Hlavní obsah

VIDEO: Polák se Anderlechtem vydírat nenechá. Je nesmysl, že jsem chtěl peníze jako Baroš!

PRAHA

Z uctívané a oslavované opory je ve slavném Anderlechtu Brusel nežádoucí. Záložník Jan Polák v královském belgickém klubu odmítl prodloužit smlouvu, která vyprší příští rok v létě. Na přestupu do jiného klubu se však zatím nedomluvil. A vedení současného zaměstnavatele se hráči mstí. „Dusí mě, protože před rokem nedostali peníze za přestup a hrozí, že za rok odejdu bez odstupného. Ale já neustoupím,“ má jasno devětadvacetiletý reprezentant, který si dosud odkroutil v Belgii tři roky. Zda naplní i sezónu čtvrtou netuší.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jan Polák na srazu reprezentace,anderlecht

Článek

Vedení Anderlechtu v pondělí do světa vyhlásilo, že s vámi nepočítá, protože nechcete prodloužit smlouvu a tudíž jste pro klub neperspektivní. Jaká je tedy vaše skutečná aktuální pozice v kádru královského celku z Bruselu?

Od začátku sezóny jsem ještě nebyl v nominaci k žádnému utkání. Ani k ligovému ani k duelu předkola Ligy mistrů. Normálně trénuji s prvním týmem. Jenže trénink mám i v den zápasu, a pak jdu maximálně na tribunu. Je pravda, že za rok mi končí smlouva. A vedení prostě zaujalo takovýto postoj. Moc tomu nerozumím, protože když má hráč kontrakt, přišlo by mi normální ho plnit a využít hráče v zápasech.

Takže se vás vedení Anderlechtu odstavením na druhou kolej snaží donutit k podpisu nového kontraktu? Kdy jste poprvé ucítil ze strany Anderlechtu nátlak?

Poprvé jsme o mé budoucnosti v klubu s vedením hovořili v průběhu jara. Ale tehdy bylo vše v pohodě. Až nyní přišli s touhle strategií. Se začátkem nové sezóny a postupujícím časem se vše stupňuje.

Jan Polák (vpravo) z Anderlechtu v souboji s Rosalesem z Ghentufoto: Reuters/Sebastien Pirlet

Nejste z dané situace nervózní? Netrápí vás fakt, že po roce ztraceném v důsledku vážného zranění kolena znovu nehrajete?

Kdybych byl mladší, zřejmě bych vše snášel hůře a byl mnohem naštvanější. Pochopitelně si umím představit, že budu pravidelně hrát místo vysedávání na tribuně. Snažím se brát vše s jistým nadhledem. A hlavně být dobře připravený až znovu dostanu šanci. Ať už v Bruselu či někde jinde. Proto trénuji s maximální svědomitostí. Daný stav přece není napořád.

Je vůbec reálné, abyste za dané situace v Anderlechtu zůstal? Umíte si představit, že po současných ústrcích budete s vedením a trenérem spolupracovat?

Možná, že kdybych smlouvu prodloužil, pohlíželi by na mě jinak... Ale určitě nehodlám jejich tlaku podlehnout. Nejsem nejmladší a za svým názorem si stojím. I když otevřeně přiznávám, že současný postoj vedení Anderlechtu se mi nelíbí. Chtěl jsem odejít před rokem, ale tehdy za mě Anderlecht chtěl nesmyslné částky. A teď mě dusí, protože nedostali peníze za přestup. A za rok bych odešel jako volný hráč. Prostě se snaží získat alespoň něco.

Podle belgického tisku zhatily váš přestup do Galatasaray Istanbul, o němž se psalo před pár týdny, vaše přemrštěné finanční požadavky.

Ta zpráva byla nepravdivá. Média ze mě udělala blbce. Jde o jednoho novináře, od něhož zprávu převzaly ostatní noviny. Nechápu, kde vzal informaci, že chci stejné peníze jako Milan Baroš. Je to nesmysl. Navíc takovou informaci by mu mohl dát jen můj manažer Paska nebo já. Jenže nikdo jsme s tiskem nemluvili. A takhle konkrétní jednání s Galatasaray vůbec neproběhla.

Český reprezentant Jan Polák v hlavičkovém souboji v utkání proti Belgii.foto: Právo/Michaela Říhová

Z kádru vás vypoklonkoval trenér Ariel Jacobs, od něhož jste v závěru minulé mistrovské sezóny dostal i po těžkém zranění důvěru a do několika zápasů ještě nastoupil. Nezaráží vás obrat v jeho přístupu?

Nemyslím, že moje odstavení má na svědomí trenér. Já naopak oceňuji jeho přístup z loňského závěru belgické ligy. Chtěl, abych okusil po operaci křížových vazů soutěžní zápas a nenaskakoval do přípravy rovnýma nohama. I díky tomu jsem si mohl zahrát za reprezentaci už v při dvojzápase s USA.

Nemohla vám současná složitá situace uškodit právě v očích trenéra českého národního týmu Michala Bílka?

S reprezentačním trenérem jsme komunikovali po telefonu. Ptal se, jestli jsem zdravotně v pořádku. Vše jsem mu vyložil. Ještě spolu určitě budeme o situaci hovořit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články