiktas121
Záložníci
Milan ČernýSlavia Praha21
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck280
Mario HolekDněpropetrovsk40
Tomáš RosickýArsenal7219
Jan PolákAnderlecht Brusel507
Jaroslav PlašilGirondins Bordeaux554
Jiří ŠtajnerLiberec324
Útočníci
Martin FeninEintracht Frankfurt122
David LafataJablonec82
Tomáš NecidCSKA Moskva156
Roman BednářWest Bromwich30

Reklama