Hlavní obsah

Rosický chce touláním po hřišti vnášet zmatek do řad soupeře

Po šesti letech se česká fotbalová reprezentace znovu utkala s Lotyšskem. Pouze její kapitán Tomáš Rosický zažil jak vítězství 2:1 v Aveiru na EURO 2004, tak středeční výhru 4:1 v Liberci. „Časy se mění, už jsem pomalu veterán,“ usmívá se hráč, jemuž bude začátkem října teprve třicet let. Kouč Michal Bílek mu našel novou roli. Hvězda Arsenalu by měla soupeře v kvalifikaci ničit touláním.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáše Rosického se snaží o míč připravit Lotyš Karlsons.

Článek

Po mdlém poločase jste Lotyše po přestávce rozstříleli. Jste tedy s generálkou na start kvalifikace EURO 2012 spokojený?

S výsledkem rozhodně. Škoda inkasovaného gólu v poslední minutě, to by se nám stávat nemělo. Viděl jsem spoustu pozitivních věcí, na nichž se dá stavět. A také negativ, která ještě musíme odstranit.

K pozitivům určitě patří produktivita útočníků.

Přesně tak, góly útočníků nám v minulé kvalifikaci docela chyběly. Teď se mohou kluci až do příštího srazu cítit dobře a to je důležité.

Manažer nároďáku Vladimír Šmicer potvrdil, že ze tří podzimních zápasů chcete získat devět bodů. Doma hostíte Litvu a Skotsko, jedete do Lichtenštejnska. Jsou tři výhry reálné?

Mělo by to být hratelné, je to náš cíl. Nezáleží mi na pořadí zápasů, ale základem podle mě je, aby se vyhrávalo doma. A forma v domácích zápasech nebyla v posledním cyklu moc dobrá, na to jsme v kvalifikaci MS doplatili.

Oba poslední přípravné zápasy v USA a s Litvou národní tým vyhrál, v obou zápasech dal čtyři góly. To je nadějné.

Jak říkám, pro mě je podstatné, že se trefili hned tři útočníci Bednář, Fenin a Necid. Jejich góly budeme moc potřebovat a příště by snad mohl přijet i Milan Baroš. A z klubů bychom měli po startu soutěží dorazit všichni rozehranější než teď. Třeba já přijel z plné přípravy, takže to bylo ještě unavené. Ono si to však sedne.

Jste rád, že vám kouč Bílek dal v novém rozestavení velkou volnost dopředu?

Komu by se to nelíbilo... (úsměv) Ale ne že bych nemusel vůbec bránit, to by se ti dva kluci za mnou zbláznili. Nejsem úplně vypojený z defenzívy, to nejde. Jsem velice přizpůsobivý na všechny role a přijdou zápasy, kdy po nás trenér bude chtít také něco jiného.

Přesto se zdá, že se v reprezentaci můžete těšit na víc herní volnosti než dřív.

Když hrajeme 4-4-2 a já si zaběhnu mezi zálohu a útok, tak obránci často nevědí, jestli proti mně mají vystoupit nebo ne. Snažím se jim v tom dělat zmatek a toho „toulání“ po hřišti je opravdu víc než v systému, který hrajeme s Arsenalem. Tam přece jen musím víc držet lajnu.

V čem ještě je herní systém národního týmu nový?

Ve středu zálohy máme dva defenzivní hráče Poláka a Hübschmana. Tím bychom mohli být pro všechny soupeře nepříjemní, budou se do nás hůř dostávat. Náznaky jsou pozitivní, fungovalo to ve Skotsku i proti Lotyšsku.

Věříte, že můžete být v kvalifikaci nepříjemní i pro Španěly, úřadující mistry světa a Evropy?

To se uvidí. S nimi hrajeme až příští rok, je to moc daleko. Nejdřív to chce třikrát vyhrát na podzim.

Dostal jste sice herní volnost, na druhé straně však ponesete zase o něco větší zodpovědnost za výsledky reprezentace.

To pro mě není nic nového. Zodpovědnost cítím asi čtyři roky od doby, kdy v nároďáku skončil Pavel Nedvěd. Moc dobře vím, že to musím táhnout hlavně já.

Jako jediný ze současného týmu jste si zahrál proti Lotyšům i na slavném EURO 2004 v Portugalsku. To už jste pomalu veterán...

Je to tak, časy se mění. Když jsme teď s Arsenalem přijeli na generálku do Polska, tak jsem tam byl z týmu také nejstarší.

Reklama

Související témata: