Hlavní obsah

O návratu do reprezentace vůbec neuvažuji, tvrdí exkapitán Ujfaluši

Bývalý kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Ujfaluši (32) národnímu týmu v kvalifikaci na EURO 2012 nepomůže. I když s ním manažer reprezentace Vladimír Šmicer jednal a naznačil určitou naději, Ujfaluši ji v exkluzivní rozhovoru pro Právo popřel: „O návratu do reprezentace vůbec neuvažuji.“

Foto: Paul Hanna, Reuters

Tomáš Ujfaluši (vpravo) už se do reprezentace nevrátí. Chce podávat stoprocentní výkony v klubu...

Článek

Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer s vámi jednal o návratu do reprezentace. Existuje tedy naděje, že byste po roce a půl přehodnotil rozhodnutí a vrátil se pomoci národnímu týmu v kvalifikaci o EURO 2012?

S Vláďou jsme léta přátelé, takže si poměrně často i telefonujeme a skutečně jsme na toto téma hovořili. Moje rozhodnutí je ale neměnné. O návratu do reprezentace vůbec neuvažuji.

Prozradíte, jaké jste měl argumenty?

Mluvil jsem s ním i s trenérem Michalem Bílkem. Některé argumenty jsme si řekli mezi čtyřma očima a nebudu je tudíž zveřejňovat. Rozhodnutí ukončit kariéru v reprezentaci jsem tehdy pečlivě zvažoval. Nejednalo se o žádný unáhlený krok, i když to po porážce se Slovenskem a tehdy nesmyslném skandálu kolem večeře několika hráčů to tak možná vypadalo. Hlavním argumentem je, že už mám nějaké roky a ve dvaatřiceti se chci věnovat především klubu.

Takže vedení Atlétika na vás tlačí?

Vůbec ne! Moje rozhodnutí ale uvítalo a nepochybně mi to pomohlo i při jednání o prodloužení smlouvy o další dva roky.

V reprezentacích hrají i starší fotbalisté. Cítíte se hodně unavený?

V minulé sezóně jsem odehrál padesát utkání, převážně celých. V rytmu čtvrtek neděle, který trvá třeba tři čtyři týdny v kuse, už únavu cítím. Tělo není tak pružné jako v pětadvaceti. Při velkém zatížení někdy mám problémy se svaly nebo se zády a chci hrát, jen když mohu odevzdat stoprocentní výkon. Španělská liga je hodně náročná, k tomu Evropská liga a Španělský pohár... Kdybych se vrátil do reprezentace, bylo by to dalších deset zápasů navíc. K tomu velké cestování. Mně naopak ty pauzy pomáhají, protože si odpočinu a dobře zregeneruji.

Někteří hráči alespoň připustili možnost, že by pomohli v nouzi nejvyšší...

Co to je nejvyšší nouze? Když budou chybět třeba čtyři obránci? To je hodně nepravděpodobné. Kdyby ale k nouzi nejvyšší došlo... Ne, nebudu teď o ničem spekulovat.

Celý rozhovor, v němž Ujfaluši hovoří i o budoucnosti nejlepšího hráče světového šampionátu Forlána v madridském klubu a nadcházející sezóně, najdete v zítřejším Právu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články