Hlavní obsah

VIDEO: Nejdřív srnčí na víně, večer si fotbalisté chtějí smlsnout na Lotyších

Zdeněk PavlisSport.cz

Trochu paradox. Na fotbalovou reprezentaci čeká ve středu večer na libereckém stadiónu generálka na kvalifikace o EURO 2012, pro trenéra Michala Bílka však půjde o premiéru. Pochopitelně o premiéru před domácím publikem, neboť v pěti zápasech už národní tým vedl. „O to víc chci, aby šlo o premiéru vítěznou,“ pravil před duelem s Lotyšskem Bílek, jenž má v roli reprezentačního kouče na kontě zatím jen jedinou výhru.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Rosický se na novou sezonu vybavil také novým sestřihem.

Článek

Povečeřeli srnčí na víně a telecí roládu, k obědu si dali svíčkové řezy a krůtí špíz, aby na Lotyše vyrazili rovnou z jabloneckého azylu. Žádný trénink na libereckém stadiónu, žádné seznamování s hřištěm, na němž se bude večer hrát.

Na Lotyše rovnou z azylu

„Hlavně pod hlavní tribunou libereckého stadiónu byl trávník dost podmáčený, takže jsme ho nechtěli tréninkem ještě víc poničit,“ vysvětloval kouč národního týmu Michal Bílek, proč udělal v původních plánech korektury a zůstal se svými svěřenci v jabloneckém areálu v Břízkách.

Ostatně, fotbalistům tam nic nechybí, protože tréninkové hřiště mají pár kroků od hotelu, jehož osazenstvo se o ně stará s péčí převelikou. Aby ne, když jde o prominentní hosty. Pokaždé, když reprezentace do severních Čech zavítá, volí právě tento hotel a sportovní areál nad jabloneckou přehradou.

Na Lotyše se tam chystala svědomitě, protože všem bylo jasné, že jde o poslední generálku před zářijovým vstupem do kvalifikace o EURO 2012.

Půjde to, myslí si kapitán

„Potřebujeme se sehrát, obnovit staré návyky, protože jsme spolu už dlouho nebyli, a půjde to. Zápas proti Lotyšsku, v němž se cheme vyhrát a prezentovat se ofenzivním fotbalem, k tomu poslouží,“ nechal se slyšet kapitán reprezentace Tomáš Rosický a přidával slib, že i kvalitním výkonem se on a jeho spoluhráči v Liberci předvedou.

Zase až tak jednoduché to mít ovšem nebudou, byť Lotyši jsou jiná fotbalová sorta, než Litevci, kteří na český národní tým v úvodním duelu kvalifikace čekají. „Litevci jsou fotbalově na vyšší úrovni, ale Lotyši budou svým poctivým, pracovitým fotbalem také hodně nepříjemní. Hned po ztrátě míče se zatahují do obrany, takže si alespoň vyzkoušíme, jaké to je prosadit se proti defenzivně zaměřenému a na bránění myslícímu soupeři. Ostatně, na podzim nás v kvalifikaci podobné zápasy čekají,“ vykládal trenér Bílek svým svěřencům oři tréninku na hřišti i při přípravě před tabulí.

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek.foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

„Budeme se chtít prosadit ofenzivní fotbalem, ale přitom i pozornou prací v zadních řadách, neboť nechceme inkasovat. A na nic jiného než na vítězství nemyslím,“ dodával kouč před generálkou svého výběru, která začíná v Liberci ve 20.15.

Reklama

Související témata: