Hlavní obsah

Jednadvacítka v kvalifikaci poprvé vyzkouší hradeckého Pilaře

PRAHA

Hradecký útočník Václav Pilař se poprvé dostal do nominace fotbalové reprezentace do 21 let. Na šanci bude čekat příští středu, kdy tým čeká utkání evropské kvalifikace proti trpaslíkovi ze San Marina v Praze na Julisce. Pokud si "lvíčata", která s pěti výhrami bez ztráty bodu vedou skupinu, připíšou další očekávané vítězství, zajistí si účast v podzimní baráži o postup na mistrovství Evropy v příštím roce v Dánsku ještě před závěrečnými zářijovými duely s Německem a Islandem.

Foto: René Volfík, ČTK

Trenér fotbalistů do jednadvaceti let Jakub Dovalil

Článek

Nejbližší dva zápasy se San Marinem a Německem budou zvláštní pro trenéra Jakuba Dovalila. Ten totiž nesmí na lavičku, protože si teprve teď odpyká trest za vykázání na tribunu na loňském podzimním mistrovství světa dvacítek v Egyptě během osmifinálového utkání s Maďarskem.

Při zápasech převezme koučování mužstva asistent Jan Suchopárek. "V přípravě se nic nezmění a vyrovnáme se s tím. Jsme tým, Honza (Suchopárek) to v pohodě zvládne," řekl dnes na tiskové konferenci Dovalil. Na zápasy se San Marinem pozval všechny tradiční opory, po delší době nechybí ani stoper Spartaku Moskva Marek Suchý.

Někteří krajánci ale nedorazí. Záložníci Jan Morávek v Kaiserslauternu, středopolař Lukáš Mareček a obránce Jan Lecjaks z Anderlechtu, brankář Marek Štěch ve West Hamu a útočník Libor Kozák v římském Laziu totiž v klubech bojují o místa v sestavě, a kdyby prý na několik dní odjeli za reprezentací, mohlo by jim to ztížit pozici. Premiéru si může odbýt hradecký ofenzivní hráč Pilař. "Vyšel mu start ligy, takže si šanci zaslouží," uvedl Dovalil.

Sraz po pěti měsících

Jednadvacítka se sejde po pěti měsících. Naposledy si zahrála v březnu v přípravném utkání proti Finsku, v němž zvítězila v Uherském Hradišti 1:0. Poslední kvalifikační duel čeští mladíci odehráli už dokonce loni v listopadu, když si odvezli vítězství 2:1 ze Severního Irska.

Duel se San Marinem by měl sloužit především na oživení spolupráce, čeká se jasné vítězství. V prvním vzájemném utkání loni v červnu Dovalilův tým vyhrál vysoko 8:0, čímž vyrovnal své rekordní vítězství. "Je jasné, že žádný jiný výsledek než výhra nepřichází v úvahu," řekl Dovalil.

Pro Čechy je velkou motivací skutečnost, že jakákoliv výhra se San Marinem, které je po šesti zápasech bez bodu a s výrazně negativním skóre 0:42, jim zaručí místo v baráži. V domácích zápasech s Německem a Islandem by šlo jen o to, jestli do ní půjdou z první či druhé pozice.

Jednadvacítka se představí na pražské Julisce, která slaví 50. výročí svého postavení, po 15 letech. Naposledy zde v roce 1995 porazila 4:0 Lucembursko. "San Marino v České republice hrálo už dvakrát se seniorským týmem a nikdy v Praze, proto jejich delegace požádala, zda by sem šlo přesunout zápas jednadvacítky. Vyhověli jsme jim," vysvětlil mluvčí týmu Jaroslav Kolář, proč jednadvacítka nastoupí v české metropoli, což není příliš častý jev.

Nominace české fotbalové reprezentace do 21 let na kvalifikační zápas se San Marinem (11. srpna v Praze na Julisce):
Brankáři
Jan HanušHradec Králové1 startů v jednadvacítce/0 branek
Tomáš VaclíkViktoria Žižkov6/0
Obránci
Ondřej MazuchAnderlecht14/1
Jacob LenskyUtrecht1/0
Ondřej ČelůstkaSlavia Praha6/1
Radim ŘezníkBaník Ostrava5/0
Marek SuchýSpartak Moskva14/0
Záložníci
Marcel GecovLiberec5/1
Bořek DočkalKonyaspor16/6
Václav PilařHradec Králové0/0
Tomáš HořavaOlomouc7/1
Jan KovaříkJablonec2/0
Martin ZemanSparta Praha5/1
Petr WojnarKladno3/0
Lukáš VáchaLiberec7/0
Útočníci
Jan ChramostaMladá Boleslav1/1
Jan VošahlíkJablonec8/1
Michael RabušicBrno7/4
Tomáš PekhartJablonec14/9

Reklama

Související témata: