Hlavní obsah

Lvíčata trápení nedopustila, Pekhart se trefil třikrát, baráž je jistá

Václav ProcházkaPrávo

Mladíci odmítli střelecké trápení, s lehkostí proti slaboučkému soupeři podle očekávání stvrdili postup do baráže o účast na mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let. Po výhře 5:0 nad San Marinem jsou i blízko prvenství ve skupině, jistotu jim zatím odepřela výhra Islanďanů, kteří definitivně poslali ze hry německé obhájce titulu! S oběma týmy se Češi ještě utkají v září - nejprve 3. v Mladé Boleslavi s Německem a 7. v Jablonci s Islandem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Útočník českých fotbalistů do 21 let Tomáš Pekhart se raduje z branky do sítě San Marina v kvalifikačním utkání.

Článek

Do baráže jdou vítězové 10 kvalifikačních skupin a 4 nejlepší na druhých místech.

Role hlavní palebné síly včera na pražské Julisce připadla Pekhartovi. Už v první čtvrthodině stihl dvě gólové hlavičky, nohou trefil břevno. A hlavou ještě do půle dovršil hattrick, zvyšoval ovšem už na 4:0, protože se mezitím trefil i Kovařík.

Trenér Jakub Dovalil, jenž si na VIP tribuně nad lavičkami odpykával první díl z dvouzápasového trestu, mohl vše sledovat v poklidu, stejně jako asistent Jan Suchopárek, jemuž pro tentokrát připadla role hlavního kouče.

„Splnili jsme povinnost, vyhráli jsme přesvědčivě, hned z první šance jsme dali branku. Díky velmi dobře hrajícíu Pekhartovi se to změnilo v jednoznačnou záležitost,“ hodnotil Suchopárek.

Výsledek pečetil z penalty Chramosta

K vidění byl pro půltisícovku diváků  v hledišti i kvalifikační debut obránce Jacoba Lenského, Čecha narozeného v kanadském Vancouveru a hrajícího za Utrecht.

Hned po pauze se znovu do klíčové role pasoval Pekhart. Byl faulován v šestnáctce, penaltu dal Chramosta a pečetil tak výsledek poklidného utkání, jímž se na Julisku slavící padesátiny vrátil po 15 letech mezinárodní fotbal. Po zbytek druhé půle byli Češi milosrdnými hostiteli... „Po páté brance jsme přestali hrát, už to nemělo náboj, jaký jsme si představovali,“ pravil Suchopárek, který byl na stadiónu Dukly podle svého současného klubového trenérského angažmá doma.

Atmosféra nebyla nijak bouřlivá, jako by mohla být třeba na nějakém menším městě. „Hosté si přáli hrát v Praze, Juliska je vcelku dobrý stadión. A diváci? Bohužel, je to trend, že moc nechodí,“ dodal trenér.

Kvalifikace ME fotbalistů do 21 let:
Praha: Česko - San Marino 5:0 (4:0)
Branky: 3., 14. a 40. Pekhart, 22. Kovařík, 47. Chramosta z pen. Rozhodčí: Sevastsjanik - Kolb, Hidrevič (všichni Běl.). ŽK: Vácha, Mazuch - Gasperoni, Vitaioli. Diváci: 498.
Česko: Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lensky (59. Pilař) - Vácha, Gecov, Mareček, Kovařík (46. Fabián) - Pekhart (74. Vošahlík), Chramosta. Trenér: Suchopárek.
San Marino: Manzaroli - Ciavatta (79. Casadei), Al. Della Valle, Cervellini, Giardi - Mularoni (46. Carlini), Berretti, Gasperoni (20. Ach. Della Valle), Mazza, Nianchi - Vitaioli. Trenér: Manzaroli.
Hafnarfjördur: Island - Německo 4:1 (1:0)
Branky: 5. Bjarnason, 53. Sigurdsson, 54. Sigthorsson, 84. Finnbogason - 49. Grosskreutz.
Tabulka 5. skupiny:
1. Česko660021:218
2. Island751128:816
3. Německo622222:98
4. Sev. Irsko61148:134
5. San Marino70070:470

Reklama

Související témata: