Hlavní obsah

Vrátí se Ujfaluši do reprezentace? Trenér Bílek by o něho před kvalifikací moc stál

PRAHA

Dost možná, že se bývalý kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Ujfaluši po půldruhém roce vrátí zpátky do národního týmu. Před blížícími se kvalifikačnímu duely s s Litvou a Skotskem, v nichž půjde o postup na EURO 2012, o jeho služby trenér Michal Bílek eminentně stojí. „Jsme v kontaktu, ale záleží na Tomášovi,“ přiznal manažer reprezentace Vladimír Šmicer. „Při strahovské schůzce jsme se skutečně o Ujfalušiho návratu bavili,“ potvrdil pro Sport.cz i manažer legionáře z Atlétika Madrid Dalibor Lacina.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Ujfaluši teď zvažuje, zda se má do fotbalové reprezentace vrátit.

Článek

Už v úterý vyřkne trenér národního mužstva Michal Bílek jména svých vyvolených pro první podzimní kvalifikační duel s Litvou, jenž se hraje 7. září v Olomouci. Moc rád by mezi nimi vyslovil i exkapitána národního týmu Tomáš Ujfalušiho, jenž v reprezentaci před půldruhým rokem po porážce se Slovenskem skončil. V Bílkových plánech i předběžném výběru legionář z Atlétika Madrid ostatně figuruje.

Námluvy zatím přes telefon

„Při strahovské schůzce s trenérem Bílkem a manažerem Šmicrem jsme se o Tomášově návratu skutečně bavili. Spojil jsem je proto s Ujfalušim, jenž je momentálně se svým klubem na turnaji v Huelvě,“ potvrdil hráčův manažer Dalibor Lacina, že v posledních dnech a hodinách intenzivní námluvy skutečně probíhají.

Obránce Atlétika Madrid Tomáš Ujfaluši (vpravo vedle Forlána držícího pohár) po vítězném finále Evropské ligy s Fulhamem.foto: ČTK/AP

„Jsme v kontaktu a samo sebou že se i o Tomášově návratu do reprezentace bavíme. Nechci se smířit s myšlenkou, že tak kvalitní a zkušený fotbalista by už neměl nikdy národnímu mužstvu pomoci,“ potvrdil i reprezentační manažer Vladimír Šmicer, že by Ujfalušiho v podzimních kvalifikačních zápasech moc rád viděl. „Není to ale o žádném přemlouvání. Tomáš se musí rozhodnout sám.“

Lacina: Tomáš o přemlouvání nestojí

„Tomáš o žádné přemlouvání, natož snad doprošování ani nestojí. Reprezentace si vždy vážil, kapitánské pásky ještě víc. A toho, co s národním mužstvem dokázal, samozřejmě také. Teď ale záleží skutečně jen na něm,“ potvrdil i Ujfalušiho manažer Dalibor Lacina, že se o comebacku reprezentačního exkapitána intenzivně jedná.

Nepopřel, že se v minulých týdnech a měsících se svým chráněncem na podobné téma bavil už několikrát. „Sám jsem mu opakoval, že by si zasloužil reprezentační loučení na hřišti, ale že on musí cítit, jak na tom je. Reprezentační srazy a starty pro něho budou znamenat méně volného času a možností na rehabilitaci a regeneraci,“ prozrazoval Lacina, co s Ujfalušim také probírali.

Logicky, protože Atlétiko Madrid nabídlo českému legionáři, jenž je v týmu vítěze Evropské ligy zástupcem kapitána, prodloužení smlouvy o další dva roky. „Původně ji chtěli prolongovat jen o rok, ale protože je v současnosti společně s Forlánem klíčovým hráčem týmu, nebyla jednání o nové smlouvě zase až tak komplikovaná,“ pochvaloval si Lacina.

Šmicer: Ujfaluši by nároďáku pomohl

„Právě pro jeho zkušenosti a výborné hodnocení v jedné z nejkvalitnějších soutěží světa by byl pro reprezentaci přínosem. Ostatně, i to jsem mu na rovinu řekl, ale záleží na něm, jak se nakonec rozhodne. On sám cítí, že by měl mužstvu ještě co dát,“ nepopírá manažer národního týmu Šmicer, že by s trenérem Bílkem o Ujfalušiho služby moc stáli a rádi ho už na nejbližší kvalifikační zápas s Litvou povolali.

Tomáš Ujfaluši v dresu Atlétika Madridfoto: Reuters/Susana Vera

"Je osobností, kterých reprezentace momentálně moc nemá. Určitě by jí proto svými výkony i přítomností pomohlo," přitakává Lacina.

Jak Bílek se Šmicrem, tak i Ujfalušiho manažer Lacina se však po strahovské schůzce zdráhali vyslovit, na kolik procent je návrat reprezentačního exkapitána reálný.

Reklama