Hlavní obsah

Pospěch je s Kodaní králem Severu a těší se na Barcelonu

PRAHA

Zbavili se rok staré noční můry, takže se teď mohou těšit na Barcelonu. Obránce Zdeněk Pospěch prožil loni s fotbalisty Kodaně obrovské zklamání, když je Kypřané z Apoelu Nikósie připravili o Ligu mistrů. Letos však v prestižním severském duelu vyřadili Rosenborg Trondheim a milionářské soutěže se dočkali. „Čeká nás Barcelona, to bude zážitek na celý život,“ těší se Pospěch.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Pospěch se raduje z branky do lotyšské sítě v přípravém utkání.

Článek

Majitelé FC Kodaň netají své plány, že chtějí ze svého klubu udělat fotbalovou jedničku severu Evropy. V play-off Ligy mistrů proto jejich tým nemohl narazit na pikantnějšího soupeře, než jakým byl norský Rosenborg Trondheim.

„Byl to ohromně prestižní duel, média samozřejmě vyzdvihovala, že se hraje nejen o postup, ale také o panování nad Skandinávií,“ potvrzuje český reprezentant Zdeněk Pospěch.

Loni ambiciózní Kodaň ztroskotala v posledním předkole na Apoelu Nikósie a pak se z obrovského zklamání probírala prakticky celý podzim. „Trondheim byl letos silnějším soupeřem než Kypřané, ale zvládli jsme to,“ pochvaluje si krajní obránce, který byl výraznou postavou domácí odvety.

Barca bude klubovým vrcholem

V prvním poločase ničil soupeře svými ofenzivními výpady, chybělo jen jediné - vstřelit gól. „Měli jsme spoustu šancí, já sám spálil snad čtyři tutovky. O přestávce jsem si uvědomoval, že by nás to mohlo mrzet. Těsně před koncem nás zachránilo břevno, takže nám to letos konečně vyšlo,“ líčí Pospěch.

Pak už mohl natěšený usednout k televizi a sledovat, jak se Kodaň po losu ocitla ve společnosti Barcelony, Panathinaikosu Atény a Kazaně. „Dvakrát jsem zažil postup ze skupiny Poháru UEFA či Evropské ligy, nyní mě čeká klubový vrchol kariéry. Je hrozně složité se do Ligy mistrů z kvalifikace prokousat. A teď budeme odměněni zápasy s Barcelonou, to bude zážitek na celý život,“ těší se. „V předminulé sezóně jsme remizovali ve Valencii nebo s Manchesterem City, se Spartou jsem si zahrál proti Arsenalu,“ vzpomíná na lahůdkové duely, jež Barca předčí.

V Kodani hrál Zdeněk Pospěch (vpravo) donedávna i s Liborem Sionkem. Sejdou se ještě ve Spartě?foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Reprezentace bere s Litvou jen úvodní výhru

V Kodani má Pospěch smlouvu už jen na tuto sezónu. „Samozřejmě jsem už přemýšlel, co dál, ale zatím je to ve vzduchu,“ přemítá obránce, jehož bývalý kodaňský parťák Libor Sionko láká zpátky do Sparty. „Bavili jsme se o tom v trochu lehčím tónu hlavně v době, kdy byl Libor ještě v Kodani a navazoval kontakty se Spartou. Zatím vůbec nevím.“

Na začátku sezóny je Pospěch ve formě, a tak by měl výrazně pomoci i národnímu týmu. Lotyšům dal v srpnu v Liberci parádní gól, hodně podobný premiérové trefě předloni v San Marinu. „Výhra 4:1 v generálce nám určitě pomohla. Výsledek s Lotyši bych nepřeceňoval, ale sebevědomí je určitě na místě,“ ujišťuje obránce před úterním zápasem s Litvou, jímž Bílkův tým v Olomouci otevře kvalifikaci EURO 2012. „Měli bychom hrát ofenzivně, takže bych si i já měl zahrát dopředu, jak jsem zvyklý.“

V minulé kvalifikaci se reprezentaci doma moc nedařilo, což ji stálo postup na světový šampionát. Teď se musí ve vlastním prostředí zlepšit. „Tlak byl vždycky... Začátek musíme chytit, to je jasné. Ne jako minule, když jsme na úvod remizovali v Severním Irsku a prohráli v Polsku. Los je dobrý, musíme vyhrávat!“

Reklama

Související témata: