Hlavní obsah

Na vodní apokalypsu chce reprezentace nechat zapomenout fotbalem

PRAHA

Parádním fotbalem a samosebou i výhrou nad Lotyšskem chce česká reprezentace nechat Liberecku a vůbec celým severním Čechám zapomenout na vodní apokalypsu, kterou v uplynulých dnech zažily. „Vím, že lidé mají úplně jiné starosti, ale snad jim alespoň takto pomůžeme přijít na jiné myšlenky,“ pravil kouč národního týmu Michal Bílek ještě předtím, než se vydal se svým týmem na sever, kde ve středu nastoupí k přípravě proti Lotyšsku.

Foto: Jan Tauber, Sport.cz

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

Severní Čechy mají za sebou dny hrůzy, na Strahově však ani na chvíli neuvažovali, že by se poslední příprava před vstupem do podzimní kvalifikace v Liberci nehrála.

I reprezentanti chystají pomoc

„Věřím, že přes všechny potíže si lidé cestu na stadión najdou. Vždyť po dlouhé době hrajeme zase doma, vždyť je to pro nás generálka,“ doufá reprezentační trenér Michal Bílek, že jeho tým bude mít v duelu s Lotyšskem i patřičnou podporu fanoušků.

Jen u zapomínání fotbalem však reprezentace zůstat nechce. „Sejdeme se i s předsedou svazu Ivanem Haškem a budeme se bavit o pomoci lidem postižených povodní, i hráči formu najdou,“ ujišťoval kouč národního týmu, že fotbalisté pomohou.

Poctivost jako v Americe, kvalita jako ve Skotsku

Hlavní ale bude samozřejmě parádní fotbal, kterým se chce reprezentace ve středečním večeru prezentovat. Povinné vítězství také, to se ví. „Měl by to být podobný výkon jako v posledním zápase amerického turné proti USA. Poctivý, disciplinovaný a pochopitelně i s patřičnou fotbalovou kvalitou, jakou jsme předvedli třeba na jaře ve Skotsku,“ nechal Bílek nahlédnout do svých představ.

Teď půjde ovšem o to, aby je jeho svěřenci naplnili. Všechny předpoklady k tomu mají, neboť Lotyši by měli být protivníkem přijatelným a rozhodně snazším, než jakým budou při zářijovém vstupu do kvalifikace Litevci. „Ale i tak hrají poctivý, důsledný fotbal založený na propracované defenzívě. Ale na soupeře koukat nebudeme, musíme se soustředit sami na sebe a náš výkon,“ tvrdí Bílek, který bude mít k dispozici téměř kompletní kádr, s nímž pro kvalifikaci počítá.

Sivok způsobil Bílkovi komplikace

Pochopitelně až na zraněné trio Čech, Sivok a Baroš, které už v původní nominaci nahradil. „Zranění Sivoka je nepříjemné, protože na něm a Hubníkovi jsem chtěl vystavět defenzívu, ale mám i jiné varianty. Třeba Kadlece, třeba Rajnocha,“ prozrazoval, s jakými náhradními alternativami počítá. Absence Čecha už ho teprve nerozházela... „Drobný je stejně dobrým brankářem jako Čech. A já přece už po příchodu k reprezentaci říkal, že na trio Čech, Drobný a Laštůvka budu sázet.“

Po srazu v dejvickém hotelu Praha se Bílkův výběr v pondělním odpoledni přesunul do Jablonce, kde rozbil přípravný tábor. Tam se k němu připojili Severočeši Štajner a Lafata, stejně jako Bílkův asistent Komňacký. V Jablonci také reprezentace odpoledne poprvé společně trénovala, druhý trénink absolvuje v úterý už v Liberci. Tam se přípravný zápas s Lotyšskem hraje ve středu ve 20.15.

Reklama

Související témata: