Hlavní obsah

Reprezentačním rekordmanem je mezi fotbalisty doktor

Žádný z hráčů současného Bílkova výběru se mu nevyrovná. Ani Rosický, Plašil či Polák, kteří už mají něco za sebou. Vždyť lékař fotbalové reprezentace MUDr. Petr Krejčí se už blíží ke dvěma stovkám zápasů. „Neskutečné, jak to letí. Vždyť já u nároďáku začínal před patnácti lety, kdy ještě hrával současný trenér Bílek, o manažerovi Šmicrovi ani nemluvě,“ děsí se naoko čerstvý šedesátník ve službách reprezentace, kolik toho na lavičce národního týmu pamatuje.

Foto: Jan Tauber

I dobrou náladu musí umět doktor Petr Krejčí mezi fotbalisty vnést, i když se zrovna nedaří. Jako třeba loni na turnaji v Emirátech.

Článek

Právě zrozená česká reprezentace se teprve chystala na triumfální pochod Anglií, když ho tehdejší boss českého fotbalu František Chvalovský přetáhl od lyží k národnímu týmu.

Na fotbalisty se díval s despektem

„Známe se léta a když se stal v pětadevadesátém předsedou svazu, dal mi nabídku, kterou nešlo odmítnout. Pravdou ale je, že jsem měl z práce u reprezentace trochu obavy. Sám jsem se věnoval atletice a za Pardubice a pražskou Duklu běhal osmistovku, jako doktor se staral o lyžaře a najednou spadnout mezi fotbalisty, které jsme považovali tak trochu za náfuky,“ nepopírá primář funkční diagnostiky a tělovýchovného lékařství v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích Petr Krejčí, že se na fotbalisty díval s despektem.

Jenže stačil rok a názor změnil. Možná i proto, že v šestadevadesátém zažil triumfální tažení národního týmu až k branám londýnského Wembley a na jeho trávníku finálový boj o zlato s Německem.

Na Anglii se zapomenout nedá

„Dodnes se vzpomínky vrací... Na Vláďu Šmicra, jemuž Thuram moc ošklivě rozrazil hlavu a my ho přesto dali dohromady, takže stihl nejen svatbu, ale i finále, na trenéra Dušana Uhrina, jenž před semifinálovou partií s Francouzi klepal na dveře mého pokoje v jednu v noci celý roztřesený, že Patrika Bergra skolila horečka a že s ním musíme něco udělat. Stihli jsme to, takže „Páťa“ odehrál nejen semifinále, ale v partii o zlato dokonce Němcům dával branku.“

Trenéři se mění, Krejčí zůstává

Trenéři u reprezentace se měnili, doktorští partneři po jeho boku rovněž, Krejčí však u reprezentace zůstává. Teď před zápasem s Lotyšskem konkrétně s Petrem Novákem ...

Když trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek oslavoval loni v Kroměříži 46. narozeniny, Petr Krejčí (vlevo) mezi první gratulanty patřil. foto: Jan Tauber

„Samosebou, že máme úkoly a povinnosti rozdělené. Sportovní medicína je mým koníčkem, neboť jsem internistou, takže do mé kompetence spadají nemoci, kolegové se pak starají o záležitosti traumatologické,“ potvrzuje Petr Krejčí, že i lékařský štáb starající se o fotbalovou reprezentaci má kompetence přesně rozdělené.

Nejen péče o fotbalisty, ale i o trenéry do nich patří. A že jich už Petr Krejčí u reprezentace něco zažil! Dušana Uhrina, Jozefa Chovance, Karla Brücknera, Petra Radu, Ivana Haška a teď Michala Bílka... Samozřejmě že se i o jejich správné rozpoložení musel a musí starat.

Pilulky pro nervózního Radu

„Nejvíc všechno prožíval a nervozitou trpěl Petr Rada, jemuž jsme občas i nějakou pilulku na uklidnění museli dát. Zato třeba Karel Brückner bral všechno s moudrým nadhledem a svým krásným humorem. A ten ho neopouštěl, ani když jsme třeba před čtyřmi lety na světovém šampionátu v Německu nastupovali v Hamburku k rozhodujícímu zápasu o postup ze skupiny proti Italům ve zbědovaném stavu. Koller zraněný, Baroš zrovna tak, mančaft zdecimovaný a Brückner se na mě přesto obrátil, abych nenápadně omrkl, kdo sedí na lavičce squadry mezi náhradníky. Zahlásil jsem mu, že Inzaghi a Del Piero a on se v panující mizérii jen pousmál a prohodil: Mohli bychom je udělat na hostování. U nás by určitě kopali!“

I když má lékař národního týmu Petr Krejčí za sebou na dvě stě reprezentačních zápasů, i když s lyžaři absolvoval šest zimních olympiád a tucet světových šampionátů, prožívá každé utkání stejně, jako když u národního týmu začínal. „Samozřejmě že zpívám hymnu, jasně že se neubráním dojetí, když vyhrajeme důležitý zápas, pochopitelně že na lavičce trpím, když se mančaftu nedaří,“ přiznává rekordman v současné české fotbalové reprezentaci Petr Krejčí.

Reklama

Související témata: