Hlavní obsah

Fotbalový svaz dál počítá s Brücknerem

Václav Procházka

Fotbalový svaz počítá s tím, že národní tým i po evropském šampionátu v příštím roce v Portugalsku povede Karel Brückner. Funkci pro příští kvalifikaci - o účast na světovém šampionátu v Německu - mu nabízí už teď, krátce po uzavření skvostného tažení na Euro 2004, jímž si protřelý kouč vytvořil mimořádně pevnou pozici.

Foto: archiv

S reprezentačním trenérem Karlem Brücknerem počítá fotbalový svaz i v příštím roce.

Článek

Nikdo snad ani nepochyboval, že podobný krok ze strany svazu bude následovat. "A nebude ani záležet na tom, jak reprezentace dopadne na mistrovství Evropy," pravil po včerejším jednání výkonného výboru jeho předseda Jan Obst. Sám s šéfem reprezentace Vlastimilem Košťálem má s koučem vést jednání o prodloužení kontraktu.

Do Eura má Brückner pracovat u národního týmu na základě opce uplatněné po úspěšném zvládnutí kvalifikace. Podobně by podle Obsta setrval u národního týmu i při závěrečném turnaji v případě postupu na MS 2006.

Nejlepší soupeři až na jaře

Po nejrychlejším možném zajištění postupu na ME kouč teď může v klidu vybírat vhodné místo pro přípravný kemp před šampionátem. Ve čtvrtek zřejmě bude jasno o posledním soupeři národního týmu v tomto roce. Okruh kandidátů pro přátelské utkání v Teplicích je zatím stále poměrně široký - Irsko, Dánsko, Švýcarsko, Belgie, Island, Estonsko, Litva a Finsko.

"V sobotu začíná kongres FIFA a tam už se zástupci soupeře chceme doladit detaily. Nejkvalitnější protivníky si trenér chce nechat až na jaro," podotkl generální sekretář svazu Petr Fousek. V únoru a březnu má Brückner v plánu utkání v jižních končinách s ohledem na klimatické podmínky u nás, v dubnu a květnu by rád hrál se svým týmem před vlastním publikem.

Odveta baráže v Ostravě

Tým do 21 let musí o postup na ME ještě bojovat. První utkání baráže se Švýcary absolvuje 15. listopadu v Basileji. Odvetu výkonný výbor umístil na ostravské Bazaly, kde se bude hrát ve středu 19. listopadu.

"Dlouho tam nebylo žádné mezistátní utkání, dá se očekávat vysoká návštěva i proto, že je odtamtud řada reprezentantů. Navíc Ostrava má letiště," vysvětlil Fousek, proč dostala přednost před nově otevřenou arénou v Uherském Hradišti.

Obě města a také Opava, Olomouc, Brno, Zlín a Drnovice jsou mezi těmi, z nichž se bude vybírat pro případný závěrečný turnaj evropského šampionátu této kategorie příští rok v květnu. "Inspekce ze strany UEFA dopadla dobře," řekl generální sekretář.

ME jednadvacítek chce šest zemí

Vedle ČR chce ME pořádat dalších pět zemí: Německo, Francie, Turecko, Skotsko a Norsko. "Záleží na tom, kdo postoupí z baráže, krátce po ní se rozhodne," pokračoval Fousek.

Výkonný výbor též vzal na vědomí abdikaci Vlastimila Tichého, šéfa licenční komise, která zkoumá záruky klubů pro absolvování nejvyšší soutěže. "Je to ryze z osobních důvodů," upřesnil Obst. Funkce se ujme dosavadní místopředseda komise Stanislav Rýznar.

Pro trenéry delší studium

Vedení svazu akceptuje novinku v přestupním řádu Mezinárodní fotbalové federace (FIFA). Profifotbalisté mohou měnit klubovou příslušnost nadále v přestupním termínu, ale už každých půl roku a ne jednou za rok, jak to platilo dosud.

Novotou je znovuzavedení dlouhodobého studia pro trenéry, kteří chtějí nejvyšší kvalifikaci. "Rychlokvašné kursy končí, protože nestačí. V poslední době se z jejich absolventů chytil jen Ivan Hašek," dodal Obst.

Reklama