Hlavní obsah

VIDEO: Štajner by se komplikacím s rozlučkou nebránil

Radek MalinaPrávo

S pokračováním reprezentační kariéry už nepočítal. Když dorazil fotbalový útočník Jiří Štajner, tehdy ještě jako hráč Hannoveru, na neslavnou derniéru českého týmu v kvalifikaci o mistrovství světa 2010, považoval své účinkování v národním celku za uzavřené. Nyní, před generálkou na kvalifikaci ME 2012 s Lotyšskem, se však rodák z Benešova objevil ve výběru Michala Bílka znovu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jiří Štajner na tréninku české fotbalové reprezentace

Článek

„Má zkušenosti, hraje kolmo k bráně, nebojí se soubojů jeden na jednoho. Viděl jsem Jirku v prvních třech ligových zápasech a svojí výkonností si o nominaci řekl,“ vysvětloval reprezentační trenér svoji volbu, kterou udělal Štajnerovi velkou radost. „Je hezké být zase v reprezentaci,“ culil se včera před tréninkem na hřišti v areálu hotelu v Břízkách v Jablonci, kde se reprezentace chystala na dnešní zápas.

A pokud bude Bílek na libereckou oporu sázet i v budoucnu, bude nadšení čtyřiatřicetiletého útočníka zajisté ještě větší. A možná mu také způsobí jisté komplikace.

Když se totiž Štajner po šesti letech v Hannoveru rozhodl k návratu do rodné vlasti, naplánoval si v Německu rozlučku s fanoušky, kteří mu přirostli k srdci. A český dobrák naopak zanechal nesmazatelnou stopu v duších příznivců Hannoveru.

„Na devátého října mám v Německu naplánovaný exhibiční zápas. Takže pokud bych se v reprezentaci udržel a trenér Bílek mé služby využíval i v budoucnu, musel bych rozloučení v bývalém působišti přeložit na jiný termín,“ vykládal Štajner. „Ale kvůli bojům o evropský šampionát bych to samozřejmě udělal rád,“ usmál se dvaatřicetinásobný reprezentant.

Jiŕí Štajner ještě v dresu Hannoveru při utkání se Stuttgartem.foto: ČTK/AP/Axel Heimken)

Pevně doufá, že už v dnešním souboji s Lotyšskem svoji sbírku startů v národním dresu rozšíří. „Hraje se v Liberci, kde jsem doma, tudíž je celkem pochopitelné, že doufám v alespoň pár minut na trávníku. Ale jestli moje přítomnost v generálce na kvalifikaci představuje nějaký příslib do budoucnosti, neřeším,“ mávl rukou Štajner.

„Vždyť já Michalu Bílkovi hned při jeho nástupu do funkce řekl, že když bude potřebovat, klidně přijedu. Přiznávám, že jsem nečekal, že by taková situace nastala. Ale teď teprve vnímám a chápu třeba přání Pavla Nedvěda, který si chtěl na závěr kariéry v reprezentačním dresu zahrát na velkém turnaji. Ani já bych se pochopitelně startu v Polsku a na Ukrajině nebránil,“ říkal Štajner bezprostředně po nominaci.

Lidé mají jiné starosti než fotbal, ví Štajner

Zda může hledět tak daleko bude muset dokázat v dnešní bitvě s Lotyšskem. A sám je zvědavý, kolik fanoušků mu při tom na libereckém stadiónu bude držet palce. „Moc lístků jsem kamarádům ani známým nesháněl. Rozhodně mi o ně neříkaly nějaké davy. Ale možná je to i tím, že je vstupenek dostatek,“ dumal Štajner.

Druhou alternativou, pro fotbalisty nepříjemnou, je hrozba nízké návštěvy v důsledku víkendových povodní. „Lidé mají pochopitelně momentálně jiné starosti než fotbal. Ale na druhou stranu si myslím, že bezprostředně se úbytek fanoušků dotkl především našeho nedělního ligového duelu s Jabloncem,“ přemítal borec, který v reprezentaci debutoval v únoru 2002.

Hrozivé povodně se Štajnera přímo nedotkly. „Žena má rodinu v Liberci, kde byla situace poměrně klidná,“ vysvětlil. „Ale mám kamarády v Nové Vsi, kde voda řádila hrozně,“ vyprávěl. „Jejich fotbalové hřiště prakticky zmizelo ze světa. Hned v sobotu ráno mi jeden z nich volal, abych se podíval na server youtube, kde už byly záběry. Bylo neuvěřitelné, jak se voda valila přes hřiště. A pak přišla ještě jedna vlna,“ líčil dramatické okamžiky Štajner.

Reklama

Související témata: